Οχι μόνο δεν παχαίνει τους νέους η σοκολάτα, αλλά μάλιστα όσο περισσότερη τρώει κανείς, τόσο μειώνεται το επίπεδο του λίπους στο σώμα του, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να απενοχοποιήσει την εν λόγω γλυκιά απόλαυση. Είναι η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη που εστίασε αποκλειστικά στην επίδραση της σοκολάτας στους εφήβους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γρανάδα, με επικεφαλής τη Μαγδαλένα Κουένκα – Γκαρθία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό διατροφολογίας Nutrition, μελέτησαν περίπου 1.500 ευρωπαίους εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό (τόσο του συνολικού λίπους, όσο και ειδικότερα του λίπους της κοιλιάς), με συνέπεια να μειώνεται ο δείκτης σωματικής μάζας (βάρος προς τετράγωνο ύψους). Η γενικευμένη αυτή μείωση του λίπους συμβαίνει ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλική ωρίμανση, από το αν ο νέος ασκείται, από το τι τρώει και πίνει κατά τα άλλα.

Η μελέτη εντασσόταν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence), που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και μελετά σε εννέα χώρες πώς η υγιεινή διατροφή των εφήβων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας τους.

Όπως είπε η Μαγδαλένα Κουένκα – Γκαρθία, μολονότι η σοκολάτα θεωρείται τροφή υψηλής ενεργειακής – θερμιδικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, «οι πιο πρόσφατες μελέτες σε ενηλίκους έχουν δείξει πως η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών».

Οι ισπανοί επιστήμονες τονίζουν ότι η βιολογική επίδραση των τροφών, όπως της σοκολάτας, δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο με μέτρο το περιεχόμενό τους σε θερμίδες. Επειδή η σοκολάτα, όπως επεσήμαναν, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ιδίως κατεχίνες, έχει πολλές υγιεινές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιυπερτασικές, με αποτέλεσμα να δρα προστατευτικά από ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια.

Μια άλλη πρόσφατη αμερικανική έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατέληξε στο παρόμοιο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο του να παχαίνει. Το «κλειδί» πιθανώς βρίσκεται στην επίδραση των κατεχινών αφενός πάνω στην παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης και αφετέρου πάνω στην ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, παράγοντες που και οι δύο σχετίζονται με την παχυσαρκία.