Οι στοιχηματικές εταιρείες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/01/2016 20:54 |

Σχετικά με το «Στίγμα» του Γιώργου Παπαχρήστου της Τρίτης 12ης Ιανουαρίου 2016, αναφορικά με την αγορά των εταιρειών στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου, από την εταιρεία Stoiximan σημειώνεται:

Ο κ. Αλεξιάδης, επικαλέστηκε τόσο εντός του ελληνικού κοινοβουλίου όσο και από τα γραφόμενά σας και σε εσάς, παντελώς λανθασμένα ποσά αναφορικά με τη συνολική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα των 24 εταιρειών παροχής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα και που βάση των προβλέψεων του νόμου υποχρεούνται να εδρεύουν σε χώρα μέλος της Ε.Ε.

Οι εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση φόρο 30% επί των μικτών εσόδων τους (ο υψηλότερος φόρος στην Ευρώπη - ενδεικτικά στην Αγγλία και το Βέλγιο είναι 15%, στη Ρουμανία 16%, στη Δανία και τη Βουλγαρία 20%, στην Ιταλία 22%, στην Ισπανία και την Τσεχία 25%), όπως όλες οι εταιρείες τυχερών παιγνίων που έχουν αδειοδοτηθεί στην χώρα μας.

Το 2014 και το 2015 οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στο ελληνικό διαδίκτυο, απέδωσαν συνολικό φόρο πλέον των 80 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που απέχει παρασάγγας από τα λίγες χιλιάδες ευρώ που αναφέρονται στο άρθρο σας και μπορεί να πιστοποιηθεί με έναν απλό έλεγχο στην Δ' ΔΟΥ Αθηνών, όπου και υπάγονται οι εν λόγω εταιρείες.

Μας δημιουργεί μάλιστα εύλογα ερωτηματικά για ποιον λόγο αποκρύπτεται συστηματικά, από επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις, ένα σημαντικό ποσό, αυτό των 80 εκατομμυρίων, που εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο σε δύο έτη, κατ'εφαρμογή του νόμου 4002/2011.

Από το ποσό αυτό, προκύπτουν και τα πραγματικά μεικτά έσοδα της αγοράς του διαδικτυακού στοιχηματισμού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 140-160 εκατομμύρια ευρώ κατ'έτος. Θα αναρωτιέστε εύλογα πως σας αναφέρθηκε το ποσό των 4 δις ενώ η πραγματική αγορά είναι υποδεκαπλάσια.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι έχετε συμπεριλάβει στο μέγεθος της αγοράς και τα διανεμημένα κέρδη των παικτών τα οποία δεν αποτελούν φορολογητέα ύλη για τις εταιρείες από τη στιγμή που αποδίδονται σε αυτούς. Δηλαδή από τα 4 δις που αναφέρονται, τα 3,85 δις επιστρέφονται στους παίκτες και το υπόλοιπο ποσό είναι αυτό που φορολογείται.

Είναι προφανές ως εκ τούτου ότι τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες και στήνουν βολικούς μύθους περί ισοδυνάμων. Σε αυτό το πνεύμα είναι και οι αντίστοιχες δηλώσεις τόσο του υπουργού όσο και συγκεκριμένων βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης περί παράνομου τζόγου στο διαδίκτυο.

Η έστω και προσωρινή ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος και η δημιουργία μαύρης λίστας εταιρειών στις οποίες οι Έλληνες δεν δύνανται να στοιχηματίσουν από την Ελλάδα, καθώς υπάρχει το λεγόμενο ip blocking, εκ των πραγμάτων απορρόφησε το αναλογικό για τα διαδίκτυο μέρος παράνομου και μη φορολογητέου μέχρι το 2012 στην Ελλάδα διαδικτυακού τζόγου, δημιουργώντας νέα φορολογητέα ύλη και έσοδα για το δημόσιο, ενώ τα capital controls έκαναν σχεδόν αδύνατη την ήδη περιορισμένη δυνατότητα των Ελλήνων να στοιχηματίζουν παράνομα στο διαδίκτυο!

Υπολογίζεται δε ότι παρά τη μεταβατικότητα τις ρύθμισης σε ότι αφορά ειδικά το διαδικτυακό στοίχημα περισσότερο από το 90% παίζει πλέον νόμιμα ενώ βάσει κανόνων της ΕΕΕΠ εφαρμόζονται πολύ αυστηροί κανονισμοί ταυτοποίησης παικτών που δεν υφίστανται στο επίγειο δίκτυο καθώς και εμπορικής επικοινωνίας. Ο παράνομος τζόγος θα πρέπει να αναζητηθεί και να καταπολεμηθεί στις παράνομες λέσχες με τα φρουτάκια.

Τέλος, συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση σας, που αποτελεί και πάγια θέση της εταιρείας μας, περί της αναγκαιότητας οριστικής ρύθμισης της αγοράς του διαδικτυακού στοιχηματισμού, με την απόδοση τελικών αδειών λειτουργίας και με την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στη λειτουργία και στη φορολογία των εταιρειών.

Ιωάννης Σπανουδάκης, Μέλος Δ.Σ. Stoiximan