Δύο προτάσεις για την φοροδιαφυγή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2015 19:03 |

Είμαι συνταξιούχος φυσικομαθηματικός. Παρακολουθώ την πολιτική με μεγάλο ενδιαφέρον. Σας παραθέτω δύο προτάσεις μου για την φοροδιαφυγή.

Πρόταση πρώτη

Να καταργηθεί το παραδοσιακό χρήμα (τα χαρτονομίσματα και τα μεταλλικά νομίσματα). Στην θέση τους να μπεί το ηλεκτρονικό χρήμα. Οχι η γνωστή κάρτα, αλλά το Ηλεκτρονικό Πορτοφόλι (ΗΠ). Το επιθυμητό (αλλά όχι υποχρεωτικό) είναι αυτή η αλλαγή να γίνει σε όλον τον κόσμο μια φορά και τα ΗΠ να είναι μίας κατασκευής για όλον τον κόσμο.

Εκτός από το χρήμα του ΗΠ, άλλο χρήμα να μην υπάρχει. Το ΗΠ θα είναι μια πολύ απλή κατασκευή, σαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής τσέπης (calculator), αμέτρητα πιο απλό από ένα κινητό τηλέφωνο. Θα λειτουργεί με την ενέργεια του οπτικού φωτός. Το κάθε ΗΠ θα έχει τον δικό του κωδικό αριθμό και το δικό του pin. Κάθε άνθρωπος θα έχει τον δικό του κωδικό. Δεν μεταβιβάζεται ο κωδικός. Δεν αποκλείεται ένας άνθρωπος να έχει περισσότερα από ένα πορτοφόλια.

Μέσα του το ΗΠ θα έχει μία Κάρτα που θα καταγράφει όλες τις χρηματικές συναλλαγές. Μια συναλλαγή θα γίνεται ως εξής: Ο πωλητής θα πατήσει το κουμπί «πωλητής» και ο αγοραστής θα πατήσει το κουμπί «αγοραστής». Μετά, και ο πωλητής και ο αγοραστής θα γράψουν στο ΗΠ τους ο καθένας το ποσόν της συναλλαγής. Μετά θα φέρουν σε επαφή τα πορτοφόλια τους (ο τρόπος ας μην απασχολήσει εμάς, αλλά τον κατασκευαστή-μηχανικό) και θα πατήσουν το κουμπί ΟΚ. Η συναλλαγή έγινε. Στην κάρτα του ΗΠ θα καταγραφούν τα εξής:

ο χρόνος (έτος, μήνας, μέρα, ώρα, λεπτό, δευτερόλεπτο), το ποσόν, η κατεύθυνση της συναλλαγής (δούναι ή λαβείν), ο κωδικός του εταίρου της συναλλαγής.

Η φιλοσοφία της προτεινόμενης μεθόδου χρηματικών συναλλαγών συνίσταται στο ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συναλλαγή χωρίς να καταγραφεί (χωρίς να αφήσει αποτύπωμα). Αυτή η ιδιότητα είναι εξαιρετική. Είναι αυτό που δεν υπήρχε και είναι αυτό που χρειάζεται. Καταργείται το μαύρο χρήμα!

Καταργούνται οι συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», οι μίζες, οι εικονικές συναλλαγές. Το ΗΠ είναι προσωπικό απόρρητο. Στις περιπτώσεις όμως που ο εισαγγελέας πρέπει να παραβιάσει το ατομικό απόρρητο, τότε θα έχει πλήρη εικόνα για τις διαδρομές του παράνομου χρήματος και κανένας παραβάτης δεν θα μπορεί να διαφύγει.

Θα καταργηθούν πολλά κακά «επαγγέλματα»: του μικρό-κλέφτη (τσαντάκια), του διαρρήκτη της τράπεζας, του απατεώνα. Θα καταργηθούν οι χρηματαποστολές. Θα απλοποιηθούν όλα τα λογιστήρια. Δεν θα χρειάζονται «ψιλά», «ρέστα», εισιτήρια λεωφορείων. Δεν θα χρειάζονται πορτοφόλια. Θα απαλλαγούμε από το βάσανο των «αποδείξεων». Θα απλοποιηθεί στο έπακρον η δουλειά του εφοριακού.

Θα μηδενιστεί (εξαφανιστεί) η φοροδιαφυγή, καθ' ότι τίποτε δεν θα αποκρύπτεται. Όσα πάρε-δώσε έκανε ο φορολογούμενος, θα είναι γραμμένα στην Κάρτα του ΗΠ. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Η Εφορεία στο τέλος του χρόνου θα «διαβάσει» την Κάρτα του φορολογούμενου και θα προσδιορίσει με μαθηματική ακρίβεια το φόρο που του αναλογεί. Θα απαλλαγούμε από τις «αποδείξεις».

Η πρόταση πρέπει να ελεγχθεί από οικονομολόγους, θεωρητικούς του χρήματος, ειδικούς στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος κ.ά. Ενώ το παραδοσιακό οικονομικό έγκλημα θα μηδενιστεί, θα εμφανιστούν άλλοι οικονομικοί εγκληματίες (χάκερς ηλεκτρονικών πορτοφολιών και ηλεκτρονικών ταμείων και τραπεζών), που ίσως να μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες ζημιές. Η πρόταση πρέπει να εξεταστεί πολύπλευρα (και πολιτικά διότι αγγίζει μεγάλα συμφέροντα).

Στις χρηματικές συναλλαγές είδαμε και μέχρι τώρα μεγάλες αλλαγές. Είναι οι κάρτες. Παρά τα τρωτά τους σημεία, οι κάρτες συνεχίζουν να λειτουργούν. Ακούμε και για πιο σύνθετες προτάσεις στη Αμερική. Τελευταία διαβάσαμε ότι στην Αυστραλία από του χρόνου θα καταργηθεί το χάρτινο χρήμα. Και η λέξη «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» δεν γράφεται πρώτη φορά στο παρόν κείμενο. Η δική μου πρόταση δεν καλύπτεται από καμία των παραπάνω ιδεών. Είναι ριζοσπαστική, αλλάζει θεμέλια.

Πρόταση δεύτερη

Ο πολίτης να φορολογείται σύμφωνα με αυτά που έχει και όχι σύμφωνα με αυτά που γράφει στην φορολογική του δήλωση. Σήμερα πολλοί (πάρα πολλοί) πολίτες (κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες) γράφουν ψέματα στις φορολογικές τους δηλώσεις, εξ' ου και η φοροδιαφυγή. Αν όλοι έγραφαν αυστηρά την αλήθεια στις φορολογικές τους δηλώσεις, δεν θα είχαμε φοροδιαφυγή. Η πολιτεία (η εφορία) χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να μάθει το πραγματικό εισόδημα του πολίτη και να μειώσει τις φορολογικές απώλειες. Αυτό πάντοτε γίνονταν.

Τελευταία αυτή η δραστηριότητα εντάθηκε λόγω της κρίσης. Ακούσαμε για το περιουσιολόγιο, για λοταρία με τις ταμειακές αποδείξεις, για έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων. Ακούμε κάθε μέρα για καταδίκες φοροφυγάδων (και απογοητευόμαστε από τις διαστάσεις του φαινομένου). Η ιδανική λύση θα ήταν να μπορούσαμε να ανεβάσουμε την ευσυνειδησία του Πολίτη, ώστε να γράφει την αλήθεια στην δήλωσή του. Αυτό, όμως, δεν είναι ρεαλιστικό.

Η παρούσα πρόταση βασίζεται σε άλλη φιλοσοφία. Χωρίς να υποτιμά και να αποβάλλει τις μέχρι τώρα μεθόδους, θεωρεί πώς με μόνη την «δίωξη» δεν θα πατάξουμε ποτέ την φοροδιαφυγή. Ποτέ δεν θα μάθουμε το πραγματικό εισόδημα (ακόμη και προσεγγιστικά) του πολίτη, διότι δεν συνεργάζεται ο ίδιος ο λαός προς τούτο.

Π.χ. την έκδοση ταμειακών αποδείξεων σαμποτάρουν όχι μόνον οι εκδότες, αλλά και οι παραλήπτες της απόδειξης. Αν θέλουμε μια δίκαια φορολόγηση, τότε πρέπει να εγκαταλείψουμε την σημερινή διαδικασία, που στηρίζεται στις φορολογικές δηλώσεις και στους ελέγχους των ταμειακών αποδείξεων.

Επειδή άλλη πληροφόρηση για το εισόδημα του πολίτη (του ελεύθερου επαγγελματία, ακριβέστερα) δεν έχουμε, απομένει να αποφασίσουμε να εκτιμούμε εμείς (το Κράτος) προσεγγιστικά το εισόδημά του βάσει του οικονομικού μεγέθους της επιχείρησής του. Να φορολογείται το μαγαζί (η επιχείρηση, το ελεύθερο επάγγελμα) και όχι τα λεφτά που βγάζει το μαγαζί. Το μαγαζί το ξέρουμε, τα λεφτά που βγάζει δεν θα τα μάθουμε ποτέ.

Το περίπτερο να πληρώνει φόρο Α, ο φούρνος να πληρώνει φόρο Β, μια βιοτεχνία με 10 εργάτες να πληρώνει φόρο Γ, μια βιοτεχνία με 20 εργάτες να πληρώνει φόρο Δ, ένα εργοστάσιο με 100 εργάτες να πληρώνει φόρο Ε, ένα τάνκερ να πληρώνει φόρο Ζ, ένας γιατρός να πληρώνει φόρο Η, ένας ηλεκτρολόγος να πληρώνει φόρο Θ, ένας υδραυλικός να πληρώνει φόρο Ι, ένας δικηγόρος να πληρώνει φόρο Κ, ένας ηθοποιός να πληρώνει φόρο Λ, ένας πλανόδιος πωλητής ή πωλητής λαϊκής αγοράς να πληρώνει φόρο Μ, ένας ελαιώνας, πορτοκαλεώνας να φορολογούνται με φόρο Ν, Ξ αντιστοίχως κτλ, κτλ.

Ο φόρος αυτός θα είναι ένας μέσος όρος και θα καταβάλλεται προκαταβολικά. Η εφορία στην συνέχεια θα προσαρμόσει/ διορθώσει τον φόρο ανάλογα με τα δεδομένα του φορολογούμενου. Π.χ. στους γιατρούς θα χωρίσουμε τρία κλιμάκια: μεγαλο-γιατρός, μέσος γιατρός, μικρο-γιατρός. Από τον πρώτο θα ζητήσουμε περισσότερο φόρο, στον τρίτο θα επιστρέψουμε φόρο.

Η διορθωτική αυτή παρέμβαση της εφορίας δεν θα είναι δυσκολότερη και πολυπλοκότερη από αυτήν που κάνει σήμερα η ίδια για να προσεγγίσει την αλήθεια στην φορολόγηση. Η εργασία αυτή θα βασίζεται στα αντικειμενικά δεδομένα του φορολογούμενου: τι αυτοκίνητο έχει, τι κατοικία έχει, έχει κότερο, τραπεζικές καταθέσεις, σπουδές σε ακριβά πανεπιστήμια του εξωτερικού κτλ, κτλ.

Η προτεινόμενη μέθοδος φορολόγησης δεν φιλοδοξεί να είναι αυστηρώς δίκαια. Θα είναι, όμως, εκατό φορές πιο δίκαια από την ισχύουσα, όπου ένας μεγαλογιατρός δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ, ένας υδραυλικός 6.000 ευρώ, ένας ηθοποιός 8.000 ευρώ κτλ, κτλ. Με την προτεινόμενη μέθοδο το υποθετικό εισόδημα του μεγάλο-γιατρού θα οριστεί π.χ. στα 45.000 ευρώ, του υδραυλικού στα 25.000 ευρώ και του ηθοποιού στα 50.000-100.000 ευρώ.

Η ειδοποιός διαφορά από την ισχύουσα μέθοδο είναι ότι από την αρχή θα μπούνε άφθονα λεφτά στο ταμείο του κράτους. Οι ενστάσεις και διορθώσεις, αν γίνουν, θα γίνουν μετά (με γεμάτα τα ταμεία). Προκύπτει το ερώτημα: κατά πόσον είναι νομικά σωστό να φορολογούμε υποθετικό εισόδημα. Αυτό το ερώτημα ας το απαντήσουν νομικοί, οικονομολόγοι (εγώ είμαι μαθηματικός).

Η φορολόγηση του επαγγέλματος θα έχει μία ακόμη ευεργετική επίδραση: με κατάλληλη φορολογική πολιτική η πολιτεία θα μπορεί να κατευθύνει τα ρεύματα των νέων προς τα πιο χρειαζούμενα επαγγέλματα.

Κώστας Ζάγκαλης, φυσικομαθηματικός- συνταξιούχος

2
ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
25/09/2015 19:29
ΕΣΥ ΚΥΡΙΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΕ ΑΣΑΦΙΑ ΒΡΕ ΟΥΣΤ ?????????????????????
Ηλίας
07/10/2015 10:12
ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ.ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΜΕ ΘΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΙΝ 2000 ΧΡΟΝΙΑ.