Ελλάδα... Quo vadis?

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2015 21:14 |

Το κυρίαρχο, μείζον και προφανές αυτή τη στιγμή θέμα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είναι η αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας και η προσπάθεια να οδηγηθεί η χώρα στην ανάκαμψη, σταθερότητα, ανάπτυξη και πρόοδο.

Η απάντηση στο ερώτημα «Ελλάδα quo vadis?» εύλογα εστιάζεται στο καθαρά οικονομικό σκέλος του προβλήματος η λύση όμως υπάρχει και βρίσκεται στη ριζική αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα, και μπορεί η κρίση να αναδειχθεί σε μοναδική ευκαιρία για τα δημιουργηθούν τα θεμέλια μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης της κατάστασης μέσα από κοινές προσπάθειες και δράσεις.

Απαιτείται να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η ειλικρινής διάθεση για συνεννόηση, συστράτευση και συνένωση όλων των δυνάμεων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφική πορεία της χώρας. Το υφιστάμενο οικονομικο-κοινωνικό πρόβλημα έχει άμεση σχέση με την οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Η ανάγκη για αλλαγές στο Δημόσιο Τομέα έχει διατυπωθεί πολλάκις από πολλούς έγκριτους εμπειρογνώμονες και γνώστες του αντικειμένου χωρίς όμως να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό μέχρι σήμερα.

Οι όποιες σωστές, καλοπροαίρετες προσπάθειες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ή έγιναν αποσπασματικά με ελάχιστα αποτελέσματα και τούτο γιατί προσέκρουαν σθεναρά σε συμφέροντα ή δεν είχαν την στήριξη του συνόλου των πολιτικών οργανισμών, συντεχνιών και της κοινωνίας.

Είναι ενδεικτική η παρατήρηση που κάνει για την Ελλάδα ο Edmond About, ο οποίος σημειώνει: «αυτός ο μικρός, θαυμάσιος λαός είναι παντού πετυχημένος εκτός από τη χώρα του».

Στην παράμετρο Δημόσια Διοίκηση εστιάζεται το ενδιαφέρον της πρότασης-άποψης και επικεντρώνεται στον παράγοντα «Ανθρώπινοι Πόροι» αλλά και στον Κώδικα Αξιών της Κοινωνία μας ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο πάνω στο οποίο πραγματοποιείται το σύνολο των δράσεων και το οικονομικό γίγνεσθαι της Δημόσιας Ζωής.

Μια λειτουργική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση μπορεί να αποτελέσει αφ' ενός το μοχλό για μακροπρόθεσμες, στέρεες προοπτικές ανάπτυξης και προόδου και να δημιουργήσει ένα νέο κώδικα αξιών και αρχών, συμπεριφοράς, σχέσεων εμπιστοσύνης πολίτη-κράτους αλλά και εσωτερικού-εξωτερικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Αποτελεί βαθειά πεποίθηση ότι το Ανθρώπινο Δυναμικό, το σημαντικότερο κεφάλαιο κάθε Οργανισμού, με μια σωστή οργάνωση και κατάλληλη αξιοποίησή του μπορεί να δώσει τη λύση.

Ο μεθοδικός και ορθολογικός σχεδιασμός θα προβλέπει μεταξύ των άλλων τη διαδικασία Επιλογής επιτελικής ομάδας σε κάθε Τομέα Δημόσιας Διοίκησης με τεχνικούς εμπειρογνώμονες (ικανοί, με εμπειρία αλλά και με καινοτόμες ιδέες, έντιμοι, ευσυνείδητοι), Επιλογής Μοντέλου Διοίκησης και προσαρμογής στις ανάγκες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Τομέα, Αξιοκρατικής Στελέχωσης και Ανάπτυξης του Προσωπικού (κριτήρια επιλογής, δυνατότητες εξέλιξης και σταδιοδρομίας, κίνητρα), Προετοιμασίας (εκπαίδευση) για εμπέδωση του νέου οράματος, της φιλοσοφίας και των αξιών.

Ο νέος κώδικας αξιών και το κοινό όραμα θα εμπεριέχουν αρχές όπως εμπιστοσύνη, σεβασμός, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια, ακεραιότητα, κοινωνική συνείδηση, επαγγελματισμός, ευθύνη, συνέπεια και θα είναι ο φάρος όλων των κρατικών λειτουργών που θα στελεχώνουν και θα υπηρετούν τη Δημόσια Διοίκηση.

Βασική προϋπόθεση είναι η δέσμευση για έμπρακτη στήριξη από τους επίσημους φορείς, πολιτικούς οργανισμούς κλπ. ότι θα συνδράμουν και θα στηρίξουν ενεργά και στο ακέραιο το έργο αυτό χωρίς καμία παρέμβαση.

Είναι υπόθεση όλων μας ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συστρατευθούμε στη δημιουργία μιας Δημόσιας Διοίκησης σύγχρονης, εύρυθμης, αποτελεσματικής, αξιόπιστης και που στη συνείδηση κάθε πολίτη θα εδραιωθεί σιγά-σιγά η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στο κράτος και στους δημόσιους λειτουργούς που θα υπηρετούν τον πολίτη, θα έχει κοινωνικό πρόσωπο και θα συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη προοπτική εξόδου από την κρίση και θα αποτελέσει το συγκριτικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα ως χώρα.

Αδιαμφισβήτητα η προσπάθεια αυτή για αλλαγή παγιωμένων, ισχυρών στάσεων, νοοτροπιών και αντιλήψεων «..θέλει δουλειά πολύ..» όπως λέει το τραγούδι του μεγάλου μας πρεσβευτή Μίκη Θεοδωράκη για να μπολιαστεί στο DNA μας ένας νέος κώδικας αξιών, κοινωνικής συνείδησης και συμπεριφοράς.

Παράλληλα θα έχει επιτευχθεί επ' αγαθό κάτι πολύ σημαντικό πως η ειλικρινής διάθεση για συνεννόηση, συνεργασία και ένωση των δυνάμεών μας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για εποικοδομητική συνεργασία και σε άλλους εξ ίσου κρίσιμους τομείς με ευεργετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας κάτι που λειτουργεί σε πολλές ανεπτυγμένες και σύγχρονες χώρες για την  αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων και μεγάλων προκλήσεων.

Ίσως να είναι ουτοπία ή ευσεβής πόθος όμως αποτελεί βαθιά πεποίθηση ότι μπορούμε και πρέπει να προτάξουμε το κοινό συμφέρον, να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουμε, τους νέους μας και τις απεριόριστες δυνατότητές τους, να δώσουμε χώρο στο «εμείς» στη θέση του αρρωστημένου μας «εγώ», να γίνουμε «νοικοκυραίοι στο σπίτι μας που θα μας σέβονται οι άλλοι» περιορίζοντας ταυτόχρονα την ήδη επαπειλούμενη αυτονομία και απαξίωσή μας με ολέθριες επιπτώσεις στο κύρος και στην αξιοπρέπεια μας ως χώρα και λαός», το οφείλουμε στα παιδιά μας, στην «ευλογημένη» πατρίδα μας και στο μέλλον της.

Δημήτρης Γρέβιας, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Μονάχου