Ξεκίνησα να τραγουδάω γιατί διψούσε η ψυχή μου για επικοινωνία.

Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική ήταν ακούγοντας το όμορφο νανούρισμα της μητέρας μου.

Η πρώτη μου φορά πάνω στη σκηνή ήταν μαγική όταν στα δεκαπέντε μου ως διαγωνιζόμενη στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό κλασικού τραγουδιού της Χ.Ο.Ν. δέσμευσα τον εαυτό μου στην απόφασή μου να γίνω λυρική τραγουδίστρια εάν θα κέρδιζα το α’ βραβείο. Ήταν τόσο μεγάλη η θέληση που τελικά έγινε!

Αν δεν είχα ασχοληθεί με τη μουσική, μάλλον θα έκανα … μουσική.

Μια συμβουλή από τον δάσκαλό μου και μαέστρο E. Zucca είναι να μη βάζω ζάχαρη στο μέλι! Να έχω δηλαδή ισορροπία στις ερμηνείες μου, ώστε να μην την ενισχύω με περισσότερο πάθος όταν ο χαρακτήρας της μουσικής το έχει ήδη.

Πάνω στη σκηνή νιώθω στο φυσικό μου περιβάλλον. Χαίρομαι κάθε φορά να επικοινωνώ το συναίσθημα μέσα από τη φωνή μου στον κόσμο που θα έρθει.

Το πιο περίεργο πράγμα που μου έχει συμβεί σε μια συναυλία είναι να έχω ακινητοποιηθεί από φριχτό πόνο στο πόδι πάνω στη σκηνή και να τραγουδάω μπαρόκ μουσική ιδιαιτέρως στο σημείο μιας δύσκολης δεξιοτεχνικής άριας και στο χειροκρότημα να τους κάνω νόημα να με πάρουν από τη σκηνή και να μην καταλαβαίνει κανείς τίποτα.

Η συναυλία που πάντα θα θυμάμαι είναι το ντεμπούτο μου στο Cadogan Hall του Λονδίνου με μία από τις αγαπημένες μου ορχήστρες, τη Royal Philarmonic Orchestra.

Το τραγούδι για μένα είναι ιερό. Είναι το μέσο που μπορώ να επικοινωνώ το συναίσθημα μέσα από επιλεγμένες μουσικές, με αισθητική και ευγένεια στις καρδιές των ανθρώπων.

Ονειρεύομαι να υπάρχει πάντα χώρος στην ελεύθερη έκφραση σε όλο το φάσμα της τέχνης εφόσον όμως συνοδεύεται από αγνές προθέσεις!

Info

• Η Αννα Μορφίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μονωδία, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο The College of Southeastern Europe και στο Ελληνικό Ωδείο, επίσης υποκριτική στη Μελοδραματική Σχολή του Athenaeum και masterclasses με τον Κώστα Πασχάλη κ.ά.

• Εχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ και έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών σε φεστιβάλ, πολιτιστικά κέντρα και σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού («Gasteig», Μέγαρο Μουσικής του Μονάχου κ.ά.).

• Κατά την περίοδο της διαμονής της στο Μιλάνο συνεργάστηκε με τον Al. Ferrari μαέστρο της καμεράτας της Σκάλας του Μιλάνου και το 2006 εμφανίστηκε μαζί του κάνοντας το ντεμπούτο της στο Gadogan Hall του Λονδίνου με τη Royal Philarmonic Orchestra.

• Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με πολλές και σημαντικές ελληνικές ορχήστρες αλλά και μικρά σύνολα.

• Τον Ιούνιο του 2011 ηχογραφήθηκε μια σπάνια μουσική παραγωγή, ένα cd με τίτλο «Στου Φεγγαριού την Άλλη Όψη», το οποίο περιλαμβάνει 12 μεγάλες συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα.

• Εχει ερμηνεύσει όλα τα είδη του λυρικού τραγουδιού: Αριες της Όπερας, Ορατόρια, Λήντερ, Μιούζικαλ, Τραγούδια, αποσπώντας θερμές κριτικές.

• Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Nella Fantasia» στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Π. Φαλήρου «Φλοίσβος» στις 21.00. Την Αννα Μορφίδου θα συνοδεύσει στο πιάνο η Σοφία Ροσμαράκη σ’ ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων tango κομμάτια, καθώς και τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον ξένο και τον ελληνικό κινηματογράφο. Η είσοδος ελεύθερη για το κοινό.