Κυβέρνηση
Κύριε Διευθυντά,
Από στρατηγούς καλά πάμε- αρκεί να βρεθούν και στρατιώτες...
Με τιμή, Νεόκοπος
Η «Γκάβλα» ως θετική και πολύπλευρη πρόκληση
1. Πρώτη πλευρά της πρόκλησης,η λογοτεχνική γραφή του Τριαρίδη. Τα Μελένια λεμόνια είναι ένα πολυσύνθετο μορφολογικό υβρίδιο, όπου συνυφαίνονται η ποίηση και η πεζογραφία σε ένα έργο με πολύ χαλαρή αφηγηματική εξέλιξη αλλά υψηλή ένταση. Η ταλάντευση της γραφής του Τριαρίδη ανάμεσα στην ποίηση και στην πεζογραφία, με τη συνύφανση πεζόμορφων και στιχουργημένων μερών, απορρέει από τον αποκαλυπτικό και κατανυκτικό τόνο της.
Επίσης στα Μελένια λεμόνια αφομοιώνονται σε ένα οργανικό σύνολο ετερόκλητα υλικά από μια πολύ ευρεία μορφωτική παρακαταθήκη: πολλοί Έλληνες ποιητές (κυρίως ο Εμπειρίκος και ο Καβάφης, αλλά και ο Σολωμός, ο Σεφέρης, ο Αναγνωστάκης κ.ά.), πολλοί Ευρωπαίοι ζωγράφοι από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι τον 20ό αιώνα, στοιχεία από παλαιότερα βιβλία του Τριαρίδη, η λογοτεχνία των περιπετειών και των κόμικς.
2. Δεύτερη πλευρά της πρόκλησης,η ιδεολογική εγρήγορση και η κοινωνική ευαισθησία. Αυτό το προγραμματικά «ανίερο» βιβλίο είναι κατάστικτο από τη βαρβαρότητα του δυτικού πολιτισμού, του παλαιότερου και του σύγχρονου, του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού. Αναμορφώνοντας τις ιστορίες της Βίβλου και των αρχαίων μύθων, ο Τριαρίδης τις συγχρονίζει με την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, τα στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος, τα πεδία των βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Παλαιστίνη, τους νεκρούς Κούρδους στο λιμάνι της Πάτρας, τους νεκρούς Αλβανούς στη σπηλιά του Πισoδερίου, για να καταγγείλει ότι οι μηχανισμοί της βίας και της καταστολής μένουν απαράλλακτοι. Θεωρημένα από αυτή την άποψη, τα Μελένια λεμόνια αποστρέφονται την κυρίαρχη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία του life style και των ιστορικών αποδράσεων, που αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να θίξει φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική και ιδεολογική ορθότητά της.
3.Τρίτη πλευρά της πρόκλησης- αυτή εξωλογοτεχνική- το εναλλακτικό συγγραφικό ήθος του Τριαρίδη. Ο Τριαρίδης παραιτήθηκε από τα συγγραφικά δικαιώματα της έντυπης μορφής του βιβλίου, ενώ παράλληλα το διαθέτει δωρεάν στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας μάλιστα οποιαδήποτε χρήση του. Εν ολίγοις, ένα βιβλίο που με τη δύναμη της σαγήνης του και τη διαφορετική στάση του συγγραφέα του (ο οποίος αρνείται ως και να φωτογραφηθεί) μας καλεί να αναμετρηθούμε με τις καθησυχαστικές αναγνωστικές μας συνήθειες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
Προτάσεις
Δίσκοι
CD-ROM
Στιχο - Μυθίες
Συνέντευξη
Μυθιστόρημα
Διηγήματα
Αστυνομικό
Δοκίμιο
Επιστήμη
Πολιτική
Media
Θέατρο
Λοξή Ματιά 
Τα ανορθόδοξα του 15νθήμερου
Σινεμά
Διάβασα
Λογοτεχνικό Κουίζ
2010
- Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου
- Σάββατο 28 Αυγούστου
- Σάββατο 21 Αυγούστου
- Παρασκευή 13 Αυγούστου
- Σάββατο 7 Αυγούστου
- Σάββατο 31 Ιουλίου
- Σάββατο 24 Ιουλίου
- Σάββατο 17 Ιουλίου
- Σάββατο 10 Ιουλίου
- Σάββατο 3 Ιουλίου
- Σάββατο 26 Ιουνίου
- Σάββατο 19 Ιουνίου
- Σάββατο 12 Ιουνίου
- Σάββατο 5 Ιουνίου
- Σάββατο 29 Μαΐου
- Σάββατο 22 Μαΐου
- Σάββατο 15 Μαΐου
- Σάββατο 8 Μαΐου
- Παρασκευή 30 Απριλίου
- Σάββατο 24 Απριλίου
- Σάββατο 17 Απριλίου
- Σάββατο 10 Απριλίου
- Παρασκευή 2 Απριλίου
- Σάββατο 27 Μαρτίου
- Σάββατο 20 Μαρτίου
- Σάββατο 13 Μαρτίου
- Σάββατο 6 Μαρτίου
- Σάββατο 27 Φεβρουαρίου
- Σάββατο 20 Φεβρουαρίου
- Σάββατο 13 Φεβρουαρίου
- Σάββατο 6 Φεβρουαρίου
- Σάββατο 30 Ιανουαρίου
- Σάββατο 23 Ιανουαρίου
- Σάββατο 16 Ιανουαρίου
- Σάββατο 9 Ιανουαρίου
- Σάββατο 2 Ιανουαρίου












