Αναδίπλωση
Κύριε Νεόκοπε, Εξ όσων γνωρίζω τη γαργάρα τη φτύνουν, δεν την καταπίνουν.
Με τιμή, Γιώργος Βέλτσος
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άτακτη υποχώρηση για τα μπλοκάκια
Βάζουν φόρο στους ρύπους των Ι.Χ. αυτοκινήτων, ενώ ετοιμάζουν νέα απόσυρση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης, Μαρία Νταλιάνη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008
Πίσω έκανε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης στο θέμα της φορολόγησης των εργαζομένων με το λεγόμενο μπλοκάκι, εξαιρώντας τους από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης εξαίρεσε από το μέτρο και τους τρίτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ανήγγειλε όμως την επιβολή- σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ- ενός νέου χαρατσιού για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. μέσω της επιβολής τελών κυκλοφορίας ανάλογα με το ύψος των ρύπων που εκπέμπουν ενώ είπε ότι θα εξετασθεί και η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης για τα παλαιά Ι.Χ.
Μετά τη γενική κατακραυγή για τα μέτρα που οδηγούσαν ακόμη και στη φορολόγηση της «γενιάς των 700 ευρώ» που αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ενώ ουσιαστικά εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ο υπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Ένας «πελάτης»
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία εξετάζει το φορολογικό νομοσχέδιο, είπε ότι αναζητείται τεχνικά η φόρμουλα που θα διατηρεί το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για τους φορολογουμένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μόνο έναν «πελάτη»- εργοδότη. Με αυτή τη διάταξη ουσιαστικά εξαιρούνται από το μέτρο της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου- που συνεπάγεται πρόσθετο φόρο 1.050
ευρώ- οι αμειβόμενοι με το λεγόμενο μπλοκάκι, αφού στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι είναι τυπικά ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν μόνο έναν πελάτη είναι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας από έναν εργοδότη. Ο υπουργός είπε ότι θα αναζητηθεί φόρμουλα ώστε ο εργαζόμενος να μην κάνει μόνος του υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ουσιαστικά μισθωτός που αμείβεται με μπλοκάκι, αλλά μέσω άλλης διαδικασίας που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Επιφυλάξεις
Άγνωστο είναι ακόμη πώς θα εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών ότι οι εργαζόμενοι με τα μπλοκάκια δεν θα πιεσθούν από τους εργοδότες τους να μη δηλώσουν στην Εφορία ότι εργάζονται ουσιαστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας προκειμένου οι δεύτεροι να γλιτώσουν από τον κίνδυνο να ελεγχθούν για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης είπε χθες στη Βουλή ότι οι εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με μπλοκάκι για πάγιες ανάγκες αντί να τους εντάξουν στο μισθολόγιο και να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές επί της ουσίας «είναι παράνομοι». Παράλληλα, με άλλη άλλη τροποποίηση στο νομοσχέδιο ο υπουργός είπε ότι θα διατηρηθεί το αφορολόγητο πρώτο κλιμάκιο των 10.500 ευρώ για τους τρίτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τρία παιδιά θα εξακολουθήσουν να έχουν αφορολόγητο όριο εισοδήματος 20.500 ευρώ (10.500 ευρώ βασικό αφορολόγητο όριο συν 10.000 ευρώ για τα τρία παιδιά). Αντίθετα, για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν παιδιά ή έχουν έως δύο παιδιά το αφορολόγητο όριο εισοδήματος καταργείται.
Τέλη κυκλοφορίας
Ο υπουργός ανήγγειλε επίσης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα από το 2010 μέσω της σύνδεσης του ύψους των τελών με τους ρύπους που εκπέμπει κάθε αυτοκίνητο. Πρόκειται για μέτρο που θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των τελών κυκλοφορίας σε όσους έχουν αποκτήσει οχήματα μεγάλου κυβισμού (π.χ. τύπου τζιπ) αλλά και σε όσους έχουν ακόμη στην κατοχή τους και κυκλοφορούν με οχήματα παλαιάς τεχνολογίας. Ειδικά για τα τελευταία είπε ότι θα εξετασθεί η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης.
Τη φορολογική επίθεση κατά των τζίπ, των οχημάτων υψηλού κυβισμού αλλά και των παλιών ρυπογόνων αυτοκινήτων είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Μάιο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, στρώνοντας ουσιαστικά το χαλί στον υπουργό Οικονομίας για να επιβάλει υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας. Παρουσιάζοντας συνολικά τα μέτρα- σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης- ο κ. Σουφλιάς είχε κάνει λόγο για την επιβολή περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας αλλά και διοδίων στις πόλεις, τα οποία θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη ρύπανση που προκαλούν οι κινητήρες των οχημάτων.
Απόσυρση
Ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, ανήγγειλε επίσης την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης για τα παλιά και ρυπογόνα Ι.Χ. από το 2009. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, η απόσυρση θα γίνει σταδιακά με την παροχή της σχετικής δυνατότητας αρχικά σε όσους έχουν αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών. Η απόσυρση θα συνοδεύεται από κίνητρα που θα λάβουν τη μορφή είτε απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας για την αγορά νέου αυτοκινήτου είτε της έκπτωσης από τα τέλη ταξινόμησης για την απόκτηση νέου Ι.Χ. είτε συνδυασμό των δύο προηγουμένων.
Λούκα Κατσέλη: Βάζουν φόρο και στους φτωχούς των 6.000 ευρώ τον χρόνο!
ΦΟΡΟ ακόμη και σε φορολογουμένους με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας βάζει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους μικροεπαγγελματίες, όπως τονίζει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, οδηγεί «για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά» στη φορολόγηση ακόμη και πολιτών που αναγκάζονται να ζουν με ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι περίπου 410.000 φορολογούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιτηδευματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας. Σε μια εφ΄ όλης της ύλης κριτική του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η κ. Κατσέλη χαρακτηρίζει τα μέτρα που περιλαμβάνει καθαρά εισπρακτικά, φορολογικά και κοινωνικά άδικα, αντιαναπτυξιακά και αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας.
«Τα μέτρα είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κατάρρευσης και λαμβάνονται για να καλύψουν τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, ο οποίος με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου βρίσκεται εκτός ελέγχου με μεγάλη υστέρηση στα έσοδα, υπέρβαση στις δημόσιες δαπάνες και έκρηξη του ελλείμματος», σημείωσε χθες η ίδια.
Αναφορικά με την κατάρρευση των εσόδων, τόνισε ότι οφείλεται αποκλειστικά στην κυβερνητική πολιτική, λόγω κυρίως της μείωσης χωρίς κανέναν δημοσιονομικό προγραμματισμό των συντελεστών φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις και της κατάργησης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που βάρυνε του μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Οφείλεται επίσης στην αδράνεια της κυβέρνησης στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και στην απαξίωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών.
Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει στην κριτική του ότι τα μέτρα είναι και αντιαναπτυξιακά επειδή πλήττουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίοι και εντείνουν την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος μέσω της δημιουργίας τριών φορολογικών κλιμάκων, μιας για τους μισθωτούς, μιας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μιας για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι με τη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων η κυβέρνηση επιβραβεύει τους ασυνεπείς φορολογουμένους αδικώντας όσους δηλώνουν με ειλικρίνεια τα εισοδήματά τους. «Αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής», τονίζει η κ. Κατσέλη, «είναι ότι εντάσσονται στη διαδικασία περαίωσης λήπτες εικονικών και πλαστών τιμολογίων».
Δημεύουν ακίνητους λογαριασμούς
ΜΙΑ... ΜΑΚΑΒΡΙΑ πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό ανακάλυψε το υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζει να την αξιοποιήσει. Πρόκειται για τη δήμευση των χρηματικών υπολοίπων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι είναι ανενεργοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή πάνω από 15 ή 20 χρόνια. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ανήκαν κυρίως σε καταθέτες που έχουν αποβιώσει χωρίς να αναζητηθούν οι καταθέσεις τους από κληρονόμους. Ο υπουργός μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι το μέτρο θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα αφορά στις τράπεζες. Από το υπουργείο Οικονομικών θα εξετασθεί πόσοι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, ποια είναι τα συνολικά υπόλοιπά τους, αλλά και πόσο χρονικό διάστημα έχουν απομείνει ανενεργοί. Πρόχειρες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών κάνουν λόγο για συνολικό ποσό σε ανενεργούς λογαριασμούς που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση για να περάσουν στο κράτος τα χρήματα των λογαριασμών τραπεζών, οι οποίοι δεν έχουν σημειώσει καμία κίνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποβλήθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μανώλη. Ο ίδιος ζήτησε τα έσοδα από τη δήμευση αυτών των λογαριασμών να μην πάνε για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, αλλά να διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, του λεγόμενου Ταμείου κατά της Φτώχειας, το οποίο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί και θα στοχεύει στην εισοδηματική στήριξη των νοικοκυριών που ζουν με εισόδημα κάτω από 5.500 ευρώ.
● Να σημειωθεί ότι το μέτρο εφαρμόστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στην Ιταλία για λογαριασμούς που δεν έχουν «κινηθεί» τα τελευταία 10 χρόνια και στους οποίους υπολογίζεται ότι «λιμνάζουν» τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.
Αποχή δικηγόρων Δευτέρα - Τρίτη
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα φορολογικά μέτρα, αρχίζουν από τη Δευτέρα οι δικηγόροι της Αθήνας, οι οποίοι, μαζί με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς ελεύθερων επαγγελματιών, ζητούν την απόσυρση των ρυθμίσεων ως αντισυνταγματικών και άδικων. Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε την πραγματοποίηση διήμερης προειδοποιητικής αποχής των δικηγόρων της Αθήνας, τη Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άδικες και αντισυνταγματικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Στο μεταξύ οι πρόεδροι της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ιω. Αλαβάνος, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Εμμ. Καλοκαιρινός και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δ. Ασημακόπουλος, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα, του επισημαίνουν ότι τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα προσκρούουν στις συνταγματικές επιταγές και ζητούν να μεριμνήσει ώστε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις τους. Εκτιμώντας πως η συμπεριφορά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης «ισοπεδώνει τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους με τους ασυνεπείς και φοροδιαφεύγοντες», οι τέσσερις συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι την ώρα που οδηγούνται σε μαρασμό μικροεπιχειρηματίες και επιστήμονες των 600 ευρώ «μένουν στο απυρόβλητο off shore εταιρείες, εστίες φοροδιαφυγής και αδιαφάνειας και οι πλουτίζοντες από τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος». Δεν παραλείπουν μάλιστα να στηλιτεύσουν το μέτρο της ρύθμισης των οφειλών, συνέπεια της οποίας - όπως αναφέρουν- «είναι η επιβράβευση της φοροδιαφυγής, η παρότρυνση της Πολιτείας σ΄ αυτή, αφού με τις ρυθμίσεις αυτές εξισώνονται συνεπείς φορολογούμενοι με τους φοροδιαφεύγοντες, οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι σε λίγα χρόνια θα κληθούν πάλι να περαιώσουν με όρους ευνοϊκούς τις νέες οφειλές τους».
Οι απόψεις σας
| Ονοματεπώνυμο * | ||
| Μήνυμα * | ||
| Τα πεδία που εμφανίζονται με * είναι υποχρεωτικά | ||
![]() |
||
- Μεγαλογιατροί με εισόδημα μισθωτού
- Χάρη από Τειρεσία σε όσους εξοφλούν
- Παπακωνσταντίνου: «υπάρχει προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει»
- Σε πορεία σύγκρουσης για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα
- Αλλάζει το πλαφόν των δημοσίων υπαλλήλων: Φρένο στις αυξήσεις σε βασικούς μισθούς άνω των 2.000 ευρώ
- Η σύγχυση συνεχίζεται για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια
- Μόδα τα φυσικά καλλυντικά
- Επιτόκια - εφιάλτης για το Δημόσιο
- Έλλειμμα 9,1% προβλέπει ο προϋπολογισμός
- Κύμα φυγής στη σύνταξη από γυναίκες στο Δημόσιο
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ — 20 Νοεμβρίου 2009
| Γ. Δείκτης | Μονάδες | Διαφορά |
| Τελευταίο Κλείσιμο | 2405.61 | -3.67% |
| Τρέχουσα Τιμή |
2405.61 | -3.67% |
| Άνοιγμα | 2489.61 | -0,30% |
| Κατώτατο | 2405.11 | -3,69% |
| Ανώτατο | 2500.88 | +0,15% |
| Σύμβολο | Μονάδες | Διαφορά |
| FTSE 20 | 1269.50 | -4.04% |
| FTSE 40 | 2743.61 | -2.82% |
| FTSE 80 | 447.79 | -2.23% |
| FTSE 140 | 2846.15 | -3.88% |
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Πτώση στις αγορές της Ευρώπης και τη Γουόλ Στριτ την Παρασκευή20/11/2009 11:15:00 μμ
- «Πολίτες» πιάνουν «λιμάνι» και Μπάγερν-Λεβερκούζεν20/11/2009 11:09:00 μμ
- Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας στη συνάντηση του Ιλίρ Μέτα με τον Δ.Δρούτσα20/11/2009 10:56:00 μμ
- Τα μέτρα φορολογικής πολιτικής για την αύξηση των εσόδων20/11/2009 10:46:00 μμ
- Ένα βήμα πιο κοντά στη συγχώνευση Volkswagen και Porsche20/11/2009 10:21:00 μμ
VIDEOS
|
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τειρεσίας: "Αμνηστία" για ακάλυπτες επιταγές
ΑΠΟΨΕΙΣ
TA NEA Gallοp
Θεωρείτε ότι τα έκτακτα μέτρα του προϋπολογισμού, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και των μισθών πάνω από 2.000 ευρώ είναι::
TA NEA Gallup
Θεωρείτε ότι τα έκτακτα μέτρα του προϋπολογισμού, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και των μισθών πάνω από 2.000 ευρώ είναι:
















4 φωτό
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 7/9/2008 00:04
giorgosgud 3/9/2008 22:46
GIORGOS GUDELIAS 3/9/2008 22:26
ΠΑΝΤΕΛΗΣ 3/9/2008 18:46
Δηλαδή θα έκανε για πρωθυπουργός της Δανιας της Σουηδίας η της Ελβετίας αλλά και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.όχι όμως της Ελλάδος.
Δεχόμαστε επομένως ότι η Ελλάδα της διαπλοκής και της λαμογιάς δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό της και να εξευρωπαισθή.
Δεχόμαστε ότι ο πρωθυπουργός μας πρέπει να κλέινει το μάτι στους ψηφοφόρους και ταυτόχρονα να έχει ανοικτή γραμμή με τους Καναλάρχες και τους Μεγαλοεργολάβους.
Παναγιωτοπουλος Γιώργος 3/9/2008 17:00
Αυτό που δεν ακούμε από τα κόματα εξουσίας είναι το τι θα κάνουν αυτά, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές της Κυβέρνησης(Αναπτυξιακή - Οικονομική - Λησταρχική - Λαμόγια - Μιζαδόρους - Τρωκτικά - Ηλιθίων συμβούλων των υπουργείων κλπ) και τι θέσεις πέρνουν τώρα.
Οι δηλώσεις των κομάτων είναι χειρότερες από αυτές του Αλογοσκούφη.
Για το χάλι που φτάσαμε να έχουμε την ευθύνη έχει ο λαός!!!!
Και κάτι ακόμα, που πήγαν τόσα πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί κάποιος να μας απαντύση!!!!
Μήπως ακολούθησαν το σχέδιο ΜΑΡΣΑΛ!!!!!!!
Γιώργος Μ. Δράμα 3/9/2008 16:07
Τα δάκρυά μου κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε στη μάνα μου, που φορολογείτια αγρίως και ανελλιπώς επι συντάξεως 800 ευρώ....
αγγελόπουλος γεώργιος 3/9/2008 15:30
αφού τα γκάλοπ δείχνουν ότι προηγήστε και πάλι με όλα αυτά που κάνετε, επίσης ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο νυν, τότε , τολμήστε να κάνετε εκλογές!!!!
Αν έχετε τα κότσια κάντε εκλογές τον επόμενο μήνα!!!
Εκεί θα δείτε πόσα απίδια έχει ο σάκος!!!!!
Σας το ζητάμε εμείς που σας εκλέξαμε!
Τολμήστε το! Σας προκαλούμε!
Κώστας Κ. 3/9/2008 15:28
christos apo germania
christos karageorgiou 3/9/2008 15:09
ΑΓΙΑΣΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 3/9/2008 14:47