ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σύμβολο Τιμή % Διαφορά
Γ. Δείκτης 0.00 0.00
FTSE 20 0.00 0.00
FTSE 40 0.00 0.00
FTSE 80 0.00 0.00
FTSE 140 0.00 0.00

Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση

Powered by

Εκπτώσεις Κύριε Διευθυντά, Πολλά παζάρια έγιναν στο Τάε κβον ντο- κι όπου υπάρχουν παζάρια, γίνονται και εκπτώσεις. Με τιμή, Νεόκοπος

ΕιδικόςΦόροςΚρυοπαγήµατος

  • ΦΑΚΕΛΟΙ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ

Φοιτήτρια στο Χάρβαρντ εθελόντρια στην Ικαρία

Ξένοι φοιτητές συνδυάζουν εργασία και διακοπές στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κατερίνα Βουτσινά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

▅Από τον  Μάιο μέχρι  και τον  Οκτώβριοτην περίοδο  ωοτοκίας  των θαλάσσιων χελωνών- εθελοντές της  οργάνωσης  «Αρχέλων»  ανακαλύπτουν φωλιές στις παραλίες της  Κρήτης, λέει η κ. Μαρία Στραβαρίδου
Καθαρισμός παραλιών, βάρδιες πυροπροστασίας, διάνοιξη μονοπατιών και μελέτη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας είναι λίγες από τις δημοφιλέστερες ευκαιρίες για εθελοντική εργασία στην Ελλάδα. Αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις εργασίας καλύπτονται από ξένους εθελοντές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μη κυβερνητική οργάνωση «Ελιξ» που πραγματοποιεί εδώ και 23 χρόνια δράσεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Εθελοντικών Οργανώσεων, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, από το 1987 στα προγράμματά της έχουν συμμετάσχει συνολικά 4.800 ξένοι εθελοντές. Θετικό πρόσημο εθελοντισμού από το εξωτερικό και για τη μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων», η οποία ειδικεύεται στην προστασία της χελώνας καρέτα- καρέτα. Πέρσι 148 ξένοι εθελοντές- με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια- εργάστηκαν μόνο στα προγράμματα της Κρήτης.

«Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι μήνες που έχουμε τις περισσότερες κενές θέσεις και το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων εθελοντών» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μαρία Στραβαρίδου, υπεύθυνη στην Κρήτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αρχέλων». «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε στην Ελλάδα τη συνήθεια του εθελοντισμού. Οσοι Ελληνες όμως δηλώνουν συμμετοχή το κάνουν Ιούλιο και Αύγουστο, όταν θα είναι σε άδεια ή θα έχει τελειώσει η εξεταστική τους» συμπληρώνει. Ηρθε με υποτροφία
Η 20χρονη Κάρολαϊν ΜακΧιού από το Βερμόντ σπουδάζει περιβαλλοντολογία και κοινωνική πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ. Από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται στη χερσαία βάση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» στην Ικαρία και εκτός των άλλων αρμοδιοτήτων της βοηθά και σε προγράμματα χαρτογράφησης της εκτεταμένης αλιείας στην περιοχή. «Μπορεί η Ελλάδα να μην ήταν ο αρχικός προορισμός μου, όμως τελικά αποδείχθηκε μια εξαιρετική εμπειρία. Μαθαίνω πολλά για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και νομίζω ότι η συνολική εμπειρία θα με βοηθήσει να καταλήξω σε μια εξειδίκευση όσον αφορά τις σπουδές μου» λέει η Κάρολαϊν στα «ΝΕΑ».

Διευκρινίζει ότι για να εργαστεί εθελοντικά- για 10 εβδομάδες- στη χώρα μας χρειάστηκε να αναζητήσει μία υποτροφία 4.500 δολαρίων από το πανεπιστήμιό της, την οποία και έλαβε τελικά υπερισχύοντας του ισχυρού ανταγωνισμού.

Σε ένα «πολυεθνικό γραφείο» εργάζεται εδώ και λίγες εβδομάδες ο 22χρονος ελληνογάλλος φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, Βασίλης Τσιγκουράκος. «Η εθελοντική εργασία - ως πρακτική άσκηση- είναι περισσότερο διαδεδομένη σε ξένες χώρες παρά στην Ελλάδα» λέει στα «ΝΕΑ». Ο Βασίλης που κάνει την πρακτική του στην οργάνωση «Αρχιπέλαγος» είναι από τους λιγοστούς Ελληνες στα κεντρικά γραφεία της Σάμου. Οι «συνάδελφοί» τουφοιτητές Μικροβιολογίας, Βιολογίας, Νομικής και Θεωρητικών Επιστημώνπροέρχονται από Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δυτικής Ευρώπης.

«Πολλές φορές τα πανεπιστήμια δίνουν επιπλέον κίνητρα στους φοιτητές που θέλουν να εργαστούν εθελοντικά στο εξωτερικό. Είναι μέρος της πολιτιστικής ανταλλαγής» λέει ο Βασίλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο 24χρονος βιολόγος Ανγκους Σμιθ ο οποίος, έχοντας αποφοιτήσει το 2007 από Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, πέρασε δύο καλοκαίρια στη Σάμο και την Ικαρία με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό «Λεονάρντο ντα Βίντσι».

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
δίνουν επιπλέον κίνητρα στους φοιτητές που θέλουν να εργαστούν εθελοντικά στο εξωτερικό

Καλοδεχούμενοι από τους ντόπιους

«Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ εργασία δημιουργεί καλές εντυπώσεις στην τοπική κοινωνία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι κάτοικοι να δέχονται αυτό το ερέθισμα: το ότι προσφέρεται μια εργασία χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα, η οποία προάγει τον πολιτισμό», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τάσος Αναστασίου, προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. «Επιπλέον, στην Ανδρο για παράδειγμα παρατηρούμε πως γλιτώνουμε τουλάχιστον το 1/3 της δαπάνης που θα είχαμε αν τις εργασίες διάνοιξης μονοπατιών αναλάμβανε κάποιος επαγγελματίας εργολάβος» συμπληρώνει.


«Εκανα οικονομίες για να έρθω στην Κρήτη»

ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΗΣ έξοδα έφτασε στην Ελλάδα η 26χρονη ελβετίδα βιβλιοθηκάριος Μέλανι Μιβίλ από τη Γενεύη. «Τον Μάιο του 2009 είχα μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο και αναζητούσα δουλειά. Ελλείψει ευκαιριών, αποφάσισα να επενδύσω όσα χρήματα είχα βάλει στην άκρη και να εργαστώ εθελοντικά κάπου στην Ευρώπη. Σκέφτηκα: αγαπώ τα ζώα, θέλω να ταξιδέψω και να μην ξοδέψω πολλά χρήματα. Ετσι, ανακάλυψα την Κρήτη», λέει στα «ΝΕΑ».

Η Μέλανι βρήκε το πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιων χελωνών «Αρχέλων» στην Κρήτη ψάχνοντας- όπως αναφέρει- σε μια μηχανή αναζήτησης εθελοντικής εργασίας στο Διαδίκτυο. Δήλωσε συμμετοχή και πέρασε το περσινό καλοκαίρι στην Ελλάδα. Φέτος, επέστρεψε ως ομαδάρχισσα της εθελοντικής ομάδας του «Αρχέλων» στα Χανιά. Οπως λέει η Μέλανι, πρόκειται να παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι και τον Οκτώβριο. Η κατασκήνωση στην οποία μένει η ομάδα δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, μόνο τα «απολύτως απαραίτητα: τουαλέτα, ντουσιέρες και γκάζι για μαγείρεμα».

Οπως υποστηρίζει η κ. Στραβαρίδου, οι παραλίες του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά είναι αυτές με τη μεγαλύτερη τουριστική εκμετάλλευση στην περιοχή και η οργάνωση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να προστατεύονται οι φωλιές που ανακαλύπτονται καθημερινά. Παρ΄ όλα αυτά, τονίζει ότι οι εθελοντές ανακαλύπτουν όλο και λιγότερες φωλιές να μεταφέρουν- η μείωση φέτος είναι 60%. Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας ισοδυναμεί με την προστασία της ελληνικής περιουσίας. Οι έλληνες εθελοντές είναι σημαντικοί, αλλά σημαντικότερη είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων, λέει.

Οι απόψεις σας

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα τρέχει και για τους φοιτητές Ιατρικής απόι την Γ.Γ. Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με μία ΜΚΟ φοιτητών. ''''Ιατρική Απόβαση στα Ακριτικά Νησιά'''' λέγεται. Αυτά θα μας σώσουν στο τέλος κι όχι οι καρεκλωμένοι δημοσιοθεσίτες....
Νεαρός αναγνώστης 15/7/2010 22:22
Αυτα να βλεπουν και να ντρεπονται αυτοι οι Ελληνες που πετουν τα σκουπιδια τους και τα μπαζα στις παραλιες και στα ομορφα δαση μας.Θα επρεπε οι ποινες να ειναι αυστηρες για αυτους που βρωμουν το περιβαλον αλλα και για αυτους που
με την παθητικη τους σταση τα επιτρεπουν και εννοω τους Δημαρχους και τους Δημοτικους συμβουλους.
Ερχονται λοιπον τα νεα ατομα απο το εξωτερικο τα οποια διαθετουν κοινωνικη μορφωση και ευαισθησια για να
προστατευσουν εμας και αυτους τους <κανιβαλους> που βρωμουν και καινε το περιβαλλον.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΓΕ στα παιδια αυτα,και στα λιγα αυτα παιδια απο την Ελλαδα που συμμετεχουν σε αυτον τον εθελοντισμο.
Γιωργος Νικολαου 15/7/2010 21:45
Εγώ τσάμπα δεν εργάζομαι. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Λεφτά (στις τράπεζες) υπάρχουν. Ας φορολογηθούν αυτοί που τα έχουν για να πληρώνονται άνθρωποι να εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και για άλλα πράγματα χρήσιμα για τη φύση και τον άνθρωπο.
Κόρη 15/7/2010 21:05
Μπράβο! Έχουμε τόση ανεργία και δημιουργούμε θέσεις ΜΗ αμοιβόμενης εργασίας!!! Εδώ το κράτος πληρώνει τους παπάδες. Γιατί να μην πληρώνουμε κ όσους εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος;
Λέων 15/7/2010 21:02
Καλό άρθρο που μας δείχνει για άλλη μια φορά πόσο καθυστερημένοι είμαστε σαν χώρα. Χιλιάδες κόσμος θα ήθελε να έρθει να προσφέρει εθελοντική εργασία για λίγες ώρες την μέρα και να απολαύσει την χώρα μας. Αλλά εμείς εκεί, σκοταδισμό, μόνο βύσμα και ρουσφέτι και οι περισσότερες ΜΚΟ είναι να μην τις ακουμπήσεις καν...
Τερας 15/7/2010 17:56
Είχα τη χαρά και την τιμή να προσφέρω λίγες απο τις δυνάμεις μου σε εθελοντικά προγράμματα αυτού του τύπου.

Είμαι πραγματικά υπερήφανη γι΄αυτό το ελάχιστο που έδωσα .

Πολύτιμη και ανεπανάληπτη εμπειρία 15/7/2010 11:26

Οι απόψεις σας

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα *
Τα πεδία που εμφανίζονται με * είναι υποχρεωτικά
Δεν δημοσιεύονται σχόλια με κεφαλαία ή και λατινικούς χαρακτήρες
 
Πωλήσεις > Κατοικιών
Διαμέρισμα 89 τμ.
Θησείο
325.000 €
Πωλήσεις > Κατοικιών
Διαμέρισμα 107 τμ.
Καστέλα
Όροφος: 1ος
440.000 €
Ενοικιάσεις > Κατοικιών
Μεζονέτα 100 τμ.
Ηλιούπολη
Όροφος: 4ος
900 €
Πωλήσεις > Κατοικιών
Διαμέρισμα 82 τμ.
Γλυφάδα
Όροφος: 2ος
260.000 €

TA NEA Gallοp

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους ο πρωθυπουργός πρέπει::

TA NEA Gallup

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους ο πρωθυπουργός πρέπει:


NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας και γραφτείτε στο Newsletter του NEA Online