ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σύμβολο Τιμή % Διαφορά
Γ. Δείκτης 1895.96 4.96
FTSE 20 948.26 5.93
FTSE 40 2300.03 4.89
FTSE 80 357.10 2.35
FTSE 140 2157.02 5.73

Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση

Powered by

Περικοπές Κύριε Διευθυντά, Φαντάζομαι ότι σε λίγο η κυβέρνηση θα έχει για σήμα το ψαλίδι. Με τιμή, Νεόκοπος

Συντάξεις on the rocks!

  • ΦΑΚΕΛΟΙ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ

EΠIΣTOΛH AΠO 165 EΠIΣTHMONEΣ

Tα Πανεπιστήμια στο μικροσκόπιο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2005

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της Ανώτατης Εκπαίδευσης με συμμετοχή είτε αλλοδαπών επιστημόνων είτε Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να μην καταλήξει σε... «ανούσια ανταλλαγή φιλοφρονήσεων» μεταξύ των Ελλήνων πανεπιστημιακών από ομοειδή Τμήματα, εισηγούνται με επιστολή τους 165 Έλληνες επιστήμονες, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Στην επιστολή τους, οι 165 επιστήμονες, αφού διαπιστώνουν ότι σήμερα τα ελληνικά Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν προβλήματα υποχρηματοδότησης, κυρίως στον τομέα της έρευνας, καταθέτουν τις προτάσεις τους για τις απαιτούμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εν όψει του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. Τονίζουν ότι η μη ικανοποιητική κατάσταση των Πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με την έλλειψη θέσεων εργασίας για κατόχους διδακτορικού στην ελληνική οικονομία, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό ικανών Ελλήνων και Ελληνίδων στη μετανάστευση.

Προτάσεις

Υπογραμμίζουν πως η αξιολόγηση είναι απαραίτητη, αλλά στην επιτροπή εξωτερικής αξιολόγησης πρέπει να συμμετέχουν και αλλοδαποί, ή Έλληνες του εξωτερικού, επειδή «η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και όλοι γνωρίζονται με όλους». Σημειώνουν δε, ότι η αξιολόγηση πρέπει να οδηγήσει σε κατάταξη των ομοειδών Τμημάτων, ώστε να ξέρουν όλοι ποιο είναι το καλύτερο ή το χειρότερο, προκειμένου να δημιουργηθεί άμιλλα μεταξύ τους.

* Πρέπει να αλλάξει το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας των AEI και να μπουν μάνατζερ.

* Να λειτουργήσει «γραφείο αξιοκρατίας» για τις εκλογές των πανεπιστημιακών, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες εκλογής. Να θεσπιστούν πολύ αυστηρά κριτήρια για τη μονιμότητα των πανεπιστημιακών και να ελέγχεται ο φόρτος εργασίας τους, ώστε όσοι δεν κάνουν έρευνα, να διδάσκουν περισσότερο.

* Να χρηματοδοτηθεί περισσότερο η έρευνα, ώστε τουλάχιστον μερικά AEI να χαρακτηριστούν ερευνητικά και να κατορθώσουν να ενταχθούν στα καλύτερα της Ευρώπης, και τα υπόλοιπα να είναι διδακτικά.

* Τέλος, προτείνουν να ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο μόνο για καθηγητές και φοιτητές, να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, να μπει όριο φοίτησης ώστε να εκλείψουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και να υπάρξει σημαντική αύξηση των πόρων για την εκπαίδευση.

Πωλήσεις > Κατοικιών
Βίλα 160 τμ.
Καλύβια
Όροφος: Ισόγειο
800.000 €
Πωλήσεις > Κατοικιών
Διαμέρισμα 150 τμ.
Λαύριο
Έτος Κατασκευής: 2007
550.000 €
Πωλήσεις > Κατοικιών
Μεζονέτα 240 τμ.
Νέα Σμύρνη
Όροφος: 6ος και άνω
850.000 €
Πωλήσεις > Κατοικιών
Μονοκατοικία 124 τμ.
Χώρα Τήνου
Έτος Κατασκευής: 2000
300.000 €

ΑΠΟΨΕΙΣ

[Ριπές]
Κραυγή αγωνίας
[Γνώμες]
[ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ] Μισθωτοί πλουτοκράτες
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη jpretenteris@dolnet.gr
[Γνώμες]
[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Η ναυμαχία... του Βατερλώ!
Του Χρήστου Κάτσικα xkatsikas@xkatsikas.gr
[Γνώμες]
[ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ] Το πέρασμα στην Ινδία...
Της Βούλας Κεχαγιά bkex@dolnet.gr
[Αγιογραφίες]
Λύκοι
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr

TA NEA Gallοp

H κυβέρνηση ανακοίνωσε οδυνηρά μέτρα για τη φορολογία και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Πιστεύετε ότι τα μέτρα αυτά είναι::

TA NEA Gallup

H κυβέρνηση ανακοίνωσε οδυνηρά μέτρα για τη φορολογία και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Πιστεύετε ότι τα μέτρα αυτά είναι:


NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας και γραφτείτε στο Newsletter του NEA Online