ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σύμβολο Τιμή % Διαφορά
Γ. Δείκτης 1584.25 -2.10
FTSE 20 770.58 -2.72
FTSE 40 1771.73 -0.81
FTSE 80 313.30 -1.06
FTSE 140 1745.33 -2.48

Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση

Powered by

Συγκρίσεις Κύριε Διευθυντά, Τελικά, το μόνο που απέμεινε μικρό κι ευέλικτο στη χώρα, είναι το ύψος των συντάξεων. Με τιμή, Νεόκοπος

Πάλι... ξεκίνηµα!

  • ΦΑΚΕΛΟΙ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ

«Ξεκλειδώνουν» όλα τα κλειστά επαγγέλματα

Η Λ. Κατσέλη ενημέρωσε την τρόικα για νομοσχέδιο- σκούπα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές παίρνουν σειρά, μετά τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, που θα γίνει με νομοσχέδιο- σκούπα ώς το τέλος του χρόνου.

«Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν για να πέσουν οι τιμές», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, ενώ λίγο νωρίτερα η υπουργός Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη είχε πει ότι ενημέρωσε την τρόικα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα συνολικά, με ενιαίο νομοσχέδιο για όλα τα επαγγέλματα και όχι για το καθένα χωριστά, ώς το τέλος του χρόνου.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί δέσμευση έναντι της τρόικας, που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προτείνει τη σχετική νομοθεσία ώς το τέλος του χρόνου και να την έχει ψηφίσει ώς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, σε συμφωνία με την τρόικα, να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα αυτό, ώστε να έχει ολοκληρώσει και την ψήφιση του νομοσχεδίου ώς το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αυτό χρονοδιάγραμμα θα αποτυπωθεί και επισήμως μεταξύ των δύο πλευρών στην αναμενόμενη «αναθεώρηση» του μνημονίου, που συμφωνήθηκε να γίνει, στο πλαίσιο της συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών τη Δευτέρα. Η επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, όπως και του ανοίγματος των αγορών, κυρίως της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για την οποία ασκήθηκαν επίσης έντονες πιέσεις από κοινοτικής πλευράς, είναι τώρα μεταξύ των προτεραιοτήτων της τρόικας, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να στηριχθεί η ανάπτυξη, όπως υποστηρίζουν.

Γενικώς η έμφαση που δίνεται τώρα είναι στα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, καθώς τα δημοσιονομικά έχουν ήδη μπει σε έναν δρόμο και αν δεν συμπληρωθούν με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

Με την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων ελπίζεται ότι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σε συνδυασμό με μία γενικότερη απελευθέρωση των αγορών θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη κατά 13,2% σε μία τετραετία και να οδηγήσει σε αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 10,8%.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να δείξει ότι μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που θα δημοσιεύσει ειδικό αφιέρωμα στην Ελλάδα αύριο, με θέμα το κατά πόσον η «τραγωδία» της κρίσης χρέους μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα πιο πιεστικά της προβλήματα και να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι υπάρχουν ζώνες κινδύνου που μπορεί να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση αναφέροντας χαρακτηριστικά τις υπερβάσεις δαπανών στα κρατικά νοσοκομεία.

Ακόμη, τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν πρέπει να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν.

«Κάθε φορά που προσπαθείς να μεταρρυθμίσεις κάτι, θα υπάρχουν συμφέροντα που θα αντιτίθενται, έτσι όσο πιο γρήγορα συγκεντρώσουμε αυτές τις αλλαγές, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν για να πέσουν οι τιμές», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών

Παπουτσής για τρόικα: «Χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι...»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη

ΕΝΤΟΝΗ επίθεση κατά της τρόικας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των εκπροσώπων της που, συμπτωματικά, αυτές τις ημέρες έχουν συνεχείς συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς για την αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου, εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, λίγες ημέρες μετά το «φον φούφουτοι» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές στην ομιλία του χθες στο Θερινό Τμήμα της Βουλής στους «υπαλλήλους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», μερικές φορές μάλιστα προσθέτοντας και τον χαρακτηρισμό «χαμηλόβαθμοι», κατηγορώντας τους ότι υποστηρίζονται από αντίστοιχα επικοινωνιακά προγράμματα, καλώντας τους να συνειδητοποιήσουν ότι εδώ είναι μια χώρα η οποία βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως τόνισε μάλιστα στη συνέχεια αναφερόμενος ειδικά στην πληροφορία περί πώλησης του 40% της ΔΕΗ, «δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει το πειραματόζωο για τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές αγκυλώσεις και τους δογματισμούς των οποιωνδήποτε χαμηλόβαθμων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μακριά και πέρα από το συμφέρον του ελληνικού λαού και από το δημόσιο συμφέρον».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης ποσοστού της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ είναι μια μεγάλη επένδυση του κράτους για πάνω από 50 χρόνια, και σε κάθε περίπτωση «κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και κυρίως σε έναν τόσο μεγάλο οργανισμό όπως είναι η ΔΕΗ.

Οι απόψεις σας

Νεος Δικηγορος,

αν νομιζεις οτι ειμαι φραπεδομαγγας μπορεις να πας σε αυτην την ιστοσελιδα και να δεις ποσα μελη εχει ο καθε δικηγορικος συλλογος. Εχει συλλογους που κατα πασα πιθανοτητα ο αντιδικος σου θα εχει για δικηγορο τον αδερφο η ξαδερφο του δικου σου. Τοσες επιλογες. Αντε γεια.

ροδανθος 3/8/2010 17:41
Νεος Δικηγορος,

προς απαντηση σου αποσπασμα που αφορα τις εκλογες του Δικηγορικου Συλλογου Ευρυτανίας - Καρπενησίου.

Δικηγορικός Σύλλογος Ευρυτανίας - Καρπενησίου, εξελέγη Πρόεδρος με ποσοστό 100% ο Βασίλειος Γκαρίλας, με ενιαίο ψηφοδέλτιο (εγγεγραμμένοι 12, ψήφισαν 11, έγκυρα 8, λευκά 3, ποσοστό συμμετοχής 91,67%).

ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 12 ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ. Αυτο σημαινει οτι αν εχεις μια υποθεση στην Ευρυτανια εχεις 12 επιλογες. Καταλαβαινεις οτι ολοι γνωριζονται μεταξυ τους. Ο δικηγορος της αλλης πλευρας κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι φιλος με τον δικηγορο σου. Πλειαδα επιλογων, ουτε σε κομμουνιστικα καθεστωτα δεν νομιζω να υπαρχει περιπτωση να πας σε μια δικη και να εχεις μονο 12 επιλογες δικηγορου.
ροδανθος 3/8/2010 17:38
Είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εδώ και 9 χρόνια και θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι θα σημάνει πρακτικά για τον απλό πολίτη η "απελευθέρωση" του δικηγορικού και συμβολαιογραφικού κλάδου.
Απελευθέρωση πρακτικά σημαίνει...κατάργηση των ελάχιστων προεισπραττόμενων αμοιβών στα συμβόλαια και στα Δικαστήρια....αυτό με μια πρώτη ανάγνωση ακούγεται ωραίο...όμως στην πράξη σημαίνει ΑΥΞΗΣΗ των δικηγορικών και συμβολαιογραφικών αμοιβών....πως θα γίνει αυτό????
Ο πελάτης μέχρι σήμερα ήξερε επι παραδείγματι ότι για ένα συμβόλαιο αγοράς με μια συγκεκριμένη αναγραφόμενη αξία (συνήθως η αντικειμενική) θα πληρώσει στο δικηγόρο και το συμβολαιογράφο ένα ποσοστό που το καθορίζει απο πριν ο νόμος....με την απελευθέρωση... δικηγόροι και συμβολαιογράφοι δε θα δεσμεύονται απο κανένα ποσοστό και θα ζητούν όποια αμοιβή θελήσουν....όσο πιο νέοι στο χώρο είναι...τόσο πιο ευάλωτοι θα είναι στο να κάνουν εκπτώσεις..απο ανάγκη.
Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ (αποτελούν αυτοί το 90% των ενεργών συναδέλφων, καθότι σχεδόν όλοι οι νέοι συνάδελφοι δεν ανοίγουν δικά τους γραφεία, παρά δουλεύουν σε άλλα γρφεία ως υπάλληλοι) θα αυξήσουν τις τιμές...οι οποίες παρέμεναν αμετάβλητες, χωρίς καμία αύξηση επί σειρά ετών!!!!
Καλώς ή κακώς με το μέχρι σήμερα καθεστώς όλοι δεσμευόμασταν από τον "τιμοκατάλογο" νομικών αμοιβών που καθόριζε το κράτος....απο δω και πέρα ανάλογα με το πόσο έμπειρος είναι ο δικηγόρος που πας να προσλάβεις...αναλογικά μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση στην αμοιβή του.
Ουσιαστικά λοιπόν, η "απελευθέρωση" θα εξαθλιώσει τους νεαρούς συναδέλφους, οι οποίοι (λόγω έλλειψης πελατείας στην αρχή της καριέρας τους) θα αναγκαστούν πολλές φορές να παράσχουν τις υπηρεσίες τους για ένα κομμάτι ψωμί....παράλληλα όμως θα λύσει τα χέρια όλων των υπολοίπων.....οι οποίοι περιμένουμε την ''απελευθέρωση" στις αμοιβές..πως κα πως!!!
Sando 1/8/2010 23:42
Ο κάθε κομπλεξικός που δεν κατάφερε να γίνει δικηγόρος ή συμβολαιογράφος ή κάποιο άλλο επιστημονικό επάγγελμα χαίρεται όταν ακούει για άνοιγμα των επαγγελμάτων χωρίς να έχει ιδέα τι σημαίνει. Μετά σας φταίει το ΔΝΤ...Αφού το κεφάλι σας είναι άδειο και αγύριστο καλά να τα πάθετε.
Μ 31/7/2010 04:46
Δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές παίρνουν σειρά,

Κονωμανε 3.000 το μηνα ο φτωχοτερος.
Α.Β. 31/7/2010 02:47
Το επαγγελμα του τρομοκρατη , θα ανοιξει ?
ΝΤΟΥΛΗΣ 31/7/2010 02:46
Ολοι οι Ελληνες πρεπει να αλλαξουν την αρωστημενη νοοτροπια για να παει μπροστα η Ελλαδα. Δεν φταινε μονο οι
πολιτικοι της Ελλαδος αλλα ολοι οι Ελληνες. Ο καθενας προσπαθει με διαφορα τεχνασματα ( γλυψιμο, κλπ) να πιασει μια θεση στο Δημοσιο γιια να μπορει να κανει διακοπες!! Γιατι οι περισσοτεροι Δημοσιοι υπαλληλοι ενδιαφερονται μονο για την τσεπη τους παρα για την προοδο της Χωρας. Υπαρχουν βεβαια και εξαιρεσεις! Υπομονη 3 χρονια ακομα και θα ειμαστε σε καλυτερη κατασταση απο σημερα. Καλη επιτυχια!
Μαρκος Νικος 31/7/2010 01:54
Να ανοιξουν και οι φαρμακοβιομηχανιες, να πεσει συναγωνισμος και να αγοραζει ο κοσμος φτηνοτερα φαρμακα
Να ανοιξουν και οι φαρμακοβιομηχανιες 31/7/2010 01:40
να ανοιξει και το επαγγελμα του δημοσιογραφου,να ερχονται βουλγαροι και ρουμανοι δημοσιογραφοι με λιγα ελληνικα και να δουλευουν στα καναλια και στις εφημεριδες για 400 ευρω.τωρα δεν σας συμφερει αγαπητοι δημοσιογραφοι πουτα εχετε βαλει με τα ταξι τα φορτηγα την αγροτια και τον καθε λογης μεροκαματιαρη?λιγο πιο αντικειμενικη δημοσιογραφια δεν θα εβλαπτε!!!!
γιωργος 30/7/2010 23:14
Τα κλειστά επαγγέλματα είναι μια μεγάλη ελληνική αλητεία. Αλητεία αφού απαγορεύει σε κάποιους ανθρώπους όχι λόγω ικανοτήτων αλλά λόγω βύσματος και χρημάτων να μπουν σε ένα επάγγελμα! Η απαίτηση για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων δεν έχει καμία ομοιότητα με όσους βλακωδώς απαιτούν ισοπέδωση των μισθών προς τα κάτω, όχι δεν είναι αυτή η περίπτωση. Προσωπικά σαν άνθρωπος που έχω μεγάλη ευαισθησία στην δικαιοσύνη δεν μπορώ να ανεχτώ να απαγορεύουν από κάποιον να ασκήσει ένα επάγγελμα επειδή αυτό είναι κλειστό ή απαιτεί τεράστια κεφάλαια ή παράλογες αδειοδοτήσεις. Είναι απίστευτο να υπάρχουν τόσες χιλιάδες άνεργοι δικηγόροι από την μια και από την άλλη ένα λόμπι συμβολαιογράφων να μεταφέρουν στα παιδιά τους την άδεια λειτουργίας όπως οι ευγενείς του 15ου αιώνα τους τίτλους ευγενείας. Είναι απίστευτο στην Ελλάδα του 2010 να μην μπορεί κανείς ούτε ταξιτζής να γίνει και να είναι αναγκασμένος να δουλεύει μόνο υπάλληλος (οδηγός) για ταξιτζήδες και μάλιστα ανασφάλιστος! Είναι ασύλληπτο να υπάρχουν τόσοι άνεργοι ιατροί, βιολόγοι, φυσικοί, ιατρικοί επισκέπτες με πολύ καλή κατάρτιση και από την άλλη να επιτρέπεται να έχουν φαρμακεία μόνο οι φαρμακοποιοί. Η έννοια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι ταμπού. Όταν ο γιατρός εξετάζει κάποιον και του παίρνει 100 ευρώ κανείς δεν σκέφτεται ότι ο γιατρός ασκεί επάγγελμα, όταν ο συμβολαιογράφος μας γδύνει πάλι το θεωρούμε φυσιολογικό. Αν πάει όμως κάποιος να ανοίξει ένα μαγαζί ή ένα γραφείο προσφέροντας κάτι χρήσιμο και όχι κοινότυπο τον θεωρούμε καπιταλιστή ενώ ακόμη και η σταλινική Παπαρήγα έχει πει ναι στην αυτοαπασχόληση. Προτιμάμε δηλαδή αντί να είναι κάποιος αυταπασχολούμενος να είναι στέλεχος ή υπάλληλος του κώλου σε κάθε απατεώνα ιδιώτη ή ανήθικη πολυεθνική.
Stephen Doultry 30/7/2010 22:56

Οι απόψεις σας

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα *
Τα πεδία που εμφανίζονται με * είναι υποχρεωτικά
Δεν δημοσιεύονται σχόλια με κεφαλαία ή και λατινικούς χαρακτήρες
 
Πωλήσεις > Κατοικιών
Διαμέρισμα 53 τμ.
Βάρκιζα
Όροφος: 3ος
120.000 €
Πωλήσεις > Κατοικιών
Διαμέρισμα 71 τμ.
Νέα Ερυθραία
Όροφος: 3ος
240.000 €
Πωλήσεις > Κατοικιών
Διαμέρισμα 65 τμ.
Κηφισιά
Όροφος: 2ος
280.000 €
Ενοικιάσεις > Κατοικιών
Διαμέρισμα 105 τμ.
Κηφισιά
Όροφος: 1ος
950 €

TA NEA Gallοp

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός ήταν κατά τη γνώμη σας: :

TA NEA Gallup

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός ήταν κατά τη γνώμη σας:


NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας και γραφτείτε στο Newsletter του NEA Online