ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σύμβολο Τιμή % Διαφορά
Γ. Δείκτης 1895.96 4.96
FTSE 20 948.26 5.93
FTSE 40 2300.03 4.89
FTSE 80 357.10 2.35
FTSE 140 2157.02 5.73

Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση

Powered by

Περικοπές Κύριε Διευθυντά, Φαντάζομαι ότι σε λίγο η κυβέρνηση θα έχει για σήμα το ψαλίδι. Με τιμή, Νεόκοπος

Συντάξεις on the rocks!

  • ΦΑΚΕΛΟΙ

Χάνει ακίνητα φιλέτα το Δημόσιο

Δεν αξιοποιήθηκαν και οι παλαιοί ιδιοκτήτες τους δικαιώνονται στα δικαστήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Βορά για τους ιδιώτες γίνεται η τεράστια ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) λόγω της πρωτοφανούς ολιγωρίας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), η οποία τα τελευταία έξι χρόνια δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε ένα από τα τουριστικά φιλέτα!

Oλόκληρη η περιουσία του ΕΟΤ από το 2000 και μετά έχει περιέλθει στην ΕΤΑ, η οποία είχε αποκλειστική αποστολή την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Στόχος ήταν, μέσω αυτών των επενδύσεων, να εμπλουτιστεί το εθνικό τουριστικό προϊόν προσελκύοντας και νέες κατηγορίες τουριστών.

Από το 2004 όμως η ΕΤΑ δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει κανένα από τα μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αξιοποίηση των μεγάλων εκτάσεων στην Ανάβυσσο και την Αφάντου Ρόδου και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο Ελληνικό. Προχώρησαν μόνο η ιδιωτικοποίηση του καζίνου της Κέρκυρας και οι παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ετοιμόρροπων μονάδων «Ξενία» και ιαματικών πηγών.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει περισσότερα από 70.000

στρέμματα γης και 371 ακίνητα φιλέτα του ΕΟΤ σε όλη την Ελλάδα διατηρώντας επ΄ αυτών δικαιώματα αξίας άνω των 380 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις ανήκαν σε ιδιώτες και απαλλοτριώθηκαν από το Δημόσιο το διάστημα από το 1960 έως το 1973, «με κύριο σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους, προς όφελος του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας». Το ελληνικό Δημόσιο είχε απαλλοτριώσει τα οικόπεδα των ιδιωτών με σκοπό να τα ενώσει με δημόσια ακίνητα και να τα χρησιμοποιήσει για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας τις δεκαετίες που θα ακολουθούσαν.

Ωστόσο, οι εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν και η τουριστική αξιοποίησή τους δρομολογήθηκε ουσιαστικά μετά το 2000. Ακολούθησε όμως η αλλαγή κυβέρνησης και η ΕΤΑ πέρασε από... σαράντα κύματα. Άλλαξε όνομα και αρκετές διοικήσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη παράλυσή της επί σχεδόν έξι χρόνια.

Τα παίρνουν πίσω οι ιδιώτες
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολύχρονης απραξίας της ΕΤΑ, οι παλαιοί ιδιοκτήτες των μεγάλων εκτάσεων του ΕΟΤ προσφεύγουν κατά ομάδες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και δικαιώνονται παίρνοντας πίσω τα οικόπεδά τους. Ήδη, η ΕΤΑ χάνει κομμάτι κομμάτι μερικά από τα πλέον περιζήτητα ακίνητα φιλέτα της σε προνομιακές περιοχές, όπως η Ανάβυσσος Αττικής, το Παλιούρι Χαλκιδικής, το Φανάρι Κομοτηνής κ.ά.

Το ΣτΕ κρίνει ότι το «εύλογο» διάστημα των 30 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου τα ακίνητα αυτά θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς, έχει παρέλθει προ πολλού. «Με δεδομένο ότι αυτό δεν συνέβη, οι παλαιοί ιδιοκτήτες των εκτάσεων απέκτησαν το δικαίωμα να ζητήσουν να τους επιστραφούν καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις στην ΕΤΑ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, ένας από τους νομικούς των ιδιωτών που έχουν πάρει πίσω τις εκτάσεις τους στην Ανάβυσσο.

Αρμόδια στελέχη της ΕΤΑ μιλούν για φάμπρικα προσφυγών και οργανωμένο σχέδιο, στο οποίο μετέχουν δικηγορικά γραφεία πίσω από τα οποία βρίσκονται- όπως υποστηρίζουν- εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες. Την άποψη αυτή στηρίζουν στο ότι για να επανέλθουν στους παλαιούς ιδιοκτήτες τους τμήματα των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν, πρέπει οι τελευταίοι να πληρώσουν σημαντικά ποσά στην ΕΤΑ. Εκτιμούν λοιπόν ότι έχουν έλθει σε συμφωνία με εργολάβους ή κατασκευαστικές εταιρείες ώστε να πληρώσουν εκείνοι το ποσό που απαιτείται, με αντάλλαγμα να αναλάβουν την εκμετάλλευση των ακινήτων.

Στο στόχαστρο η Ανάβυσσος
Οι προσφυγές κατά της ΕΤΑ επικεντρώνονται κυρίως στα ακίνητα στην Ανάβυσσο Αττικής, στο Παλιούρι Χαλκιδικής και στο Φανάρι Κομοτηνής, ενώ ετοιμάζονται προσφυγές και για ακίνητα σε άλλες περιοχές. Μέχρι στιγμής, οι παλαιοί ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν από τα ακίνητα της ΕΤΑ στις τρεις περιοχές συνολικά περίπου 260 στρέμματα.

Η Ανάβυσσος, ένα από τα τελευταία διαθέσιμα φιλέτα στην Αττική, φαίνεται πως αποτελεί τον κύριο στόχο των προσφυγών. Πρόκειται για έκταση 1.500 στρεμμάτων, από τα οποία τα 500 είναι χαρακτηρισμένα ως δημόσιο τουριστικό κτήμα (άρα δεν κινδυνεύουν), περί τα 500 είναι παραλία, ενώ τα υπόλοιπα 450 στρέμματα προήλθαν από την απαλλοτρίωση δεκάδων μεμονωμένων οικοπέδων που ανήκαν σε ιδιώτες. Αυτά ακριβώς κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα από την ΕΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 22 αιτήσεων για ακύρωση απαλλοτριώσεων οι οποίες εκκρεμούν στο ΣτΕ, οι μισές (11) αφορούν την Ανάβυσσο, ενώ τη διαδικασία προσφυγής έχουν ξεκινήσει επιπλέον 15 πρώην ιδιοκτήτες. Ήδη, έχουν επιστραφεί στους παλαιούς ιδιοκτήτες συνολικές εκτάσεις περίπου 50 στρεμμάτων.

Μόλις τον περασμένο μήνα το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τρεις νέες αποφάσεις του δικαίωσε πρώην ιδιοκτήτες συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων στην περιοχή των Αλυκών Αναβύσσου Αττικής, οι οποίοι ζητούσαν να τους επιστραφούν οι ιδιοκτησίες τους που είχαν απαλλοτριωθεί το 1972 υπέρ του ΕΟΤ.

Η έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής είναι η δεύτερη που τεμαχίζεται με δικαστικές αποφάσεις. Ήδη στο ΣτΕ εκκρεμούν πέντε αιτήσεις ακύρωσης απαλλοτριώσεων, ενώ την ίδια διαδικασία έχουν ξεκινήσει επτά ακόμα πρώην ιδιοκτήτες. Στο Παλιούρι έχουν επιστραφεί περίπου 140 στρέμματα. Επίσης, στο Φανάρι Κομοτηνής οι πρώην ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω από τον ΕΟΤ περίπου 70 στρέμματα.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΤΑ
μιλούν για φάμπρικα προσφυγών και οργανωμένο σχέδιο, στο οποίο μετέχουν δικηγορικά γραφεία, εργολάβοι και κατασκευαστές

Οι απόψεις σας

SIFUNAKH DES THN LISTA DIAFTWRAS
MAS EKANES AFRIKH KE 3 KOSMIKH XWRA
KANE ANOIXTO DIAGONISMO OPWS TO LEI H E.E
MHN PATAS THN DHMOKRATIA KE MHN PARANWMEIS
TOTOS 18/11/2009 07:57
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΞΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ

ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΙ .....ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

ΠΡΟΚΕΙΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΑ ......ΧΟΔΡΟΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ

ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΟΜΗΡΟΣ.Τ 17/11/2009 17:59
POLY VOLIKA EKATSE H PANKOSMIA KRISI STIN N.D,MONO POY EMEIS PLHRONOYME THN POLITIKH TIS N.D,POLLH ROYSFETI,POLLA SKANDALA KAI APO POLITIKH MHDEN,OYTE HRTHAME APO TON ARH OYTE APO TO FEGARI,THUMOMASTE THN ELLADA PRO TOY 2004,ALLA KAI TORA,H SHNGRISI EINAI APOGOYTEFTIKI,GIA TO MONO POY LYPAME EINAI OTI 5.5 XRONIA N.D, H ELLADA GYRISE 20 HRONIA PISO
PERICLIS VIASTICOPULOS 17/11/2009 15:47
Καλύτερα που του τα καταπατούν. Διοτι με το ΦΜΑΠ που θα βάλει το δημόσιο και που κάθε ένας θα πληρώνει φορό (ενοικίο το λέω εγω) για κάθε πράγμα που θα έχει στην ίδιοκτησία του είτε γίνεται χρήση είτε όχι, είτε είναι προσοδοφόρο είτε απροσοδο και που αν μπεί όπως ήταν παλαιά που ήταν 1% για τις μεγάλες περιουσίες, ουσιαστικά το δημόσιο βγαίνει κερδισμένο βγαίνει απο τις καταπατήσεις αυτές διότι θα εισπράτει ενοίκιο τύπου ΦΜΑΠ κάθε χρόνο από τους καταπατητές. Ασε που αυτός που θα το καταπατήσει και το εκμεταλευτεί οικονομικά θα πληρώσει φόρους για το εισόδημά που του αποφέρει τα καταπατημένα. Και αν λάβει κανεις υπόψη του και τους φόρους στις μεταβιβάσεις γονικών παρόχων και κλήρονομιών (διοτι αυτός που θα τα καταπατήσει δεν θα ζήσει αιώνια) το δημόσιο παλι κερδισμένο θα βγεί από τις καταπατήσεις καθώς αυτός που καταπατεί αναλαμβάνει τεράστιες φορολογηκές υποχρεώσεις. Αυτον που καταπατεί δεν ξέρω αν συμφέρει να γεμίζει το Ε9 με ακινητή περιουσία και αν επιβαρήνεται φορολογηκά. Αλωστε το να τα έχει το δημόσιο ανεκμετάλευτα δεν έχει κανενα νοημα, καλυτερα να καταπατηθούν και να αξιοποιηθούν
Αργυρης 17/11/2009 13:17
κάποιο δικηγορικό γραφείο στη βόρεια ελλάδα που αναλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις ?
δημήτρης 17/11/2009 12:38
ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ......ΝΑ ΣΑΡΑΝΤΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΝΑΣΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ! ! !

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟ (πεπειραμενο περι αυτών) ΣΤΕΛΛΕΧΟΣ.

Ο ΜΙΣΤΕΡ ΣΙΦΟΥΝΑΚΗΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΕ ΚΑΛΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥ
2,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ.

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΣΕΠΗ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ.

ΕΓΩ ΠΆΝΤΑ ΤΟ ΈΛΕΓΑ, ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΙΖΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ

Υ.Γ. Φαντασθείτε τι έχει να γίνει, αν το ΠΑΣΟΚ καθίσει 4ετία στην κυβερνηση.
ΟΜΗΡΟΣ.Τ 17/11/2009 10:28
ειμαι ενας απο αυτους που ζητουν την περιουσια τους πισω.απαλοτριωθηκε αποτη χουντα το71 .ολο το δικιο ειναι με το μερος μας.μην βιαζεστε ολοι εσεις να κατηγορισετε......αν το κρατος εκανε το ιδιο σε εσας τοτε να εβλεπα τι θα λεγατε .........
καρμης αντωνης 16/11/2009 19:27
VALTE FILAKH TUS ARPAGES DHMOSIAS GHS
KE THN GH VALTE THN STO XTYMATOLOGEIO AMESWS
TI PERIMENETE
APO DORYFORO BOREITE ANA PASAN STIGMH NA EXETE FOTOGRAFIES GIA PARANOMA H MHPWS EISTE KE SEIS STO KOLPO
TOTOS 16/11/2009 17:38
ΔΗΜΟΣΙΟ FOR EVER !!! 1.500.00 ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!! ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ - ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ !!!!!!!!!!!!!!!! 16/11/2009 17:29
Μακάρι να είχε το δημόσιο μερικούς σαν τον Αρσένιο του Βατοπεδίου και η Βουλή μερικούς σαν τον Παπαφλέσσα...

αν αξιοποιήσης λοιδορείσαι ως καταχραστής, αν δεν αξιοποιήσης λοιδορείσαι ως καταχραστής...

''μη μου τους κύκλους τάρεττε''
Βασίλης 16/11/2009 16:51
Προηγούμενο12Επόμενο

Οι απόψεις σας

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα *
Τα πεδία που εμφανίζονται με * είναι υποχρεωτικά
 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ — 9 Φεβρουαρίου 2010

Γ. Δείκτης Μονάδες Διαφορά
Τελευταίο Κλείσιμο 1895.96 +4.96%
Τρέχουσα
Τιμή
1895.96 +4.96%
Άνοιγμα 1818.83 +0,69%
Κατώτατο 1791.31 -0,84%
Ανώτατο 1905.90 +5,51%
Σύμβολο Μονάδες Διαφορά
FTSE 20 948.26 +5.93%
FTSE 40 2300.03 +4.89%
FTSE 80 357.10 +2.35%
FTSE 140 2157.02 +5.73%

Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση

Powered by

ΑΠΟΨΕΙΣ

[Ριπές]
Κραυγή αγωνίας
[Γνώμες]
[ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ] Μισθωτοί πλουτοκράτες
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη jpretenteris@dolnet.gr
[Γνώμες]
[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Η ναυμαχία... του Βατερλώ!
Του Χρήστου Κάτσικα xkatsikas@xkatsikas.gr
[Γνώμες]
[ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ] Το πέρασμα στην Ινδία...
Της Βούλας Κεχαγιά bkex@dolnet.gr
[Αγιογραφίες]
Λύκοι
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr

TA NEA Gallοp

H κυβέρνηση ανακοίνωσε οδυνηρά μέτρα για τη φορολογία και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Πιστεύετε ότι τα μέτρα αυτά είναι::

TA NEA Gallup

H κυβέρνηση ανακοίνωσε οδυνηρά μέτρα για τη φορολογία και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Πιστεύετε ότι τα μέτρα αυτά είναι:


NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας και γραφτείτε στο Newsletter του NEA Online