Αναδίπλωση
Κύριε Νεόκοπε, Εξ όσων γνωρίζω τη γαργάρα τη φτύνουν, δεν την καταπίνουν.
Με τιμή, Γιώργος Βέλτσος
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ
«Όταν φύγει ο Μαντέλα ποιος θα μας κρατήσει ενωμένους;»
Ο πλέον αγαπητός πολιτικός σε όλο τον πλανήτη είναι 91 ετών
TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Της Celia W. Dugger
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009
Είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός στον πλανήτη. Στα 91 του χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα είναι ο άνθρωπος ο οποίος κρατά ενωμένη τη χώρα του, τη Νότια Αφρική και αποτελεί μέτρο σύγκρισης για όλους τους ηγέτες του κόσμου.
Είναι πλέον ένας πολύ ηλικιωμένος άνδρας. Τα μαλλιά του λευκά, το σώμα του αδύναμο. Σύμφωνα με όσους τον επισκέπτονται, ο Νέλσον Μαντέλα στηρίζεται σε ένα μπαστούνι όταν περπατά. Κάθεται, βγάζει τα παπούτσια, κάθεται σε μια καρέκλα με σκληρή πλάτη και ανεβάζει τα πόδια του σε ένα σκαμπό με μαξιλάρια. Η σύζυγός του Γκράτσα, βολεύει τα πόδια του «ώστε να είναι συμμετρικά και του δίνει ένα φιλί», διηγείται ο Τζορτζ Μπέζος, Έλληνας δικηγόρος και παλιός του φίλος.
Η ηρεμία
Στα αριστερά του Μαντέλα βρίσκεται ένα μικρό τραπεζάκι γεμάτο εφημερίδες σε αγγλικά και αφρικάανς, τη γλώσσα των λευκών που τον κράτησαν στη φυλακή επί 27 χρόνια. Οι συγγενείς και οι παλιοί συναγωνιστές κάθονται στα δεξιά του, απ΄ όπου ακούει καλύτερα. Η μνήμη του έχει αδυνατίσει αλλά του αρέσει ακόμα να γυρίζει στα παλιά, να διηγείται ιστορίες «σαν καλογυαλισμένες πέτρες», όπως λέει ένας επισκέπτης του. «Έχει μια ιδιαίτερη ηρεμία», περιγράφει η Μπάρμπαρα Μασεκέλα, επικεφαλής του γραφείου του έπειτα από την απελευθέρωσή του το 1990. «Συχνά προσπαθώ να τον διασκεδάσω και αισθάνομαι τρελή χαρά όταν ξεσπά σε γέλια».
Ο Νέλσον Μαντέλα ίσως είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός σε όλο τον κόσμο και παρ΄ ότι έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι αποσύρεται από τη δημόσια ζωή, δεν αντέχει στον πειρασμό και εμφανίζεται σε μια συναυλία ή μια πολιτική εκδήλωση προς τιμήν του. Όμως πρόσφατα, καθώς ακύρωσε αρκετές εμφανίσεις, οι φήμες ότι είναι σοβαρά άρρωστος επέμειναν τόσο ώστε το ίδρυμά του να εκδώσει ανακοίνωση που αναφέρει ότι «είναι τόσο καλά στην υγεία του όσο αναμένεται από κάποιον 91χρονο».
Ακόμα και έτσι πάντως, ο Μαντέλα παραμένει ένας ιδανικός ηγέτης- θερμός, αποδεκτός από όλους, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του. Με αυτόν τον πολιτικό είναι αναγκασμένοι να συγκρίνονται όλοι οι διάδοχοί του στη Νότια Αφρική. Είναι ο άνθρωπος που με τις αξίες του συνεχίζει να διαμορφώνει ένα έθνος. «Η ιδέα του Νέλσον Μαντέλα παραμένει η κόλλα η οποία κρατά ενωμένη τη Νότια Αφρική», λέει ο Μόντλι Μακάνια, στέλεχος των «Sunday Τimes». «Όσο μεγαλώνει, γίνεται πιο εύθραυστος και πλησιάζει το αναπόφευκτο, κάτι που όλοι φοβόμαστε. Υπάρχει η αγάπη μας γι΄ αυτόν αλλά και το ερώτημα: Ποιος θα μας κρατήσει ενωμένους τώρα;». Μέσα σε αυτό το κλίμα οι Νοτιοαφρικανοί αλλά και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τον μεγάλο ηγέτη και οι ιστορικοί έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά.
«Συνομιλίες με τον εαυτό μου» σε 20 χώρες
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Νέλσον Μαντέλα συμφώνησε να πουλήσει σε εκδότες σε 20 χώρες τα δικαιώματα του βιβλίου «Συνομιλίες με τον εαυτό μου», βασισμένο σε υλικό από το προσωπικό αρχείο του Μαντέλα- σημειώσεις, ημερολόγια, προσχέδια προσωπικών επιστολών σε συγγενείς γραμμένα στη φυλακή και ντοκουμέντα από τα χρόνια που πέρασε ως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
Ευτυχώς ήταν πολύ μεθοδικός και κρατούσε πολλά στοιχεία από μικρός- έχει φυλάξει ακόμα και την κάρτα μέλους στην Εκκλησία των Μεθοδιστών το 1929:
ήταν μόλις 11 χρονών. Το βιβλίο θα βασιστεί επίσης στις συζητήσεις διάρκειας 71 ωρών που είχε ο Μαντέλα με τον Ρίτσαρντ Στένγκελ με τον οποίο έγραψε την αυτοβιογραφία του και με τον Άχμεντ Κατράντα, συγκρατούμενό του.
Οι απόψεις σας
| Ονοματεπώνυμο * | ||
| Μήνυμα * | ||
| Τα πεδία που εμφανίζονται με * είναι υποχρεωτικά | ||
![]() |
||
- Βραβεία «Όσκαρ» για την ασφάλεια των αυτοκινήτων
- «Ο έρωτας δεν γνωρίζει γλώσσα ούτε θρησκεία»
- Υπνοβάτης στραγγάλισε τη γυναίκα του στον ύπνο του!
- Πρόβλεψη τρόμου για το κλίμα από τους επιστήμονες
- Οι 10 καλύτερες στιγμές του Διαδικτύου την τελευταία 10ετία
- Ψάχνουν κάθαρση στον Σοφοκλή
- Έξι μπίρες την ημέρα κάνουν καλό στην καρδιά!
- Θρίλερ για τον πρόεδρο της Ε.Ε.
- Χλιαρός συμβιβασμός στο όνομα της ενότητας
- Κατασκεύασαν υπολογιστή που σκέπτεται σαν... γάτα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Πτώση στις αγορές της Ευρώπης και τη Γουόλ Στριτ την Παρασκευή20/11/2009 11:15:00 μμ
- «Πολίτες» πιάνουν «λιμάνι» και Μπάγερν-Λεβερκούζεν20/11/2009 11:09:00 μμ
- Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας στη συνάντηση του Ιλίρ Μέτα με τον Δ.Δρούτσα20/11/2009 10:56:00 μμ
- Τα μέτρα φορολογικής πολιτικής για την αύξηση των εσόδων20/11/2009 10:46:00 μμ
- Ένα βήμα πιο κοντά στη συγχώνευση Volkswagen και Porsche20/11/2009 10:21:00 μμ
VIDEOS
|
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέος πρόεδρος της Ε.Ε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ
ΑΠΟΨΕΙΣ
TA NEA Gallοp
Θεωρείτε ότι τα έκτακτα μέτρα του προϋπολογισμού, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και των μισθών πάνω από 2.000 ευρώ είναι::
TA NEA Gallup
Θεωρείτε ότι τα έκτακτα μέτρα του προϋπολογισμού, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και των μισθών πάνω από 2.000 ευρώ είναι:















9 φωτό
Telma 14/11/2009 13:38
george 14/11/2009 04:43
"...... "Give them the Parliament and keep the banks"...ο νοων νοειτω........."
Suppose that the current polygamist president of South Africa had control of the banks. What would he finance? The purchase of more wives, for every-body?
Harry the Canadian 13/11/2009 21:02
The Zulus, the Hausas etc, are light-years behind the Obama-type-blacks who could steer safely into the future. What is the future then of South Africa? Probably not different than the past of Yougoslavia. (Don''t forget to curse the Americans again. They also taught canibalism in Africa).
Harry the Canadian 13/11/2009 20:56
AK1 13/11/2009 19:31
Telma 13/11/2009 17:56
Mario Savio 13/11/2009 12:25
Einai kairos na sovarefteis......
Antonio 13/11/2009 08:55
ΗΗ 13/11/2009 01:40
AKSIOPREPEIAS, PROSFORAS KAI ALTROUISMOU...
TA EDOSE OLA GIA THN XORA TOU....
ALLOS ENAS KATARAMENOS "ETHNIKISTHS"... OPOS THA LEGANE KAI OI PSEUTOARISTEROI....
H SUGKRISH TOU ME TA EDO MPAZA TOU POLITIKOU SUSTHMATOS MPOREI MONO NA MAS KANEI NA KLAIME....
TUXEROI OI LAOI POU BGAZOUN TETOIOUS HGETES....
ST 12/11/2009 23:40