Mια εβδομάδα έχει σχεδόν περάσει στο Μπέλφαστ του 1981, από το θάνατο του διοικητή του IRA και απεργού πείνας Μπόμπι Σάντς και η πόλη ζει στη δίνη των Ταραχών, στο επίκεντρο δηλαδή εκτεταμένων επεισοδίων που έχουν μετατρέψει την πόλη σε πεδίο μάχης. Ο Στρατός και η αστυνομία στους δρόμους, τα ελικόπτερα πετάνε πάνω από τα σπίτια και οι μολότοφ εκτοξεύονται αδιάκοπα ανάμεσα σε διαδηλωτές, μέλη του IRA και παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ανάμεσα σε όλα αυτά δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες, όπως αποκαλύπτεται, βρίσκονται νεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι ενώ δίπλα από κάθε πτώμα, ακρωτηριασμένο και πεταμένο το δεξί τους χέρι. H ανεύρεση και ενός τρίτου πτώματος, μιας γυναίκας που όλα δείχνουν πως αυτοκτόνησε και που σχετίζεται με τον IRA μπλέκουν τον αστυνόμο Σον Ντάφι σε ένα κουβάρι σκοτεινών στοιχείων και αντίρροπων ενδείξεων.

Ανάμεσα στις σοβαρές ταραχές, στις τεταμένες σχέσεις Καθολικών και Προτεσταντών και τα επεισόδια μεταξύ IRA και στρατού που κλιμακώνονται ο νεαρός αστυνομικός, είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι τέλους το αόρατο νήμα που συνδέει τους φόνους μεταξύ τους.

Οσυγγραφέας του βιβλίου «Κρύο Χώμα», ΈιντριανΜακΚίντι (Adrian McKinty) γεννήθηκε στο Μπέλφαστ το 1968 και γνωρίζει πολύ καλά την ατμόσφαιρα που τόσο λεπτομερώς ξετυλίγει στο βιβλίο του.

Το γκρίζο τοπίο και οι οδομαχίες, η απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλου, η γκλαμουριά του γάμου του Κάρολου με την Νταϊάνα είναι εικόνες αριστοτεχνικά τοποθετημένες στο βιβλίο που συνθέτουν ένα αντικρουόμενο και σχεδόν σκοτεινό τοπίο μέσα στο οποίο ο Σον Ντάφι, από τους ελάχιστους με θρήσκευμα καθολικού σε περιοχή προτεσταντών, καλείται όχι μόνο να ανακαλύψει τον δολοφόνο, αλλά και να περιπλανηθεί ανάμεσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της κοινωνικής πολιτικής και θρησκευτικής Ιστορίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο ΈιντριανΜακΚίντι μπορεί να είναι ακόμα άγνωστος στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μιας και το«Κρύο Χώμα»,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ, είναι το πρώτο βιβλίο του που εκδίδεται στη χώρα μας, αλλά στην ουσία είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας με σημαντικές διακρίσεις για το έργο του. Το «Κρύο Χώμα» είναι ένα νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα γραμμένο με εξαιρετική πλοκή και ακρίβεια ενώ ο χαρακτήρας του καθολικού αστυνόμου είναι γραμμένος με χιούμορ και οξυδέρκεια.

Ο συγγραφέας έχει κερδίσει το 2013 το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικούSpinetinglerγια το καλύτερο μυθιστόρημα ανερχόμενου συγγραφέα.

Το «Κρύο Χώμα» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Σον Ντάφι, ενώ η σειρά των βιβλίων με ήρωα τον καθολικό αστυνόμο μετράει ήδη επτά βιβλία, που θα περιμένουμε ανυπόμονα να τα διαβάσουμε και στην Ελλάδα .