Το βιβλίο «Μια φωνή όλο φως» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ περικλείει την ψυχοβιογραφία τουλαϊκούβάρδου και δημιουργού Πάνου Γαβαλά. Συγγραφέας είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης.

Βασική δεξαμενή για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν –είναι οι προφορικές μαρτυρίες των συνεργατών, των φίλων, των συγγενών του Πάνου Γαβαλά, αλλά και ευρύτερα, προσώπων που διαδραμάτισαν ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε Λαϊκό Τραγούδι και κυρίως αυτό της μεταπολεμικής περιόδου. Το βιβλίο δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε μαρτυρίες αλλά εμπλουτίστηκε μέσα από μια μεγάλη έρευνασε βιβλία, στον Τύπο και τα περιοδικά της εποχής. Δεν φιλοδοξεί να είναι μια μουσική μονογραφία με ρετρό απόχρωση, αλλά κατορθώνει να αναβιώσει όλο το χρονικό και ιστορικό πλαίσιο από το οποίο προέκυψε, ζυμώθηκε αλλά και καθόρισε ο λαϊκός βάρδος Πάνος Γαβαλάς.

Η προσφυγιά, η Γούβα και η Καισαριανή ως γενέθλιος τόπος, η Κατοχή, το ΕΑΜ, ο Εμφύλιος, οι μεταπολεμικές ταβέρνες, η χρυσή δισκογραφία, τα νυχτερινά κέντρα και ήθη του 60, οι μετασχηματισμοί της νύχτας το 70 και το 80, αλλά και η προσωπική ζωή και όνειρα, η οικογένεια και τα δύσκολα τελευταία χρόνια πλάθουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό της εποχής και παρασύρουν ευχάριστα τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στο χρόνο.Το ίδιο το κείμενο δεν αρκείται στην παράθεση μαρτυριών.Αποτελεί αφήγηση που σχεδόν διατρέχεται και από τον κοινωνικό καμβά με επίκεντρο όμως πάντα τον Πάνο Γαβαλά. Και βέβαια την Ρία Κούρτη όπου για 25 χρόνια αποτέλεσαν καλλιτεχνικό ντουέτο, πετυχημένο και εμβληματικό για τα ήθη και τους όρους της μαζικής ψυχαγωγίας και αισθητικής αγωγής ενός λαού.

Μέσα στο βιβλίο μιλούν πολλοί. Από τον Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τον Ντoύσαν Μπάγεβιτς και από σερβιτόρους που δούλεψαν με τον βάρδο μέχρι την Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Μανιάτης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και έλκει καταγωγή από τη Μύκονο.Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Έχει γράψει κείμενα για επιθεωρήσεις, θέατρο, μουσικές παραστάσεις, τηλεόραση.

Άλλα έργα του:«Ληστής», θεατρικός μονόλογος,«Eγώ Είμαι Ένας Άλλος», διηγήματα (εκδόσεις Μετρονόμος),«Bασίλης Τσιτσάνης», επιμέλεια (εκδόσεις ΔΟΛ).