Μια βαθιά σιωπή απλώνεται πάνω από το Αλγέρι. Την πόλη σκεπάζει η βροχή και η μελαγχολία. Στην οδό Χαμανί, πρώην οδός Σαρράς, στον αριθμό 2Β, κάποιοι άντρες κατεβάζουν τα ρολά ενός παλιού καταστήματος με το πρωτότυπο όνομα «Τα Αληθινά Πλούτη». Κάποτε υπήρξε «βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο, εκδοτικός οίκος, πάνω από όλα ένας χώρος για τους φίλους που αγαπούν τη λογοτεχνία». Στη βιτρίνα του μπορούμε και σήμερα να διαβάσουμε το έμβλημα που χάραξε, το 1936, σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο εκδότης και συγγραφέας Έντμοντ Σαρλό ξεκινώντας την περιπέτειά του στο χώρο της λογοτεχνίας. «Ένας άνθρωπος που διαβάζει αξίζει για δύο».

Ο Έντμοντ Σαρλό στάθηκε αφετηρία για πολλούς μετέπειτα γνωστούς συγγραφείς. Εξέδωσε τα πρώτα έργα του Αλμπέρ Καμί, του εμβληματικού συγγραφέα που «καθισμένος στο σκαλί του βιβλιοπωλείου, με ένα τσιγάρο στο στόμα, διορθώνει ένα χειρόγραφο».

Η Καουτέρ Αντιμί, 80 χρόνια μετά, στέκεται μπροστά σε αυτό το μικροσκοπικό κατάστημα, μόλις επτά μέτρα πλάτος και τέσσερα μέτρα μήκος. Αναβιώνει στις σελίδες του βιβλίου της την ιστορία αυτού του χώρου και του ιδιοκτήτη της, που αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτό το «βιβλιοπωλείο που θα πουλάει καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία, θα δανείζει και δεν θα είναι απλώς εμπορικό κατάστημα, αλλά και τόπος συναντήσεων και ανάγνωσης. Ένας τόπος φιλίας, χωρίς διακρίσεις γλώσσας και θρησκείας».

Η Καουτέρ Αντιμί χρησιμοποιώντας ως αφηγηματικό εργαλείο τα επινοημένα προσωπικά ημερολόγια του Σαρλό, ζωντανεύει τους ενθουσιασμούς και τις δυσκολίες του, τη μοναξιά του ως εκδότη, αλλά και την αγάπη του για τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Παράλληλα ξετυλίγει την ιστορία της πόλης που γεννήθηκε και μεγάλωσε, της Αλγερίας, μέσα από εμφυλίους και εξεγέρσεις. Η Καουτέρ Αντιμί με το βιβλίο της «Τα πλούτη μας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη λογοτεχνία και υπερασπίζεται τον αληθινό πλούτο που ανακαλύπτεις όταν ανοίγεις ένα βιβλίο.

Η συγγραφέας

Η Καουτέρ Αντιμί γεννήθηκε το 1986 στο Αλγέρι. Σπούδασε φιλολογία. Από το 2008 ζει μόνιμα πλέον στο Παρίσι. Γράφει στα γαλλικά. Έχει δημοσιεύσει δύο ακόμα μυθιστορήματα: L’Envers des autres (Βραβείο Prix de Vocation) και Des pierres dans ma poche, καθώς και διηγήματα.

Το μυθιστόρημά της «Τα πλούτη μας» τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot των μαθητών λυκείου, το βραβείο Prix de Style και το βραβείο Beur FM Méditerranée, και είχε συμπεριληφθεί στις λίστες υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Goncourt, Médicis, Renaudot και Interallié.