Ο Εμίλ Γκαμποριό μπορεί να μην ανήκει στους διάσημους, στις μέρες μας, κλασικούς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Η αλήθεια είναι όμως πως χωρίς τον Εμίλ Γκαμποριό δεν θα υπήρχαν , όπως οι ίδιοι είχαν παραδεχθεί, συγγραφείς όπως ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο Μορίς Λεμπλάνκ και ο Ζορζ Σιμενόν. Ο γάλλος συγγραφέας ήταν θεμελιωτής του είδους και άνοιξε το δρόμο για την μετέπειτα άνθιση της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Η «Υπόθεση Λερούζ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG, είναι το διασημότερο μυθιστόρημα του συγγραφέα και πρωτο-κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1866. Άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχεις το 1863 σε μια εφημερίδα. Με την «Υπόθεση Λερούζ» ξεκινάει η ιστορία της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας και μαζί με τους «Φόνους της οδού Μοργκ» του Εντγκαρ Αλαν Πόε άνοιξε ο δρόμος για όλα τα μετέπειτα αστυνομικά αφηγήματα.

Το βιβλίο

Την τελευταία μέρα του καρναβαλιού του 1862, η Κλοντίν Λερούζ βρίσκεται άγρια δολοφονημένη. Η αναστάτωση που επικρατεί στο απομονωμένο σπιτάκι όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια κάνει τους χωροφύλακες να υποψιαστούν πως έπεσε θύμα διαρρήκτη. Τα χρυσά νομίσματα στο συρτάρι της όμως δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση… Τι έψαχνε ο δολοφόνος; Ένας δαιμόνιος γεροντάκος, ο ερασιτέχνης ντετέκτιβ Ταμπαρέ, έρχεται να συμβάλει τις έρευνες της αστυνομίας. Οι ερωτικές επιστολές που ανακαλύπτει συνδέουν το θύμα μ’ έναν πάμπλουτο αριστοκράτη, τη γυναίκα του, την ερωμένη του και τους δύο νεαρούς γιους του, τον νόμιμο και τον νόθο. Είναι ένας από αυτούς ο δολοφόνος; Πώς εμπλέκονται στην ιστορία οι αγαπημένες των δύο νεαρών και ο ερωτευμένος δικαστής που αναλαμβάνει τις ανακρίσεις για τον φόνο;

Ο συγγραφέας

Ο Εμίλ Γκαμποριό (1832-1873) ήταν γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και πρωτοπόρος της μυθιστοριογραφίας. Η «Υπόθεση Λερούζ» ήταν το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα και σε αυτό εισήγαγε την μορφή του επιθεωρητή Λεκόκ, που πάνω σε αυτόν τον χαρακτήρα βασίστηκαν οι μετέπειτα διάσημοι συγγραφείς προκειμένου να χτίσουν τους δικούς τους ήρωες, τον Σέρλοκ Χολμς, τον Αρσέν Λουπέν και τον επιθεωρητή Μαιγκρέ.

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο