Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίουη βραβευμένη τριλογία του πολυδιαβασμένου συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων Νίκου Θέμελη (1947-2011) που περιλαμβάνει τα βιβλία «Η Αναζήτηση», η «Ανατροπή» και η «Αναλαμπή» κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε έναν τόμο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τρία βιβλία που άφησαν βαρύ αποτύπωμα στην νεοελληνική λογοτεχνία.

Στην «Αναζήτηση» έξι πρόσωπα αφηγούνται ισάριθμες ιστορίες συνθέτοντας, ο καθένας από τη δική του ματιά, την περιπέτεια ζωής του κεντρικού ήρωα και των σχέσεών τους μαζί του. Σ’ έναν κόσμο που φεύγει και σ’ έναν κόσμο που έρχεται, στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του 20ού, κάποιοι αναζητούν καινούργιες απαντήσεις, συγκρούονται για τις ιδέες τους, κυνηγούν προσωπικά και συλλογικά οράματα.

Στην «Ανατροπή», που βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, μεταφερόμαστε λίγο πριν από το γύρισμα του 1900, τότε που η αστική τάξη διευρύνει την ακτινοβολία της και την ισχύ της, ενώ οι αυτοκρατορίες που απλώνονται στη χερσόνησο του Αίμου μέχρι ψηλά στη Νότια Ρωσία αμφισβητούνται από κάθε λογής κινήματα.

Τέλος, στην «Αναλαμπή», που ξετυλίγεται σε έμμεση σύνδεση με τα δύο προηγούμενα βιβλία, παρουσιάζεται η ιστορία μιας οικογένειας που θέλει να προκόψει, ν’ ανεβεί κοινωνικά, να ορίσει την ταυτότητά της με την αστική τάξη στην οποία ανήκει. Δρόμοι ζωής, που αναμετρώνται με τη Μεγάλη Ιδέα, τον Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξετυλίγονται στην Πάτρα, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Βερολίνο.

Με την τριλογία του που έχει ξεπεράσει τα 700.000 αντίτυπα σε πωλήσεις ο Νίκος Θέμελης ανανέωσε την παράδοση του ιστορικού μυθιστορήματος. Με αυθεντικό ταλέντο, αίσθηση της ιστορίας, κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και αγωνία για το αύριο ο συγγραφέας μας έχει χαρίσει ένα μεγάλο έργο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας,

Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα στο οποίο εξηγεί τη φιλοσοφία της γραφής του αλλά και το γιατί άρχισε να γράφει ιστορικά μυθιστορήματα.

Διαβάστε εδώ το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα

• Για την τριλογία του Νίκου Θέμελη στο Βιβλιοδρόμιο: «Αναμέτρηση με την Ιστορία»