Το 2014, ο Κάρλος Καρβάγιο, λάτρης των θεωριών συνωμοσίας, συλλαμβάνεται γιατί επιχειρεί να κλέψει από ένα μουσείο της Μπογκοτά, το διάτρητο από σφαίρες κοστούμι του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, του φιλελεύθερου πολιτικού ηγέτη που δολοφονήθηκε το 1948.Κανείς, ούτε ο πιο στενός του περίγυρος, δεν μπορεί να υποπτευθεί τους βαθύτερους λόγους που ώθησαν τον Καρβάγιο να αποπειραθεί να κλέψει ένα υφασμάτινο κουστούμι.

Τι συνδέει τις δολοφονίες του Τζον Φ. Κένεντι και του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, ο θάνατος του οποίου καθόρισε την ιστορία της Κολομβίας; Πώς μπορεί ένα έγκλημα που έλαβε χώρα το 1914, αυτό του αρχηγού του Φιλελεύθερου Κόμματος Ραφαέλ Ουρίμπε Ουρίμπε, να σημαδέψει τη ζωή ενός ανθρώπου στον 21ο αιώνα;

O Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, ως αφηγητής αλλά και ως κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος «Η μορφή των λειψάνων», αποφασίζει να διεισδύσει στα μυστικά των πιο σκοτεινών σελίδων από το παρελθόν της Κολομβίας. Χρησιμοποιεί ως υλικό ιστορικά γεγονότα της χώρας του και μαζί με μια σύγχρονη μυθοπλασία, βγαλμένη μέσα από θεωρίες συνωμοσίας και κρυμμένες αλήθειες, «χτίζει» αρμονικά το νέο του βιβλίο.

Ο συγγραφέας του γνωστού μυθιστορήματος «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» επανέρχεται με ένα βιβλίο που συνδυάζει ευρηματικά αυτοβιογραφικά στοιχεία με μια ιστορική αναζήτηση για τις σχέσεις που δημιουργούμε σ’ έναν κόσμο γεμάτο με πληγές και συνωμοσίες της εξουσίας.

Το μυθιστόρημα«Η μορφή των λειψάνων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη και ο τίτλος του βιβλίου είναι παρμένος από τον σαιξπηρικό «Ιούλιο Καίσαρα».

Ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το 1973. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε 26 γλώσσες και σε περισσότερες από 40 χώρες. Έχει εκδώσει συνολικά πέντε μυθιστορήματα και αυτό είναι το τρίτο που βγαίνει στη χώρα μας μετά τον «Ήχο των πραγμάτων όταν πέφτουν» το 2014 και τους «Πληροφοριοδότες» το 2015.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι σαν τα αναρριχώμενα φυτά, Βάσκες: πιάνονται από οτιδήποτε για ν’ ανέβουν, και συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν μέχρι να τους πάρεις αυτό που τα στηρίζει.»

Διαβάστεεδώένα απόσπασμα από το βιβλίο.