Παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και βιβλία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Βέροια

Από την Κυριακή 4 έως το Σάββατο 10 Μαρτίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2018 18:20 |
Παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και βιβλία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Βέροια

Οι εκδόσεις ΑΓΡΑ και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με αφορμή την νέα αναθεωρημένη έκδοση του λευκώματος του φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη, παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Άθως – Τα χρώματα της πίστης». Ένα εικαστικό οδοιπορικό στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους. 
Η έκθεση είναι συμπαραγωγή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα ενός φωτογραφικού οδοιπορικού πέντε ετών με αλλεπάλληλα ταξίδια στο Άγιον Όρος από το 2008 μέχρι το 2013. Συνολικά χρειάστηκαν εικοσιπέντε επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία και ένα σύνολο διακοσίων ημερών φωτογράφισης. Ο καλλιτέχνης σκιαγραφεί το νοερό πρόσωπο του αθέατου, του απόλυτου και του ιερού, πρισματικές όψεις της χριστιανικής και βυζαντινής παράδοσης που ακτινοβολεί πίσω από ασκητικές μορφές και δοκιμαζόμενες υπάρξεις, μοναστήρια και σκήτες. 
Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 στις 12:00 μ.μ. στη Δημοτική πινακοθήκη Λάρισας
Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαρτίου - 29 Απριλίου 2018.
Ο φωτογράφος μετά την εμπειρία των μεγάλων εκθέσεων των φωτογραφιών και της πρώτης έκδοσης του βιβλίου, επέστρεψε στο Άγιον Όρος σε ένα πολυήμερο ταξίδι για να φωτογραφίσει ξανά ανθρώπους, τοπία και εικόνες. Πολλές από αυτές παρουσιάζονται στη νέα αναθεωρημένη έκδοση του λευκώματος.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ οργανώνουν συζήτηση με αφορμή τα βιβλία «Δεν θέλαμε να ξέρουμε», Η γραμματέας του Γκέμπελς αποκαλύπτει των Brunhilde Pomsel, Thore D. Hansen, και «Όχι εγώ, Ο ναζισμός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού» του Joachim Fest
Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). 
Δύο φαινομενικά ασύνδετα βιβλία πυροδοτούν συζητήσεις για το βάρος, τη σημασία και την αξία της ατομικής ευθύνης  στη διαμόρφωση της Ιστορίας.  Με κοινό ιστορικό φόντο τη ναζιστική Γερμανία προσεγγίζουν από διαμετρικά αντίθετες πλευρές το ζήτημα. Στο βιβλίο του «Όχι εγώ», ο δημοσιογράφος και ιστορικός Joachim Fest περιγράφει τα παιδικά του χρόνια στη ναζιστική Γερμανία ως γιος ενός αρνητή του ναζισμού και του Χίτλερ με αντιστασιακή δράση,  ενώ στο «Δεν θέλαμε να ξέρουμε» η Brunhilde Pomsel, γραμματέας του Γκέμπελς, ενός από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην Ιστορία, αφηγείται τη ζωή της ισχυριζόμενη πως δεν είχε ιδέα για τις φρικαλεότητες του καθεστώτος που υπηρετούσε.
Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα μεταναστών και προσφύγων και δημοτικής αποκέντρωσης Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο εκπαιδευτικός-τέως Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου και η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ αφιερώνουν μια βραδιά στον Νίκο Θέμελη με αφορμή την έκδοση της βραβευμένης τριλογίας του «Η αναζήτηση», «Η ανατροπή», «Η αναλαμπή» σε έναν τόμο.
Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018, στις 8:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα)
Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Γιώτα Φέστα, Αργύρης Ξάφης. Την εκδήλωση συντονίζει η επιμελήτρια των βιβλίων του Ελένη Μπούρα.  

Οι εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American παρουσιάζουν την επετειακή, μονοτονική έκδοση του βιβλίου του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328»
Τετάρτη 7 Μαρτίου, στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Aθήνα 106 80, Τηλ.: 210 3680900)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η υπεύθυνη Αρχείων Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Ναταλία Βογκέικωφ, η  φιλόλογος-κριτικός βιβλίου (Το Βήμα) Λαμπρινή Κουζέλη και ο ιστορικός Σωτήρης Μετεβελής.

Οι Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Χανίων παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη «Δυο γυναίκες, δυο θεές»
Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 και ώρα 7.30 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων (Υψηλαντών 30 Χανιά, τηλ. 28213-41.662).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων Μαρίνα Αρετάκη και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η Ρέα Γαλανάκη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Oι Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Κάγιου «Ο κλήρος της τρικυμίας»
Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 και ώρα 7 μ.μ.
στο «Εκτός Χάρτη – Art Gallery, Books & Coffee» (Βενιζέλου 3 Βέροια).
Με τον Παύλο Θ. Κάγιο θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Οι Εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ παρουσιάζουν το βιβλίο του Μιχάλη Νικολακάκη «Μοντέρνα Κίρκη» Τουρισμός και ελληνική κοινωνία την περίοδο 1950-1974.
Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στις 7:00 μ.μ.  στο POLIS art café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Βαφέας, ο αναπληρωτής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Τσιμουρής, η επίκουρη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ειρήνη Μίχα και ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Μάκης Ζαχαράτος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

Ανταλλάξτε και συζητήστε αγαπημένα βιβλία στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Σάββατο 10 Μαρτίου στις 18:45 στην Αποθήκη Γ’ (Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Μετά το τέλος της προβολής της τελευταίας ταινίας του Φρίντρικ Γουάιζμαν, «Ex Libris: Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νεας Υόρκης» στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό book crossing event στους χώρους της Αποθήκης Γ, ανταλλάσσοντας και συζητώντας για αγαπημένα τους βιβλία. Μαζί μας ο Γιάννης Τροχόπουλος, επικεφαλής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων κατόπιν σχετικής διάκρισης από την UNESCO. Ο προσκεκλημένος Γιάννης Τροχόπουλος θα μιλήσει για τις προετοιμασίες της μεγαλύτερης διοργάνωσης για το βιβλίο που έχει αναλάβει η χώρα και ταυτόχρονα θα συζητήσει με το κοινό για την εμπειρία του ως Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας όπως και για τη σημασία των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών στην οικοδόμηση αλληλέγγυας κοινωνίας. Οι θεατές της προβολής θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν μαζί τους και να ανταλλάξουν ένα αγαπημένο τους βιβλίο – και να αναζητήσουν στο πλήθος κάποιον από τους συγγραφείς που συνεργάζονται με το Φεστιβάλ!