Η Mercedes-Benz γιορτάζει φέτος 50 χρόνια από το λανσάρισμα ενός πολύ σημαντικού της μοντέλου. Της πολυτελούς 300 SEL 6.3, που με κύριο χαρακτηριστικό τον V8 κινητήρα άφηνε πίσω του τον ολιγομελή ανταγωνισμό. Το πολυτελές μοντέο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 1968 είχε επιδόσεις, που ακόμη και σήμερα θα έφερνε ρίγη συγκίνησης: Μπορούσε να επιταχύνει από τα 0-100χλμ/ώρα σε 6,5 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα του άγγιζε τα 220χλμ/ώρα.

Ακόμη και σήμερα, η 300 SEL 6.3 θεωρείται ένα σπάνιο, κλασικό όνειρο, ακριβώς λόγω αυτών των επιδόσεων. Το V8 μοτέρ μπορούσε να αποδώσει 250 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και όλα αυτά κόντρα στο βάρος των 1.780 κιλών που ζύγιζε η καλογυαλισμένη λιμουζίνα. Σαφώς, σημείο αναφοράς για το γερμανικό μοντέλο είναι και το απλόχερο σε άνεση σαλόνι του, στο οποίο δεσπόζει η άνεση, με όλα τα ηλεκτρικά καλούδια της εποχής που μπορούσε να διαθέτει ένα μοντέλο αυτού του βεληνεκούς.

Όπως αναφέρουν τα περιοδικά της εποχής, η 300 SEL 6,3 διέθετε υδραυλικό τιμόνι, αυτόματο κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων, ηλεκτρικά παράθυρα και κεντρικό κλείδωμα! Να σημειωθεί ότι η 300 SEL 6.3 προέκυψε ως μια τολμηρή ιδέα ενός μηχανικού δοκιμών της Mercedes-Benz , ο οποίος αναγνώρισε τις δυνατότητες του V8 κινητήρα και οι οποίες θα ταίριαζαν απόλυτα με την ναυαρχίδα της γερμανικής φίρμας. Από το 1968 έως και το 1972 το γερμανικό εργοστάσιο κατάφερε να παράγει 6.526 μοντέλα της συγκεκριμένης έκδοσης. Σήμερα, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει προσελκύσει χιλιάδες συλλέκτες από όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν από το τμήμα κλασικών αυτοκινήτων της Mercedes-Benz, το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να κοστίσει – εφόσον βρεθεί σε καλή κατάσταση και προέρχεται από άλλο συλλέκτη – έως και τις 80.000 ευρώ!