Το μεγάλο τετράτροχο «πάρτι», το 67ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, που ανοίγει τις πύλες του αύριο, φιλοξενεί περισσότερες από 50 μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες δίνουν ένα ηχηρό παρόν με τα μελλοντικά τους μοντέλα και τις προηγμένες τεχνολογίες που τα περιστοιχίζουν. Παρόν δίνουν και οι πιο «γήινες» προτάσεις που θα δούμε να κυκλοφορούν τους επόμενους μήνες και στην χώρα μας.

Πριν από μερικά χρόνια, τα σπορ υπεραυτοκίνητα, τα γρήγορα κουπέ και οι ευμεγέθεις σε κυβικά βενζινοκινητήρες για λόγους «οικολογίας» έμπαιναν στο χρονοντούλαπο των διεθνών εκθέσεων και τα υβριδικά, οικολογικά και τα μοντέλα με μικρούς τούρμπο κινητήρες έπαιρναν τη θέση τους – έχοντας πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο – στα μεγαλύτερα σαλόνια αυτοκινήτου. Σήμερα, αποδεικνύεται ότι τα γκάζια μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά με τις οικολογικές τεχνολογίες και τα μοντέλα μηδενικών ρύπων να έχουν επιδόσεις Formula1, χάρη στους εξελιγμένους ηλεκτροκινητήρες που βάζουν φωτιά στην άσφαλτο και ας μην ακούγονται σαν GTi!

Το σαλόνι αυτοκινήτου στη Φρανκφούρτη, που ανοίγει τις πύλες του από σήμερα και για δέκα ημέρες κρύβει – μεταξύ άλλων – αρκετά ταλαντούχα σε επιδόσεις ηλεκτρικά, πρωτότυπα μοντέλα που αποδεικνύουν ότι ο Δαβίδ των επιδόσεων έγινε Γολιάθ χωρίς να «πληγώνονται» η «πράσινη» τεχνολογία τους. Πρόκειται για την 67η διοργάνωση, εκεί όπου σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες – υπάρχουν και ηχηρές απουσίες – παρουσιάζουν το παρόν της αυτοκίνησης και «ξετυλίγουν» το μέλλον των τεσσάρων τροχών. Φέτος απουσιάζουν εννέα μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Volvo, η Peugeot, η Fiat, η Alfa Romeo, η Mitsubishi, η Peugeot, η Nissan με την Infiniti και η Jeep δεν συμμετέχουν στο μεγάλο τετράτροχο «πάρτι». Την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν περισσότερο από ένα εκατομμύριο επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

BMW i Vision Dynamics

Η BMW έχει στο «τσεπάκι» της ένα τολμηρό όραμα: Να έχει παρουσιάσει έως το 2025 εικοσιπέντε μοντέλα που θα διαθέτουν ηλεκτροκινητήρα, εκ των οποίων τα 12 θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από σήμερα, στην διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης είναι το BMW i Vision Dynamics είναι φουτουριστικό μοντέλο, αμιγώς ηλεκτρικό, που πατάει στα σχεδιαστικά πρότυπα της Σειράς 4 Gran Coupe. Το νέο μοντέλο θα έχει εξελιγμένη μπαταρία, που θα εξασφαλίζει στο μελλοντικό μοντέλο αυτονομία 600 χιλιομέτρων. Υπόσχεται τελική ταχύτητα έως 200 χλμ/ώρα και ο χρόνος που απαιτείται για να πιάσει από στάση τα 100χλμ/ώρα είναι 4 δευτερόλεπτα.

Audi Aicon

Ηλεκτρικά βλέπει το μέλλον της και η Audi. Απόδειξη αυτού το νέο πρωτότυπο μοντέλο, το Aicon το οποίο κινείται με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, που συνδυαστικά αποδίδουν 353 ίππους και ροπή 550 Nm. Μετά από μια πλήρη φόρτιση μπορεί να πιάσει σε αυτονομία τα 700 -800 χιλιόμετρα. Το τεράστιο Aicon – έχει μήκος 5,4 μέτρα! – είναι ένα μεγάλο κουπέ 2+2 θέσεων, φουλ ηλεκτρικό και διαθέτει και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Mercedes-Benz AMG Project One

Το Project One είναι το νέο super car με υβριδική τεχνολογία που σε κάθε περίπτωση μπορεί να ξετυλίξει τις επιδόσεις ενός μονοθεσίου της Formula1. Θα παραχθεί σε μόλις 275 αντίτυπα, που όπως διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι της γερμανικής φίρμας όλα έχουν πουληθεί. Έκαστο κόστισε στον μελλοντικό ιδιοκτήτη του 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Έχει υπερτροφοδοτούμενο 1.600άρη V6 κινητήρα του μονοθεσίου του Χάμιλτον ενώ συνδυαστικά υπάρχουν και άλλοι τρεις ηλεκτροκινητήρες. Η συνδυαστική ισχύς αγγίζει τους 1.006 ίππους! Τα 0-200 έρχονται σε 6΄΄ ενώ η τελική του αγγίζει τα 350 – 370χλμ/ώρα. Οι μπαταρίες δίνουν στο όχημα 25 χιλιόμετρα ηλεκτρικής αυτονομίας.

Urban EV Concept

Ένα εντυπωσιακό, πρωτότυπο μοντέλο παρουσιάζει η Honda, το Urban EV που όπως επιβεβαιώνει και η φίρμα θα μπει στην παραγωγή το 2019. Θα έχει μήκος 2,8 μέτρα, θα διαθέτει πολυμορφικούς χώρους, όντας ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης για όλες τις χρήσεις και θα έχει ως σύμμαχο στις οικολογικές του επιδόσεις έναν ηλεκτροκινητήρα.

Ferrari Portofino

Η Portofino, που θα αντικαταστήσει την California T κάνει το ντεμπούτο της στην Έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Το νέο μοντέλο των Ιταλών εφοδιάζεται με V8 3,9 λίτρων twin-turbo κινητήρα της Ferrari, που θα αποδίδει 600 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 760 Nm ροπής μεταξύ 3.000 και 5.200 σ.α.λ. Επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα της αγγίζει τα 320 χλμ./ώρα.

Kia Stonic

Το νέο Kia Stonic είναι το νέο μικρό crossover της φίρμας που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους μήνες. Θα προσφέρεται με βενζινοκινητήρες , τον ατμοσφαιρικό 1,25 των 84 ίππων και έναν ατμοσφαιρικό 1.4 με 101 άλογα και τον 3κύλινδρος 1.000άρη τούρμπο με τους 120 ίππων και 6άρι χειροκίνητο σασμάν. Στα συστήματα ξεχωρίζει αυτό για την προειδοποίηση για εμπρόσθια σύγκρουση, η προειδοποίηση για ακούσια αλλαγή λωρίδας, η επιτήρηση τυφλού σημείου κ.α.

VW I.D. Crozz

Το T-Roc είναι το νέο crossover που θα προσφέρει προηγμένη τεχνολογία, πλήρη συνδεσιμότητα και πάνω απ΄όλα ένα νέο συναρπαστικό στιλ που θα χαρακτηρίζει τη νέα προϊοντική γκάμα. Θα προσφέρει ένα ιδιαίτερα μεγάλο σαλόνι με πέντε θέσεις ενώ ο χώρος αποσκευών προσφέρει συνολικά 445 λίτρα. Εξίσου σημαντικό για την εμπορική του απήχηση ότι θα υπάρχουν εκδόσεις προσθιοκίνητες και τετρακίνητες.

Οι αγοραστές θα μπορούν να το επιλέξουν ανάμεσα από μία γκάμα αποδοτικών υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων: τρεις κινητήρες βενζίνης TSI και τρεις κινητήρες πετρελαίου TDI. Θα είναι διαθέσιμo στην ελληνική αγορά στα τέλη του 2017.

Renault Megane RS

Το Renault Megane RS βρίσκεται στο σαλόνι της Φρανκφούρτης, με τον 4κύλινδρο κινητήρα των 1,8 λίτρων να προσφέρει χωρίς κόπο 280 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. Η μέγιστη τιμή της ροπής είναι στα 390 Nm, τα οποία αποδίδονται σταθερά από τις 2.400 έως και τις 5.000 σ.α.λ.. Τα 0-100χλμ/ώρα θα έρχονται σε 6’’.

Toyota Land Cruiser

Μετά από σχεδόν επτά δεκαετίες στους δρόμους, η Toyota συνεχίζει ακάθεκτη την εμπορική καριέρα του Land Cruiser, μοντέλο που «πατάει» σε περισσότερες από 190 χώρες στον κόσμο. Το ιαπωνικό, απόλυτο off-road μοντέλου διαθέτει εντελώς νέα σχεδίαση, και περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες. Θα διαθέτει – για την ευρωπαϊκή αγορά – τετρακύλινδρο ντίζελ κινητήρα 2.8 λίτρων με ισχύ 177 ίππους.

Opel Grandland X

Το νέο SUV της Οpel διαθέτει πλείστες νέες τεχνολογίες και άφθονους χώρους για μέχρι πέντε επιβάτες . Η γκάμα υπερσύγχρονων, κορυφαίων συστημάτων υποστήριξης και άνεσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Σύστημα Διατήρησης και Προσαρμογής Ταχύτητας με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης κ.α. Το Grandland X μήκους 4,48 μέτρων αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ford EcoSport

Το νέο Ford EcoSport ανανεώθηκε και αναμένεται μετά τη Φρανκφούρτη, να πάρει το εμπορικό του διαβατήριο. Θα έχει νέα μάσκα, ενώ στα μοτέρ θα κινείται από το γνώριμο ντίζελ μοτέρ 1.5λίτρων με 125 ίππους. Αργότερα, η παλέτα των κινητήρων θα διαθέτει και τον γνώριμο τρικύλινδρο 1.000αρη EcoBoost βενζινοκινητήρα από 100 έως και 140 ίππους.

Skoda Vision E Concept

Με το ανανεωμένο Vision E Concept η Skoda «τρέχει» στην έκθεση της Φρανκφούρτης. Το πρωτότυπο μοντέλο έχει μήκος 4.6 μέτρα και το σημείο ατού ότι κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες. Θα προσφέρει αυτονομία, έπειτα από μια πλήρη φόρτιση, 500 χιλιόμετρα, ενώ η τελική του αγγίζει τα 180 χλμ/ώρα. Η φόρτιση των μπαταριών μπορεί να γίνεται ασύρματα, μέσω επαγωγικού φορτιστή.

Hyundai Kona

Η Hyundai παρουσιάζει για πρώτη φορά το πρώτο υψηλών επιδόσεων αυτοκίνητο της Hyundai, i30 N, το coupe i30 Fastback και το compact SUV, το ολοκαίνουργιο Kona.Το νέο Kona είναι ένα κόμπακτ SUV με εξελιγμένες τεχνολογίες ασφάλειας. Με αιχμηρή σχεδίαση, το νέο SUV συνδυάζει την προαιρετική τετρακίνηση νέας τεχνολογίας από το Tucson, το 7DCT αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη και τους τελευταίας τεχνολογίας κινητήρες της Hyundai.

Seat Arona

Πληθωρικό είναι και το περίπτερο της Seat στη Φρανκφούρτη. Η ισπανογερμανική φίρμα παρουσιάζει το νέο Arona, το μικρό crossover της φίρμας. Επίσης, έχει το νέο Leon Cupra R, που θα διατεθεί προς πώληση στα τέλη του 2017 καθώς και τη νέα έκδοση φυσικού αερίου του Ibiza 1.0 TGI. Έκδοση φυσικού αερίου θα αποκτήσει και το Arona.

Porsche Cayenne

H 3η γενιά της Cayenne αποκαλύπτεται στο γερμανικό σαλόνι. Το νέο μεγάλο SUV έχει ακόμη πιο ισχυρούς κινητήρες και φυσικά περισσότερα συστήματα τεχνολογίας. Το πολυτελές SUV θα προσφέρεται αρχικά με τον 3λιτρο V6 βενζινοκινητήρα των 340 ίππων με 450 Nm ροπής, και θα συνδυάζεται με ένα νέο 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Το 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 6,2 δευτερόλεπτα. Στο εγγύς μέλλον θα προστεθούν οι ντίζελ εκδόσεις αλλά και υβριδική.