Η Toyota αναβαθμίζει το επιτυχημένο εμπορικά Yaris, μοντέλο που θα το δούμε και στην ελληνική αγορά τον Απρίλιο. Το νέο μοντέλο κερδίζει στη σχεδίαση, όπου ξεχωρίζουν τα ανανεωμένο φωτιστικά σώματα – εμπρός και πίσω – ενώ άνεμος ανανέωσης άγγιξε και τους προφυλακτήρες. Στο εσωτερικό, σύμφωνα με την Toyota, υπάρχουν νέες επιλογές σε ταπετσαρίες, διάκοσμο και χρώματα. Eκεί, που κερδίζει το μικρό μοντέλο είναι στη γκαμα των μοτέρ, με το νέο κινητήρα βενζίνης των 1.5 λτ να αποτελεί άλλη μια επιλογή.

Έτσι, το λανσάρισμα του τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα 1.5 λτ. των 111 ίππων και 136 Nm ροπής – που αντικαθιστά τον 1.33 λτ. – θα δούμε το μικρό Yaris να είναι 0,8 δεύτερα ταχύτερο στην επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (11,0 δλ. έναντι 11,8), ενώ στα 80 – 120 χλμ./ώρα με 5η ταχύτητα επιταχύνει σε 17,6 δλ. έναντι 18,8 δλ. Το μικρότερο μοτέρ θα είναι ο επίσης βελτιωμένος 3κύλινδρος κινητήρας του 1.0 λτ., ο οποίος παρουσιάζει μείωση θορύβων, κραδασμών και των εκπομπών ρύπων (99 γρ./χλμ. από 110). Βελτιώσεις έχουν γίνει και στο υβριδικό σύνολο που έγινε πιο αθόρυβος αλλά και πιο οικονομικός, όπως καυχιέται η ιαπωνική φίρμα. Συνολικά, η νέα σειρά Yaris λανσάρεται και περιλαμβάνει τέσσερα κινητήρια σύνολα, ένα υβριδικό, δύο βενζίνης κι ένα ντίζελ.

Όλα τα μοντέλα πληρούν τις προδιαγραφές Euro 6 και έχουν ωφεληθεί από τις ρυθμίσεις που περιόρισαν ακόμα περισσότερο τις εκπομπές C02.

Ο οδηγός θα έχει στη διάθεση του έναν πιο εργονομικό πίνακα οργάνων με νέα διάταξη δύο αναλογικών οργάνων που πλαισιώνουν μία νέα έγχρωμη οθόνη TFT πολλαπλών πληροφοριών 4,2 ιντσών – στάνταρ από την έκδοση Active ενώ αρκετές λειτουργίες μπορούν να ελέγχονται μέσω των διακοπτών ελέγχου στο τριάκτινο τιμόνι.

Ώθηση στις πωλήσεις λόγω λίφτινγκ

Όπως αναφέρει η Toyota, η συνολική ανανέωση του νέου Yaris θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο μικρό hatchback της Toyota. Είναι γεγονός ότι το αυτοκίνητο συνέχισε να αυξάνει το μερίδιό του στην κατηγορία B (supermini) στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης από το 2011 που λανσαρίστηκε η τρίτη γενιά του μοντέλου, ξεπερνώντας πέρσι το 6,5% και τις 208.000 μονάδες. Επίσης, η παραγωγή πέρασε τα τρία εκατομμύρια μονάδες το 2016, με τα αυτοκίνητα, εκτός της Ευρώπης, να εξάγονται και σε όλο τον κόσμο, όπως Αφρική, Β. Αμερική και στις αγορές Μ. Ανατολής στην Ασία.