H δημιουργία του V90 Cross Country γεννήθηκε από την μεγάλη έρευνα της Volvo Cars, η οποία αναφέρει ότι: έξι στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως θέλουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπου το νέο μοντέλο να έχει όλα τα εφόδια ( τετρακίνηση, αυξημένη απόσταση από το έδαφος κ.α.) ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ενός οδηγού που πρωτίστως θα το οδηγήσει σε δασικούς δρόμους, σε παραλίες κ.α.

Το V90 Cross Country με τις αυξημένες ικανότητες υποστηρίζεται από μια νέα καμπάνια της σουηδικής φίρμας, που αντλεί έμπνευση από τον αείμνηστο Βρετανό φιλόσοφο Άλαν Γουάτς.

Συγκεκριμένα, η νέα καμπάνια ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν ξανά το ξεχασμένο πάθος στη ζωή τους, να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους και να ζουν περισσότερο το «τώρα».Το νέο V90 Cross Country πατάει πάνω στη Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) . Μάλιστα, πριν ολοκληρωθεί το νέο μοντέλο, η σουηδική φίρμα οδήγησε το σκληροτράχηλο μοντέλο για χιλιάδες χιλιόμετρα, σε αφιλόξενες περιοχές που ποικίλλουν όπως ο παγωμένος Βορράς της Σουηδίας, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν ενίοτε και τους -40 βαθμούς Κελσίου έως την καυτή, αφιλόξενη έρημο της Αριζόνα.

Τι όπως το διαφορετικό έχει η συγκεκριμένη έκδοση από το απλό V90; Πρώτη σημαντική διαφορά η απόσταση από το έδαφος που αυξηθεί κατά 6,5 πόντους, ενώ οι τροχοί του έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από τους αντίστοιχους του V90 κατά 4,2 εκατοστά. Πολύ βελτιωμένες είναι και οι γωνίες προσέγγισης και αποχώρησης, όπου πλέον οι δυνατότητες «αναρρίχησης» του αγγίζουν αυτές των καθαρόαιμων SUV. Ο οδηγός θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης, την Comfort, την οικονομικότερη Eco, την πιο σπορ Dynamic αλλά κι ένα εκτός δρόμου που ονομάζεται Rough Road. Στο βασικό εξοπλισμό είναι και το Hill Descent Control, το σύστημα ελεγχόμενης καθόδου. Οι κινητήρες θα είναι δίλιτροι τούρμπο, βενζίνης και ντίζελ, και θα συνδυάζονται και με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, το οποίο θα στέλνει την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.