Η μεγάλη αναμονή στις αναθεωρήσεις διπλωμάτων για τους ηλικιωμένους οδηγούς και συγκεκριμένα για όσους είναι ηλικίας άνω των 80 ετών θα αποτελεί σε λίγο διάστημα παρελθόν, μιας και θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος ανανέωσης των αδειών οδήγησης. Συγκεκριμένα, από τον επόμενο μήνα αναμένεται να δοθεί λύση στις καθυστερήσεις αναθεώρησης των διπλωμάτων στους ηλικιωμένους οδηγούς ( οι οποίοι περιμένουν ακόμη και από το 2014 την ανανέωση του διπλώματος τους!), με αρκετούς από αυτούς να συνεχίζουν να οδηγούν παράνομα, αφού το δίπλωμα τους είχε λήξει.

Μάλιστα, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων το υπουργείο Μεταφορών έδινε το δικαίωμα σε οδηγούς άνω των 80 ετών να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους – και εφόσον υπήρχε αδυναμία εξέτασής τους από τις ιατρικές επιτροπές – να παρατείνεται η διοικητική ισχύς της άδειας τους έως και έξι μήνες με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών. Με το σημερινό καθεστώς, οι οδηγοί άνω των 80 ετών έπρεπε να αναθεωρούν τα διπλώματα τους στις δευτεροβάθμιες επιτροπές των γιατρών, που υπάγονταν στις διευθύνσεις των διευθύνσεων του υπουργείου Μεταφορών.

Ο μεγάλος χρόνος αναμονής είχε δημιουργήσει «ουρές» στα τμήματα αναθεώρησης των διπλωμάτων, τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και τους ανάπηρους. Έτσι, από τις 8 Νοεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα που θα επιτρέπει – σε όσους επιθυμούν να ανανεώσουν τις άδειές τους – να εξετάζονται απευθείας από τους γιατρούς κρατικών νοσοκομείων ή και κρατικών κέντρων υγείας – κυρίως για τις μικρότερες πόλεις και τα νησιά – ώστε να μην αναγκάζονται αρκετοί ηλικιωμένοι, να μετακινούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών. Σύμφωνα με τον Διαμαντή Ηλιάδη, πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας εκπαιδευτών οδηγών, ο νέος τρόπος αναθεώρησης των διπλωμάτων για τους ηλικιωμένους θα βοηθήσει ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής της επανέκδοσης των αδειών οδήγησης. «Οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάζονται από παθολόγο, νευρολόγο, οφθαλμίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο.»

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε αναμονή εδώ και αρκετούς μήνες σε όλη της χώρα και στις κατά τόπους διευθύνσεις του υπουργείου Μεταφορών περίπου 5.000 ηλικιωμένοι που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης τους. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εκπαιδευτών οδηγών το σύστημα μας συνεχίζει να μην είναι αυστηρό, και είναι μικρό το ποσοστό των ηλικιωμένων οδηγών που κρίνεται ανίκανο να συνεχίσει να οδηγεί αυτοκίνητο – περίπου κάτω από το 10%.