Τα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν μέλλον. Και μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για την τεχνολογική τους υπεροχή, όσο και για την μεγάλη οικονομία που προσφέρουν στις καθημερινές μετακινήσεις. Η BMW λανσάρει στην ελληνική αγορά το νέο i3, που μπορεί να διανύσει απόσταση 100 χιλιομέτρων μόνο με 1.16 ευρώ. Η Smart διαθέτει το ηλεκτρικό Fortwo Electric Drive, με πρωτοποριακό ηλεκτροκινητήρα για οικονομία στις διαδρομές από το σπίτι στην δουλειά.

BMW i3

Το νέο ηλεκτρικό μοντέλο, το i3 αποτελεί την πρώτη ηλεκτρική πρόταση της φίρμας. Το πρωτοποριακό σε εμφάνιση ηλεκτροκίνητο μοντέλο μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του έως και τέσσερις επιβάτες.

Ο ηλεκτροκινητήρας του i3 είναι ακριβώς πίσω από τις μπαταρίες λιθίου και κάτω από το πορτ-μπαγκάζ. Η απόδοσή του είναι 170 ίππων και ροπή που αγγίζει τα 250 Nm! Η πρώτη οδηγική εμπειρία θα σε συγκλονίσει, ιδιαίτερα με την εντελώς αθόρυβη λειτουργία του. Επίσης, η πολύ καλή ροπή κάνει το μικρό αμάξωμα να εκτοξεύεται. Οι μπαταρίες ιόντων-λιθίου χωρητικότητας 18,8 kWh, φορτίζουν μέχρι και το 80% της χωρητικότητάς τους, είτε μέσω μιας απλής οικιακής πρίζας και μέσα σε 8 ώρες, είτε μέσω ειδικών ταχυφορτιστών σε κάτω από 30 λεπτά. Μετά από μια πλήρη φόρτιση ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να διανύσει έως και 150 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το i3 «καίει» 13,2 kWh ανά 100 χλμ. Αυτό μεταφράζεται σε 1,16 ευρώ.

Τιμή: Από 36.150 ευρώ

Smart Fortwo Electric Drive

Η Smart προσφέρει και στην ελληνική αγορά το νέο Fortwo Electric Drive. Το μικρό μοντελάκι κοστίζει από 24.500 ευρώ. Ο ηλεκτροκινητήρας του έχει ισχύ 75 ίππων, ενώ η ροπή των 130 Nm είναι διαθέσιμη από τις πολύ χαμηλές στροφές. Το smart electric drive χρειάζεται μία και μόνο σχέση για όλες τις ταχύτητες οδήγησης επιτυγχάνοντας γρήγορες εκκινήσεις και άψογες επιταχύνσεις, όπως 4,8 δλ. για το 0-60 χλμ./ώρα και 11,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα. Η αυτονομία του μοντέλου του εξαρτάται από τον τρόπο οδήγησης ( αν ο οδηγός κυκλοφορεί σε μποτιλιάρισμα ή σε πιο …ανοιχτό δρόμο), τον αν κάνει χρήση κλιματισμού κ.α. Έτσι, η μέση αυτονομία του μπορεί να αγγίξει έως και τα 145 χιλιόμετρα. Σημαντικός παράγοντας είναι και ο χρόνος φόρτισης του ηλεκτρικού μοντέλου. Έτσι, το μικρό μοντελάκι για τη πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του σε οικιακή πρίζα απαιτούνται περίπου επτά ώρες, ενώ η αυτονομία του smart electric Το smart fortwo electric drive καταναλώνει 15,1 kWh ανά 100 χλμ. (σε μεικτό κύκλο).

Τιμή: Από 24.500 ευρώ