Ο Κ.Ο.Κ. είναι απόλυτος: «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ.

Τα τροχαία ατυχήματα είναι εδώ και πολλά χρόνια – και παραμένει – η νούμερο ένα αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών. Πολλά σοβαρά τραυματισμένα παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο από τροχαία ατυχήματα. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι στο κεφάλι και τον αυχένα. Κάποιοι τραυματισμοί οδηγούν σε αναπηρία. Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.

Ο ρόλος του παιδικού καθίσματος είναι καταλυτικός. Σε αντίθετη περίπτωση, και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μετωπικής σύγκρουσης, ετο σώμα του παιδιού εκτινάσσεται προς τα μπροστά , ασκώνοντας πίεση στον αυχένα, στα εσωτερικά όργανα και κυρίως στη σπονδυλική στήλη, η οποία συγκρατεί τον αυχένα και το κεφάλι. Οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες, όταν το παιδί δεν είναι δεμένο στο παιδικό του κάθισμα.

Το παιδί, εφόσον, δεν είναι δεμένο μετατρέπεται σε μια φονική σφαίρα, όπως ανάλογα με το βάρος του – και αν υπολογίσουμε και την ταχύτητα του αυτοκινήτου – θα εκσφεντονιστεί στο ταμπλό ή ακόμη και μπορεί να σπάσει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου!

Για παράδειγμα, ένα παιδί 20 κιλών σε περίπτωση σύγκρουσης με 40 χλμ. την ώρα, αυτομάτων, ζυγίζει 800 κιλά! Όσο περίπου ένας μικρός ελέφαντας!

Οπότε, το παιδικό κάθισμα είναι το μοναδικό «όπλο» των γονιών, ώστε να προφυλάξουν το παιδί τους.