Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ασφαλή οδήγηση. Η υπερβολική ζέστη στο εσωτερικό κάνει σχεδόν ασύμφορη την ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ μπορεί να προκαλέσει έντονη κόπωση στον οδηγό, ακόμη και υπνηλία.

Σύμφωνα με τις εταιρείες αυτοκινήτου, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, μπορεί να φτάσει τους 60 βαθμούς, αν το αφήσεις παρκαρισμένο κάτω από τον ήλιο.

Επίσης, η ζέστη στο αυτοκίνητο μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις και στα αντανακλαστικά του οδηγού. Όπως, αναφέρουν έρευνες, όταν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου υπάρχουν θερμοκρασίες των 35 βαθμών Κελσίου, ο οδηγός έχει μειωμένα αντανακλαστικά έως και 20%, σε σχέση με μια καμπίνα που έχει 25 βαθμούς. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, είναι παρόμοιο με την οδήγηση με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα περίπου 0,5 γρ/λίτρο.

Το πρώτο λάθος είναι ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων, ενεργοποιούν τον κλιματισμό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό είναι ένα γνώριμο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί. Είναι σχεδόν σίγουρο, πως όταν η εξωτερική θερμοκρασία χτυπάει 40αρια, τότε, είναι σχεδόν σίγουρο πως μπορούμε να πετύχουμε θερμοκρασίες 15 ή 16 βαθμών Κελσίου.

Το ιδανικό είναι να πατάμε την επιλογή Auto, στους 22 – 23 βαθμούς, ώστε να καταφέρει το σύστημα κλιματισμού να πιάσει τη συγκεκριμένη θερμοκρασία, και ο αέρας να ρυθμιστεί πιο ομοιόμορφα και αποτελεσματικά.

Ένα άλλο λάθος είναι να τοποθετούμε τις γρίλιες των αεραγωγών προς το πρόσωπο μας. Αυτό είναι λάθος. Το σωστό είναι οι γρίλιες να είναι στραμμένες προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων. Με αυτή την κίνηση ο αέρας ρέει γύρω από το εσωτερικό του αυτοκινήτου και φτάνει σε κάθε επιβάτη με συνέπεια.