Η Nissan πηγαίνει ένα σκαλί πιο πάνω την τεχνολογία και δίνει μια ισχυρή γεύση για την οδήγηση του μέλλοντος. Πρόκειται για μια αποκλειστική τεχνολογία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στα οχήματα της – που θα κυκλοφορούν στους δρόμους τα επόμενα χρόνια– να ερμηνεύουν σήματα από τον εγκέφαλο του οδηγού! Η συγκεκριμένη τεχνολογία της Nissan ονομάζεται Brain-to-Vehicle (ή αλλιώς B2V), και υπόσχεται να επιταχύνει τους χρόνους αντίδρασης των οδηγών.

Με αυτόν τον τρόπο η οδήγηση θα διαμορφώνεται συνεχώς – αρκεί ο οδηγός να το σκέφτεται – και πριν το εκτελέσει το αυτοκίνητο, αφού έχει διαβάσει τα εγκεφαλικά του μηνύματα, θα προσαρμόζει την οδήγηση και όλες τις ενέργειες που την συνοδεύουν. Η συγκεκριμένη τεχνολογία παρουσιάζεται επισήμως αυτές τις ημέρες στην έκθεση CES 2018 στο Λας Βέγκας και ήδη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον όσων εμπλέκονται με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Για παράδειγμα, μια από τις λειτουργίες είναι η δυνατότητα πρόβλεψης της συγκεκριμένης τεχνολογίας! Ειδικότερα, θα μπορεί να διαβάζει τη σκέψη του οδηγού – πχ αν πρόκειται να στρίψει ή να πατήσει το πεντάλ γκαζιού. Με αυτό τον τρόπο οι τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού θα μπορούν να κάνουν αυτές τις ενέργειες – πχ να στρίψει το τιμόνι αριστερά – πιο γρήγορα και πιθανόν χωρίς να χρειάζεται τελικώς ο οδηγός να επεμβαίνει! Απλά, θα το σκέφτεται και αυτό θα εκτελείται αυτόματα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους αντίδρασης και συνεπώς την οδήγηση.

Επίσης, η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί να κάνει την οδήγηση ακόμη πιο ξεκούραστη. Ακόμη, με την ανίχνευση και την αξιολόγηση της “όχλησης” του οδηγού, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει το στυλ οδήγησης, όταν βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία. «Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την αυτόνομη οδήγηση σαν κάτι πολύ αόριστο στο μέλλον, όπου οι άνθρωποι παραδίδουν τον έλεγχο στις μηχανές. Ωστόσο, η τεχνολογία B2V κάνει το αντίθετο, χρησιμοποιώντας σήματα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να κάνει την οδήγηση ακόμη πιο συναρπαστική και ευχάριστη», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Nissan, Ντανιέλ Σιλάτσι σχετικά με την πρωτοποριακή τεχνολογία.