Φτέρνισμα ίσον …τυφλή οδήγηση, λένε οι ειδικοί. Ιδιαίτερα, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τους αλλεργικούς οδηγούς, όπου τα συχνά φτερνίσματα, ισοδυναμούν με τυφλές πτήσεις και προκαλούν απώλεια του ελέγχου στο αυτοκίνητο. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν αυτά συνοδεύονται από ρινική καταρροή, φαγούρα και δάκρισμα, που εμποδίζουν τον οδηγό στην ασφαλή χρήση του αυτοκινήτου.

Αν ένας οδηγός φταρνίζετε κατά τη διάρκεια της οδήγησης και με ταχύτητα 50χλμ/ώρα κινείτε στα τυφλά για απόσταση 13 μέτρων. Ο κίνδυνος ατυχήματος για αλλεργικά άτομα είναι 30% πιο υψηλός.

Τα συμπτώματα αυτά αποδεικνύονται επικίνδυνα, τόσο κατά τη διάρκεια της οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο, όσο και μέσα στην πόλη.

Επίσης, η χρήση αντισταμινικών φαρμάκων – που χρησιμοποιούν οι πάσχοντες από αλλεργία – μπορούν να επηρεάσουν τις οδηγικές ικανότητες του οδηγού – όπως τα αντανακλαστικά.

.Εδώ, απαραίτητη είναι η συμβουλή του γιατρού, ο οποίος θα ενημερώσει για το αν πρέπει ή όχι να οδηγήσει κάποιος που λαμβάνει μια τέτοια θεραπευτική αγωγή.