Η έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού σε καμία χώρα. Έτσι η  Πορτογαλία, μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, επέβαλε εκ νέου περιορισμούς, προκειμένου να σταματήσει την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, δίνοντας εντολή σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη χώρα, ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους, να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Μιλώντας σχετικά με τους νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς, ο Κόστα είπε πως οι αεροπορικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά επιβάτη, εάν μεταφέρουν κάποιον που δεν έχει μαζί του αποδεικτικό ενός τεστ Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως εμβολιασμένων.

Η Πορτογαλία δεν είναι νησί

«Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένη ήταν η εμβολιαστική εκστρατεία, πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι εισερχόμαστε σε μια φάση μεγαλύτερου κινδύνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα. «Έχουμε δει σημαντική αύξηση (των κρουσμάτων) στην ΕΕ και η Πορτογαλία δεν είναι ένα νησί».

Η Πορτογαλία κατέγραψε 3.773 νέα κρούσματα χθες, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ σήμερα ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε στις 3.150. Οι θάνατοι, εντούτοις, παραμένουν πολύ χαμηλότεροι των επιπέδων που καταγράφονταν τον Ιανουάριο, όταν η χώρα έδινε τη σκληρότερη μάχη της εναντίον της Covid-19.

Περίπου το 87% του πληθυσμού της Πορτογαλίας των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του νέου κοροναϊού.

Rapid test και για τους εμβολιασμένους σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα – Επαναφορά της τηλεργασίας

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν επίσης ένα αρνητικό τεστ κοροναϊού, ώστε να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας.

Εξάλλου, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα απαιτείται για την παραμονή στα ξενοδοχεία, το να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο ή να δειπνήσει στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Επιπλέον, επέβαλε εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού μετά την περίοδο των εορτών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ