Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις μιλώντας στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο της πολιτείας Βιρτζίνια (Virginia Military Institute) δήλωσε ότι “δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις” για την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής γυναικών στρατιωτών σε ρόλους του πεζικού των ΗΠΑ.

Ο ίδιος, επεσήμανε ότι το δείγμα συμμετοχής ήταν πολύ μικρό, για να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα, μεταδίδει το CNN.

“Αυτή είναι μία πολιτική την οποία κληρονόμησα, ενώ μέχρι σήμερα το πλαίσιο εφαρμογής της είναι μικρό και δεν έχουμε σχετικές πληροφορίες,” είπε χαρακτηριστικά ο Μάτις.

Τον Ιανουάριο του 2017, οι τρεις πρώτες γυναίκες πεζοναύτες εντάχθηκαν σε ένα τάγμα πεζικού στην Βόρεια Καρολίνα (Camp Lejeune), αλλά οι ίδιες, δεν είχαν πάντοτε μία ισότιμη δυνατότητα να τοποθετηθούν και να υπηρετήσουν σε θέσεις μάχης ίδιας επικινδυνότητας, όπως οι άντρες συνάδελφοί τους, στο ίδιο όπλο.

Ο πρώην ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ είχε ανακοινώσει το 2015, ότι από τον Ιανουάριο του 2016, ο αμερικανικός στρατός θα εξασφάλιζε την πρόσβαση ανδρών και γυναικών, σε όλους τους ρόλους στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα για το αν ο Μάτις θα συνέχιζε την εφαρμογή της πολιτικής αυτής διατηρήθηκε, παρά την δήλωση που έκανε στην διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του από την Γερουσία.

Κατά την διαδικασία αυτή, είχε δηλώσει ότι δεν είχε σχέδια για την κατάργηση της πολιτικής αυτής.

“Αυτή είναι μία περιοχή ενδιαφέροντος που θα πρέπει να την χειριστούμε ως έθνος. Ο στρατός έχει αξιωματικούς που το εξετάζουν με μεγάλο βαθμό αντικειμενικότητας, ενώ την ίδια στιγμή, θυμόμαστε την φυσική μας κλήση προς την κατεύθυνση να υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση σε όλους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, το οποίο είναι εκτός της στρατιωτικής λογικής,” τόνισε ο Μάτις.

Ο ίδιος είπε, ότι το όλο θέμα αγγίζει “τους προβληματισμούς κάποιων ανθρώπων σχετικά με το τι είδους κοινωνία θέλουμε να έχουμε. Ξέρετε, σε μια κατάσταση ανάγκης, υποθέστε ότι κοιμόσαστε τη νύχτα με την οικογένειά σας στο σπίτι σας και είστε ο πατέρας ή η μητέρα ή οποιοσδήποτε άλλος, ενώ ακούτε να σπάνε γυαλιά στον κάτω όροφο του σπιτιού. Ποιος πιάνει το μπαστούνι του μπέιζμπολ και μπαίνει μεταξύ της πόρτας του υπνοδωματίου των παιδιών και του εισβολέα; Και ποιος πηγαίνει στο τηλέφωνο για να ειδοποιήσει την αστυνομία; Με άλλα λόγια, η κατάσταση ανάγεται στις πρωτόγονες ανάγκες της κοινωνίας, προκειμένου να προστατεύσει τους πιο αδύνατους,” είπε ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν “μερικές αφοσιωμένες νεαρές γυναίκες που αλλάζουν τα ισχύοντα,” ο αριθμός τους εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα μικρός.

“Την περίοδο αυτή, δεν είναι ούτε μερικές δεκάδες. Είναι τόσες λίγες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάτις, προσθέτοντας ότι: “προσφέρεται στο εγχείρημα αυτό, κάθε δυνατότητα επιτυχίας.”

Ωστόσο, ερωτηματικά έχουν προκληθεί στο παρελθόν από την γνώμη που έχει ο Μάτις για την ανάληψη δράσης από τις γυναίκες σε ρόλους μάχης, συμπεριλαμβανομένων κι όσων είπε στην διάρκεια της ακρόασης, για την επικύρωση του διορισμού του.

Στην ίδια ακρόαση, είχε διαβεβαιώσει τους γερουσιαστές ότι ο ίδιος, δεν είχε “κάποιο σχέδιο που να ήταν αντίθετο στην μάχιμη συμμετοχή των γυναικών, σε οποιαδήποτε διάσταση.”

“Οι κανόνες, είναι κανόνες κι όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τους κανόνες, τότε, τελειώνει κάθε ζήτημα,” είχε δηλώσει στην διάρκεια της ακρόασής του.