Αν και δεν έχεις αλλάξει τρόπο ζωής, παρά την ισορροπημένη διατροφή σου, τελευταία έχεις βάλει μερικά κιλά, και το γεγονός σε απασχολεί, καθώς άρχισες να μην μπορείς να μπεις στα παντελόνια σου! Ηρέμησε και σκέψου τι έχει αλλάξει γιατί σίγουρα κάτι έχει συμβεί, που έχει επηρεάσει τον μεταβολισμό σου, μπλοκάροντάς τον και αλλάζοντας, το ισοζύγιο των θερμίδων που χρειάζεσαι σε ήρεμη κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας ημέρας για να επιτελέσεις βασικές και ακούσιες λειτουργίες όπως η αναπνοή και ο χτύπος της καρδιάς.

Όσο για το πως μπορεί να έχεις σαμποτάρει τον μεταβολισμό σου με το που άνοιξες τα μάτια σου;

Ένας από το κύριους λόγους, που μπορεί να συμβεί αυτό είναι να έχει αλλάξει η σχέση με… το μαξιλάρι σου. Η έλλειψη ύπνου ή οι διακοπές στον ύπνο, μπορούν να οδηγήσουν στην καύση λιγότερων θερμίδων, αλλά και στην διαταραχή της όρεξής σου και την αύξηση των επιπέδων κορτιζόνης τα οποία συνδέονται με την αποθήκευση λίπους. Επίσης χειροτερεύει η ανοχή στην γλυκόζη, δηλαδή την ικανότητα του σώματός σου να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη ως καύσιμο.

Ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις ώθηση στον μεταβολισμό σου όταν ξυπνάς το πρωί, είναι να ενυδατωθείς. Πριν πιεις καφέ, πριν καταναλώσεις οποιοδήποτε φαγώσιμο, καλό θα ήταν να πιεις ένα ποτήρι νερό. Για καλύτερη αποτοξίνωση προτίμησε ένα χλιαρό ποτήρι νερό με λίγες σταγόνες λεμονιού. Για να ενισχύσεις τη λιπόλυση προτίμησε το άσπρο τσάι.

Για να μην σαμποτάρεις το σωστό μεταβολικά ξεκίνημα της ημέρας σου, φρόντισε πηγαίνοντας για τη δουλειά σου, ακόμη και αν βρεις κίνηση ή έρθεις αντιμέτωπη με άλλες προβληματικές καταστάσεις να μην αγχωθείς ή εκνευριστείς κατά το δυνατόν, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση πέρα από τον πονοκέφαλο, το σφίξιμο στο στομάχι και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που θα προκαλέσεις, θα επηρεάσεις και τον μεταβολισμό σου, ρίχνοντας τον ρυθμό λειτουργίας του.

Επιπλέον, όντας σε κατάσταση στρες, θα ενδώσεις στην πρόκληση της σοκολάτας ή άλλου γλυκού της αρεσκείας σου και γύρευε και σε ποιο άλλο διατροφικό πειρασμό, διαταράσσοντας ελαφρώς και την σχέση σου με την υγιεινή διατροφή.

Αν θέλεις να επανεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και να χάσεις γρήγορα και υγιεινά τα κιλάκια που έβαλες, φρόντισε να αποκαταστήσεις την ισορροπία στον ύπνο σου, ώστε να ξεκουράζεσαι, να είσαι πιο χαλαρή στην καθημερινότητά σου, να τρέφεσαι σωστά και να έχεις υγεία και ευεξία.