Οι Ελβετοί αποκάλυψαν τους λόγους, που πριν από δύο χρόνια αρνήθηκαν την αγορά κατοικίας από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς στο Βερντιέ, ένα αλπικό χωριό στο καντόνι του Βαλαί.

Μετά από επτάμηνη νομική μάχη, ο τοπικός Τύπος δημοσίευσε τους λόγους της άρνησης, αποκαλύπτοντας την έκθεση της ελβετικής αστυνομίας, δημοσιεύματα που φιλοξένησε και ο βρετανικός Τύπος.

Στην έκθεση, ο Αμπράμοβιτς είχε χαρακτηριστεί ως «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και κίνδυνο για τη φήμη της Ελβετίας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς θεωρείται ύποπτος από τις ελβετικές αρχές ασφαλείας για «ξέπλυμα χρήματος και στενές σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα», από τα οποία φέρεται να προέρχεται μεγάλο μέρος του τεράστιου πλούτου του, με εκτιμώμενη αξία των 11.800.000.000 δολάρια.

Ωστόσο, είναι κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από δικαστική απόφαση, αλλά μόνο από πληροφορίες της αστυνομίας για τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ικανές πάντως για να του στερήσουν την αγορά κατοικίας στην Ελβετία.

Ο δικηγόρος του Αμπράμοβιτς, ο Ντανιέλ Γκλας, τόνισε: «Κάθε αναφορά που εμπλέκει τον Αμπράμοβιτς σε ξέπλυμα παράνομου χρήματος ή πως έχει επαφές με εγκληματικές οργανώσεις είναι εντελώς εσφαλμένη. Ο κύριος Αμπράμοβιτς ουδέποτε κατηγορήθηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δεν έχει ποινικό μητρώο, ούτε ποτέ έχει κατηγορηθεί ότι έχει διασυσυνδέσεις με εγκληματικές οργανώσεις».

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, σκέπτεται ήδη την πώληση της Τσέλσι. Ο Ρώσος ιδιοκτήτης των «μπλε» έχει ήδη απορρίψει κάποιες προσφορές, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι 2,3 δισεκατομμύρια λίρες, ζητώντας περίπου 3 δισ. λίρες, περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Ο Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι το 2003, όταν βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης.