Λίγες ώρες πριν από τη σέντρα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης (26/9, 19:00, Cosmote Sport 1) η επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν συνοψίζοντας σε αριθμούς το background των ντέρμπι με τον Άρη στο θεσμό του κυπέλλου.

Αναλυτικά:

«-Για 15η διοργάνωση θα βρεθούν αντιμέτωποι για το Κύπελλο Ελλάδος ο ΠΑΟΚ με τον Άρη, με τις συνολικές αναμετρήσεις να έχουν φτάσει στις 21. Δύο συναντήσεις τους είναι για τον τελικό του θεσμού, με το μεταξύ τους σκορ να είναι στο 1-1.

-Από το 1970 που βρέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και επικράτησε ο Άρης με 1-0, έκτοτε ο Δικέφαλος μετρά μόνο επιτυχίες. Από τότε βρέθηκαν επτά φορές αντιμέτωποι και ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση στις έξι από αυτές, ενώ στον τελικό του 2003 πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου.

-5 φορές οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για τους «16» του θεσμού και ακόμη πέντε για τους «8». Οι δύο από τις συναντήσεις είναι για τον τελικό της διοργάνωσης, ενώ υπάρχει ακόμη μια για τους «32» και ένας ημιτελικός.

-Στις 28 Ιανουαρίου 2009 ήταν η τελευταία τους συνάντηση για το Κύπελλο Ελλάδος, με διπλούς αγώνες που τελείωσαν με λευκές ισοπαλίες και στις δύο έδρες και ο ΠΑΟΚ τελικά πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά με νίκη 9-8 στα πέναλτι.

-Στις 24 Μαρτίου 1940, με τον Ιωαννίδη να σκοράρει για τον ΠΑΟΚ στην παράταση (94’) και τον Καλτσογιάννη να ισοφαρίζει στο 110ο λεπτό και να στέλνει την κόντρα τους σε δεύτερη μάχη, όπου ο Άρης επικράτησε 1-0 χάρη σε γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη και πήρε την πρόκριση.

-4 γκολ δέχθηκε ο Άρης στις 11 Φεβρουαρίου 1951 σε αγώνα που κρίθηκε στην παράταση. Ο Πανουτσόπουλος (5’) και Κίνας (79’) είχαν βάλει μπροστά στο σκορ τον Άρη, αλλά ο Μoυρατίδης έστειλε το ματς στην παράταση με τέρματα στο 81ο και 83ο λεπτό και στη συνέχεια σημείωσε ακόμη δύο στο 108’ και 121’ και έγινε ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ σε έναν αγώνα κυπέλλου για τον ΠΑΟΚ κόντρα στον Άρη».