Οι εξελίξεις στην υπόθεση της δικαστικής διερεύνησης του εγκλήματος στο Μάτι θα έπρεπε να είναι ραγδαίες. Θα έπρεπε δύο μήνες μετά από τη φονική νύχτα που σημάδεψε όλη την Ελλάδα να επικρατούσε δικαστικός οργασμός, να μπαινόβγαιναν ύποπτοι στα ανακριτικά γραφεία, να υπήρχε η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η Δικαιοσύνη είναι πανταχού παρούσα.

Ότι δεν θα επαναληφθεί η περίπτωση της δίκης της Χρυσής Αυγής που κρατά 3,5 χρόνια και μάλιστα για ένα μόνο θύμα κι όχι για 100 που καταγράφονται στα καμένα της Ανατολικής Αττικής.

Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, ωστόσο, δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι δικαστικοί κύκλοι λένε ότι δεν θα υπάρξει σε καμιά περίπτωση καθυστέρηση και ρίχνουν το «μπαλάκι» για να συνεχιστεί η έρευνα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, εντούτοις τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Επιφυλάξεις

Ακόμη και η «αναγκαστική» αναδίπλωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που έδωσε εξηγήσεις τόσο για την παραμονή στη θέση του κ. Ζαγοραίου όσο και για το γεγονός ότι η έρευνα δε θα διακοπεί, δεν αίρει τις επιφυλάξεις για το πώς θα κινηθεί ταχύτατα η διαδικασία απόδοσης ευθυνών για το έγκλημα στο Μάτι.’

Ξένη Δημητρίου

Πλέον οι δικαστές θα «δυσκολεύονται» στις κινήσεις τους καθώς θα θελήσουν να περιμένουν πότε η Γενική Επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου, θα ολοκληρώσει το δικό της πόρισμα και στη συνέχεια να επαναξιολογηθούν τα στοιχεία, να συνταχθεί νέα λίστα υπόπτων και να ξεκινήσουν οι καταθέσεις τους.

Η κ. Παπασπύρου μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «το πόρισμα θα είναι έτοιμο σε 2 με 3 μήνες. Μου το ζήτησε πραγματογνώμονας θυμάτων. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν το πόρισμα που παραδόθηκε περιελάμβανε όλους τους υπαίτιους, όλους τους εμπλεκόμενους».

Και συνέχισε:

«Στις 3 Αυγούστου 2018 δόθηκε εντολή ελέγχου σε μεικτό κλιμάκιο από γενικό επιθεωρητή και επιθεωρητές από το Σώμα Επιθεωρητών περιβάλλοντος για να αναγνωριστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και συγκεκριμένα όσες εντοπίζονται 100 μέτρα από τον αιγιαλό. Εμπόδισαν το πόρισμα να κατέβει στις παραλίες».

«Στη συνέχεια ο πραγματογνώμονας κάποιων συγγενών θυμάτων ζήτησε να παρέμβω. Θεώρησα υποχρέωση μου να βγάλω δεύτερη εντολή ελέγχου. Πάντοτε ο γενικός επιθεωρητής σε τέτοιες περιπτώσεις παρεμβαίνει. Θα ελεγχθούν οι δήμοι, η Περιφέρεια, οι Πυροσβέστες, οι Λιμενικοί εάν έκαναν ή όχι σωστά τη δουλειά τους. Ο πραγματογνώμονας έλεγχε το θέμα της πυρόσβεσης. Τώρα για το σκέλος των δήμων και της Πολιτικής προστασίας είναι θέματα του διοικητικού δικαίου που θα ερευνήσουμε εμείς» πρόσθεσε.

«Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και από εκεί και πέρα όταν το δικό μου πόρισμα τελειώσει θα το κοινοποιήσω στους Εισαγγελείς. Η υπόθεση δεν φεύγει από τους δικαστές. Εγώ δεν έχω καμία παραγγελία από κανέναν. Εγώ ερευνώ μόνη μου και αυτόβουλα» συμπλήρωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

Η θέση της κ. Παπασπύρου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι αν το πόρισμα βγει σε 3 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι κλείνει το 2018 χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δικογραφία για το Μάτι. Εξι μήνες μετά την τραγωδία δηλαδή και δεν θα γνωρίζουμε απολύτως τίποτε ή μάλλον θα γνωρίζουμε και όσα θέλουν κάποιοι.

Μαρία Παπασπύρου

Τι έγινε στη Μάντρα

Διότι η κ. Παπασπύρου δεν είναι επικεφαλής σε κάποια ανεξάρτητη αρχή. Διοικητικό όργανο είναι και όλοι αντιλαμβανόμαστε και τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται όταν ένα τέτοιο όργανο αναλαμβάνει μια υπόθεση και την υποκειμενικότητα που ελλοχεύει όταν πρέπει να ελέγξει κρατικούς λειτουργούς.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι η Γενική Επιθεωρήτρια ήταν αυτή που κλήθηκε να εκδώσει πόρισμα για τους θανάτους και την καταστροφή στη Μάνδρα. Οι πλημμύρες έγιναν το Νοέμβριο του 2017 και το πόρισμα δημοσιοποιήθηκε… τον Ιούλιο του 2018, δηλαδή μετά από 8 μήνες. Και μιλάμε γα τη Μάνδρα που ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας καταστροφή και με πολύ λιγότερα θύματα.

Κι όμως, χρειάστηκαν τόσοι μήνες για ένα πόρισμα 82 σελίδων. Και… ω του θαύματος: Το πόρισμα δεν απέδιδε ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή στη Ρένα Δούρου, παρά μόνο στη δήμαρχο και σε φορείς του δημοσίου.

Για να δούμε τι θα λέει το πόρισμα για το Μάτι… όποτε αυτό συνταχτεί.

Υπάρχει δε και η περίπτωση του καθηγητή Γκόλνταμερ ο οποίος όλως τυχαίως θα συντάξει κι αυτός ένα πόρισμα και θα το παραδώσει πιθανότατα προς το τέλος του έτους.

Ολες αυτές οι χρονικές «συμπτώσεις» και το ξαφνικό «πάγωμα» της έρευνας ουσιαστικά βολεύουν κάποιους, και σε πολιτικό και σε ποινικό επίπεδο.

Το πολιτικό επίπεδο είναι ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Δεν αποκλείεται δε να γίνουν εκλογές συντομότερα και από τον Μάιο. Δεν βολεύει, επομένως, την κυβέρνηση η αναβολή της «παρέλασης» υπόπτων για κατάθεση;

Ποιος από το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να πάει στις κάλπες με τον ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαία στελέχη του στο… Μάτι του κυκλώνα;

Μην ξεχνάμε ότι εκτός από εθνικές εκλογές θα έχουμε και αυτοδιοικητικές όπου η Ρένα Δούρου θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στην Περιφέρεια Αττικής.

Δεν τους βολεύει

Δεν θα ήταν επομένως καθόλου βολικό, ουσιαστικά και επικοινωνιακά, να σέρνονται στα γραφεία των ανακριτών η κ. Δούρου, ο κ. Τόσκας, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και φίλος των κ. Κοτζιά και Τόσκα, ο Γιάννης Καπάκης, πρώην κορυφαία στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και γιατί όχι και ο υπουργός Εσωτερικών την περίοδο της τραγωδίας, Πάνος Σκουρλέτης. Αλλωστε ήδη έχουν πάει στη Βουλή μηνύσεις από συγγενείς θυμάτων κατά πολιτικών προσώπων, κυρίως κατά του νυν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κ. Καπάκης και Τόσκας

Και βεβαίως το ποινικό μέρος της υπόθεσης θα πάρει καιρό να προσωποποιηθεί, ωστόσο, στελέχη συνδεδεμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω προεκλογικής περιόδου ασφαλώς θα αποτελούσε «μαχαιριά» στη θεωρία της «ηθικής αριστεράς» και της «αλάνθαστης» κυβέρνησης που είχε μόνον επιτυχίες την περίοδο διακυβέρνησής της.

Αλλωστε, η θλιβερή εικόνα της κυβέρνησης τόσο τη νύχτα της τραγωδίας όσο και τις επόμενες ημέρες έχει εντυπωθεί στο μυαλό και στο θυμικό της ελληνικής κοινωνίας. Η βουβή οργή θα αποτυπωθεί και στις κάλπες, τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι τα δικαστικά και πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες 99 νεκρών προκειμένου να μην «κηλιδωθεί» η εικόνα της κυβέρνησης και στελεχών που θα διεκδικήσουν την ψήφο τους, όπως η Ρένα Δούρου στην Αττική.

Ξένη Δημητρίου – Μαρία Παπασπύρου

Παλιές δικαστίνες με πείρα στα δικαστήρια και με σχετικά κοινή πορεία και ανέλιξη μόνο που η πρώτη έφτασε στο ανώτατο αξίωμα και η δεύτερη ακολούθησε άλλη καριέρα. Πρόκειται για δύο δικαστίνες που έχουν και στενές σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Η ξαφνική απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να παρέμβει και να ζητήσει να ενσωματωθεί στη δικογραφία και το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας, όποτε αυτό συνταχθεί, προκάλεσε από χθες έντονες συζητήσεις. Οι σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων και η έντονη ενόχληση στους δικαστικούς κύκλους, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία της αναδίπλωσης και της παροχής εξηγήσεων από την κυρία Ξένη Δημητρίου. Όπως επίσης και της διασαφήνισης ότι ο δικαστής που ερευνά την υπόθεση στο Μάτι θα παραμείνει στη θέση του (αν και προήχθη πρόσφατα) μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του.

Δικαστικοί κύκλοι έλεγαν ότι δεν υπήρχε κανείς λόγος να παρέμβει η εισαγγελέας του ΑΠ διότι μια δικαστική έρευνα δεν συνδέεται με μια διοικητική έρευνα, εν προκειμένου με ένα πόρισμα της κ. Παπασπύρου. Ο κ. Ζαγοραίος μπορεί όποτε ο ίδιος το κρίνει, να καλεί για καταθέσεις τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην τραγωδία και όταν το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας ολοκληρωθεί τότε να υπάρξουν και συμπληρωματικές καταθέσεις.

Ωστόσο, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν ο εισαγγελέας Ζαγοραίος θα αποκρούσει τις πιέσεις και θα αναγάγει την υπόθεση του Ματιού σε μείζον δικαστικό θέμα, ακόμη κι αν κάποιοι ενοχλούνται λόγω της προεκλογικής περιόδου.