Σε κατάσταση σοκ παραμένει η κοινωνία της Κύπρου, μετά την απαγωγή των δύο αγοριών από το δημοτικό σχολείο Καμαρών της Λάρνακας, την Τρίτη καθώς μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειας τους ο φόβος για την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία έχει κυριέσει τους γονείς.

Ο 35χρονος απαγωγέας των δύο μαθητών, Νικόλας Γεωργίου, οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης στις 9 το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία η οποία διεξήχθη σε χρόνο ρεκόρ τέθηκε υπό 8ήμερη κράτηση, όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα dialogos.com.cy, με στόχο να διευκολυνθεί η ανάκριση.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο αρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο 35χρονος ομολόγησε την απαγωγή ενώ πρόσθεσε πως ο δράστης ανέφερε κάποιους ισχυρισμούς σχετικά με τα κίνητρα της απόφασης του, με όλα τα δεδομένα να διερευνούνται. Η θέση του δράστη όπως είπε ο κ. Χρυσοστόμου είναι ότι προχώρησε στην απαγωγή με σκοπό τα λύτρα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας, ο μοναδικός λόγος που έγινε κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία στο δικαστήριο είναι γιατί η υπόθεση αφορά παιδιά. Ο κ. Χρυσοστόμου πρόσθεσε ότι, από εξετάσεις της Αστυνομίας, αλλά και από ιατρικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει σωματική κακοποίηση των παιδιών. Όπως είπε οι έρευνες των Αρχών «είναι σε καλό δρόμο».

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφάλειας έξω από σχολεία, ο Αρχηγός τόνισε ότι δεν λήφθηκαν επιπρόσθετα μέτρα, ωστόσο υπάρχει συνήθης περιπολική κάλυψη.

Ο κ. Χρυσοστόμου αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για στοιχεία της ανάκρισης ή για το ενδεχόμενο να αναζητάται και δεύτερο πρόσωπο σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τίποτα που ενδεχομένως θα επηρέασει την πορεία των ερευνών.

Προμελετημένο έγκλημα

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία δίνει πληροφορίες με το σταγονόμετρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η ιστοσελίδα dialogos.com.cy σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, που έχουν οι Αρχές, καταδεικνύουν ότι η απαγωγή δεν ήταν έγκλημα της στιγμής αλλά προσχεδιασμένη. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι ο ύποπτος στόχευε σε παιδιά εδώ και καιρό μέχρι που αποφάσισε να κινηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων. Το βασικότερο σενάριο που εξακολουθεί να εξετάζει η Αστυνομία εξακολουθεί να είναι τα λύτρα, παρά το γεγονός ότι εκφράζονται κάποιες αμφιβολίες γιατί ο ύποπτος δεν έσπευσε να επικοινωνήσει με τους γονείς.

Το χρονικό της σύλληψης του απαγωγέα άρχισε γύρω στις 2μμ το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε 12 ώρες αργότερα αφού ο ύποπτος απομακρύνθηκε από το διαμέρισμα λίγα λεπτά πριν τις 2πμ της Τετάρτης. Η καθοριστική πληροφορία δόθηκε στην Αστυνομία από έναν πολίτη, ο οποίος ταύτισε στοιχεία της περιγραφής που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα με κινήσεις που είχε δει στην πολυκατοικία στην οδό Τυρνάβου στη Λάρνακα. Τις τελευταίες μέρες, όπως είχαν προσέξει οι περίοικοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ύποπτος άλλαζε συνεχώς πινακίδες στα αυτοκίνητα του από τα οποία το ένα χρησιμοποιήθηκε για την αρπαγή των δύο εντεκάχρονων.

Τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο διαμέρισμα την ώρα του εντοπισμού και της σύλληψης δείχνουν – σύμφωνα με τις υπάρχουσε εκτιμήσεις που αναφέρει ο dialogos.com.cy – ότι το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο καθώς και ότι ο δράστης δεν είχε καμία διάθεση να παραδοθεί ή να συνεργαστεί με την Αστυνομία την οποία προσπαθούσε να ξεγελάσει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Προσπάθησε να ξεγελάσει τους αστυνομικούς

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα αστυνομική πηγή που συμμετείχε στην επιχείρηση, όταν δύο μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας του χτύπησαν την πόρτα, άνοιξε ο ίδιος  και ρώτησε τι ήθελαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Όταν του απάντησαν, εκείνος είπε ότι είχε ακούσει ότι ο δράστης ήταν 50χρονος. Οι αστυνομικοί ζήτησαν άδεια να μπουν στο διαμέρισμα αλλά ο ύποπτος αρνήθηκε και προσπάθησε να κλείσει την πόρτα. Σ’ εκείνο το σημείο, οι αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμα. Πρώτα έγινε έρευνα στο ένα υπνοδωμάτιο όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε μια καρτέλα στην οποία αναγραφόταν «δάσκαλος, δημοτικό Καμάρων». Αυτό είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία που δείχνουν τον σχεδιασμό μαζί με τη μαρτυρία ότι είχε δέσει πρόχειρα το χέρι του για να παραπλανήσει τα παιδιά από τα οποία είχε ζητήσει να τον βοηθήσουν να ξεφορτώσει βιβλία.

Ναρκωμένα τα παιδιά – Υπό επήρεια ουσιών πιθανότατα και ο δράστης

Τα παιδιά βρέθηκαν κλειδωμένα στο δεύτερο υπνοδωμάτιο. Η πόρτα ήταν κλειστή αλλά όχι κλειδωμένη και όταν οι αστυνομικοί ρώτησαν τι υπήρχε στο δωμάτιο, ο ύποπτος απάντησε ότι κοιμόταν ξαδέλφη του μετά από κηδεία συγγενικού τους προσώπου ζητώντας από τους αστυνομικούς να μην την ενοχλήσουν. Με το άνοιγμα της πόρτας, οι αστυνομικοί αντίκρισαν τα δύο αγόρια. Ήταν ξαπλωμένα στο κρεβάτι, σε κατάσταση σύγχυσης και ρωτούσαν τους αστυνομικούς τι είχε γίνει και τι ώρα ήταν. Η Αστυνομία θεωρεί βέβαιο ότι ο δράστης έβαλε ηρεμιστικά χάπια σε λεμονάδες που έδωσε στα παιδιά να πιουν ενώ είναι πολύ πιθανό να ήταν και ο ίδιος υπό την επήρεια ουσιών.

Τότε ο 35χρονος τέθηκε υπό σύλληψη και ενημερώθηκε η ηγεσία της Αστυνομίας. Ο Φίλιππος και ο Θεμιστοκλής απομακρύνθηκαν από το διαμέρισμα και οδηγήθηκαν από την Αστυνομία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Εκεί παραμένουν και σήμερα, ευτυχώς μόνο για προληπτικούς λόγους αφού οι εξετάσεις κατέδειξαν ότι δεν είχαν υποστεί οτιδήποτε σωματικό από τον απαγωγέα.

Γιατί κρατήθηκε στο διαμέρισμα

Τα κίνητρα ήταν πιθανότατα τα λύτρα. Ο ύποπτος, ο οποίος δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη, φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, στοιχείο που ενισχύει το εν λόγω σενάριο των λύτρων. Επαγγελματικά δηλώνει σχεδιαστής ιστοσελίδων και διατηρούσε γραφεία σε διπλανή πολυκατοικία.

Ερωτηθείς γιατί ο ύποπτος για την διπλή απαγωγή των 10χρονων παιδιών, έμεινε τόσες πολλές ώες στο διαμέρισμα που εντοπίστηκαν τα δύο παιδιά και δεν μετακινινήθηκε από εκεί, έδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ στην Κϋπρο λέγοντας ότι από τη στιγμή που εκείνος ήταν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, θα έπρεπε η έρευνα να γίνει στην παρουσία του και γι’ αυτό υπήρχε αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι έχουν ληφθεί από το σπίτι του πολλά τεκμήρια τα οποία εξετάζονται.

Ενίσχυση ελέγχου στα σχολεία

Σε δηλώσεις του στον κυπριακό ραδιοφωνικό Άστρα ο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Στέλιος Στυλιανού, ανέφερε ότι διερευνάται ακόμα το ενδεχόμενο κατά πόσον ο 35χρονος είχε και συνεργάτη, σημειώνοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής, από τις ανακρίσεις δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού το ανακριτικό έργο έχει μέλλον ακόμα.

Ο κ. Στυλιανού σημείωσε την συμβολή των πολιτών στην υπόθεση, ενώ όπως τόνισε λόγω του τελευταίου περιστατικού αλλά και των κρουσμάτων κυκλοφορίας ναρκωτικών στα σχολεία, ενδέχεται να ζητηθεί αυξημένος έλεγχος των σχολικών χώρων.

Προδρόμου: Ζήσαμε αγωνία

«O Πρόεδρος όπως και όλοι εμείς εδώ, μείναμε συντονισμένοι και ζήσαμε με αγωνία αυτές τις ώρες. Η αγωνία από μακριά, κάποτε είναι πιο έντονη. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος ζήτησε από τους Υπουργούς να κάνουν το κάθε τι για να βρεθούν τα παιδιά» δήλωσε στον Active ο κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος επανέλαβε ότι μέσα από το διάλογο για την παιδεία, ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης, ήταν η ασφάλεια και η υγεία στα σχολεία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δούμε ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν.