Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο περιλαμβάνει προβλέψεις για υπερπλεόνασμα, ενώ στη γκρίζα ζώνη παραμένει το ενδεχόμενο περικοπής ή μη των συντάξεων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δε αναμένεται να παρουσιάσει και τη λύση του γρίφου των συντάξεων.

Το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει προβλέψεις εξοικονομήσεων 2,880 δισ. ευρώ το 2019 από το μαχαίρι στις συντάξεις αλλά η κυβέρνηση  επιχειρεί να ακυρώσει τις περικοπές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκάθαρα έχει τοποθετήθηκε υπέρ της εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις.

Το αρχικό σχέδιο

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ενσωμάτωση των περικοπών στο προσχέδιο ώστε, κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές να απαλειφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου και αφού νωρίτερα στις 15 Οκτωβρίου το σχέδιο υποβληθεί στην Κομισιόν, όπως συμβαίνει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως κανένας στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για τις τελικές αποφάσεις επί του προσχεδίου.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το Eurogroup αναφέρουν ότι το θέμα των συντάξεων και ευρύτερα η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και η αξιολόγηση της τήρησης ή μη των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί θα συζητηθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Τα δημοσιονομικά

Σε σχέση με τα μακροοικονομικά μεγέθη το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται πως θα ακολουθεί τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου που προέβλεπε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% εφέτος (στα 182,959 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια κατά 2,4% το 2019 (στα 189,743 δισ. ευρώ). Η συνεισφορά των επενδύσεων στην πραγματική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2019.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% το 2019, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 12,1%. Η ανεργία από 19,9% εφέτος, θα αποκλιμακωθεί στο 18,2% το 2019, ο δε πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από 0,6% εφέτος στο 1,2% το 2019.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει από τα 335 δισ. ευρώ εφέτος (183,1% του ΑΕΠ) στα 323,3 δισ. ευρώ το 2019. Σε ένα βαθμό αυτό θα γίνει και με την αρωγή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να επιφέρει έσοδα 1,204 δισ. ευρώ το 2019. Αυτά θα προέλθουν κυρίως από διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να διεξαχθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως π.χ. Εγνατία Οδός, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, κ.α.