Καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εστιάζουν στο αν οι ενδείξεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσουν τη Fed να ενισχύσει τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.

Η διήμερη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να σημάνει το τυπικό τέλος των «διευκολυντικών» επιτοκίων που εφάρμοζε η Fed για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας από την αρχή της ύφεσης της περιόδου 2007-2009.

Η πιθανότητα ότι η Fed θα αυξήσει σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας – θα ήταν η τρίτη αύξησή του φέτος – είναι σχεδόν 95%, με βάση την ανάλυση των προθεσμιακών συμβολαίων από τη CME Group.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Fed θα αναθεωρήσει τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ ή αν οι ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ή οικονομική επιβράδυνση θα την κάνουν να παραμείνει κοντά στην τρέχουσα άποψή της.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου τον περασμένο μήνα, έναντι ρυθμού αύξησης 2,2% στο πρώτο τρίμηνο.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν μία πιο επιθετική στάση της Fed, είτε με την ανακοίνωση που θα εκδώσει σήμερα το βράδυ στις 9 (ώρα Ελλάδας), είτε με τις συνοδευτικές προβλέψεις των αξιωματούχων της για την ανάπτυξη και τα επιτόκια, είτε με τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ μετά το τέλος της συνεδρίασης.