Σε εσωκομματικό «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί για την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εκλογή του νέου επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), καθώς σε μια απροσδόκητη ανατροπή, ο Φόλκερ Κάουντερ απέτυχε να επανεκλεγεί επικεφαλής της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης.

Ο αντίπαλός του, ο Ραλφ Μπρίνκχάους, σύμφωνα με πληροφορίες από την κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο., κέρδισε την αναμέτρηση με 125 ψήφους έναντι 112 του εκλεκτού της ηγεσίας της Ένωσης, ενώ καταγράφηκαν και δύο αποχές.

Ήδη τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «έκπληξη» (FAZ), για «σεισμό» στην Χριστιανική Ένωση (Focus), ακόμη και για «χαστούκι» στην ‘Αγγελα Μέρκελ και στον Χορστ Ζεεχόφερ, οι οποίοι φαίνεται ότι πλήρωσαν την πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση στην υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Οι δύο αρχηγοί πριν από την ψηφοφορία είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κάουντερ.

Η ήττα του εκλεκτού της ‘Ανγκελα Μέρκελ αποτελεί σοβαρό ζήτημα για την ηγεσία της Χριστιανικής Ένωσης, καθώς η τελευταία επανεκλογή του Κάουντερ μετά τις εκλογές του 2017, με 77%, θεωρήθηκε ως σχετικά κακό αποτέλεσμα και αποδόθηκε στην διάθεση των βουλευτών να διαμαρτυρηθούν προς την ηγεσία τους για το δυσμενές αποτέλεσμα στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Επιπλέον, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, ο κ. Κάουντερ δίνει την εντύπωση περισσότερο του έμπιστου της Καγκελαρίου, ο οποίος εκπληρώνει τις επιθυμίες της, παρά του αρχηγού μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αυτοπεποίθηση, η οποία εν ανάγκη θα τοποθετηθεί και εναντίον της κυβέρνησης.