Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στην περιοχή της Πίζας, στην Τοσκάνη, στη βόρεια Ιταλία, υποχρεώνοντας τις αρχές να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ στη δασική περιοχή του Μόντε Σέρα και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα απειλώντας τις περιοχές Κάλτσι, Μοντεμάνιο και Σαν Λορέντσο ε λα Τόρε.

Εικόνες που ελήφθησαν προτού ξημερώσει έδειχναν τις φλόγες να περικυκλώνουν το δάσος σε πολύ μεγάλη έκταση.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά. Το σημαντικότερο τώρα είναι να σωθεί το χωριό», δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Πίζας, Ούγκο Ντ’Άννα, σημειώνοντας ότι η πυρκαγιά αυτή προκλήθηκε, όπως είπε, «σχεδόν βέβαια εκ προθέσεως».

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, την περασμένη νύχτα, έξω από την Πίζα, στην περιοχή Κάλτσι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, και ο δήμαρχος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι θεωρεί πως πρόκειται για έργο εμπρηστών που εκμεταλλεύθηκαν τη σφοδρότητα των ανέμων.

«Καταστροφική πυρκαγιά στο Κάλτσι. Τα πιο κοντινά σπίτια έχουν ειδοποιηθεί», έγραφε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Facebook ο δήμαρχος του Κάλτσι, Μασιμιλιάνο Τζιμέντι.

Στην περιοχή βρίσκονται 80 μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ενώ σπεύδουν συνεχώς οχήματα της πυροσβεστικής.

Εκτός από τα αεροπλάνα της πυροσβεστικής, δεκάδες πυροσβέστες αγωνίζονταν το πρωί της Τρίτης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο άνεμος δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης και τα ελικόπτερα δεν έχουν μπόρεσει να πετάξουν μέχρι τώρα. Ο πυκνός μαύρος καπνός είναι ορατός και στην πόλη της Πίζα.