Διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας). Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι η πρώτη επαφή που θα έχουν οι δύο πολιτικοί μετά την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών που αποκλιμάκωσε κάπως την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, συνεχίζονται οι λεκτικές απειλές της Αγκυρας αλλά και οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού και θαλάσσιου χώρου, είτε από πολεμικά αεροσκάφη είτε από τούρκους αλιείς. Κάτι που ασφαλώς θα συζητηθεί όπως και οι εξελίξεις με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, στις 13:15 (20:15 ώρα Ελλάδας). Το απόγευμα στις 17:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) θα απευθύνει ομιλία στο Concordia.

Η σημερινή δραστηριότητα του πρωθυπουργού ξεκινά το πρωί, στις 08:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και ο γγ του ΟΗΕ υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου στις 09:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) να ξεκινήσει η Γενική Συζήτηση της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την «Παγκόσμια Ηγεσία και τις κοινές ευθύνες για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες».