Οταν στις 16 Σεπτεμβρίου ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς ανέβασε στο Instagram την πρώτη φωτογραφία του Χοακίν Φίνιξ ως Τζόκερ από την ομώνυμη ταινία που ξεκίνησε πρόσφατα γυρίσματα, ο ηθοποιός εμφανιζόταν χωρίς μακιγιάζ, κάτι που ήταν απόλυτα αναμενόμενο.

Σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των φαν για μία ταινία, το πρώτο teaser πρέπει να είναι ακριβώς έτσι: να τραβάει το ενδιαφέρον κρατώντας τη μεγάλη αποκάλυψη για αργότερα. Μπορεί να έλειπε το μακιγιάζ, αλλά το λουκ συζητήθηκε πολύ λόγω του μαλλιού και του ύφους. Κάποιοι θυμήθηκαν τον Χαβιέ Μπαρδέμ στο «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», άλλοι τον Τζακ Νίκολσον στη «Λάμψη».

Το σχόλιο στη φωτογραφία, που ήταν απλά το όνομα «Αρθουρ» αποδείχθηκε επίσης εξαιρετικό δόλωμα. Οι φαν επιβεβαίωσαν τις φήμες ότι το όνομα του χαρακτήρα πριν γίνει Τζόκερ θα ήταν Αρθουρ Φλεκ, ένα όνομα που χρησιμοποίησε ο κομίστας Αλαν Μουρ στο γκράφικ νόβελ «The Killing Joke». Όπως και σε αυτή την ταινία, έτσι και στο κόμικ ο ήρωας είναι ένας αποτυχημένος stand-up κωμικός πριν γίνει ο γνωστός σε όλους ψυχωτικός εγκληματίας. Στο κόμικ έγινε Τζόκερ πέφτοντας σε μία δεξαμενή με χημικά απόβλητα (εκδοχή που επιλέχθηκε για τον «Μπάτμαν» του 1989 με τον Τζακ Νίκολσον), ενώ στη νέα ταινία τα πράγματα φαίνεται πως θα εξελιχθούν διαφορετικά.

Την ίδια μέρα με την αποκάλυψη του σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς, η ιστοσελίδα Hollywood Pipeline είχε τις δικές της, περισσότερες και ακόμη πιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις: βίντεο και φωτογραφίες με τον Χοακίν Φίνιξ στα γυρίσματα, να συναντάει έναν κλόουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Αφού συζητήσουν λίγο, του βγάζει την κόκκινη μύτη και την πετάει στο δρόμο.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Φίλιπς ξαναχτύπησε με ένα βίντεο στο Instagram. Το ονόμασε «Camera test (w/sound). Joker» και μας αποκάλυψε, πολύ συντομότερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, το μακιγιάζ του νέου Τζόκερ. Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Laughing» των Καναδών Guess Who, βλέπουμε τον Φίνιξ με τα γνωστά ρούχα της πρώτης φωτογραφίας να χαμογελάει, ενώ στο πρόσωπό του προβάλλονται φευγαλέα εικόνες του Τζόκερ. Κι εκεί που νομίζαμε ότι δεν θα είχαμε παραπάνω στοιχεία, γίνεται ένα cut και εμφανίζεται σε γκρο πλάνο ο νέος Τζόκερ σε όλη του τη δόξα: πράσινο μαλλί και φουλ μακιγιάζ κλόουν.

Σίγουρα δεν ήταν το λουκ που περίμεναν πολλοί. Σε αντίθεση με τον Τζακ Νίκολσον και τον Χιθ Λέτζερ που είχαν ξεκάθαρα σημάδια παραμόρφωσης στο στόμα (την… καταστροφή με το όνομα Τζάρεντ Λέτο την αφήνουμε εκτός συζήτησης), εδώ βλέπουμε ένα κλασικό παλιομοδίτικο μακιγιάζ κλόουν, έστω και κάπως ατημέλητο. Υπήρξαν κάποιες συγκρατημένες εκφράσεις απογοήτευσης, καθώς και εικασίες ότι αυτό δεν θα είναι το τελικό λουκ. Εικασίες δικαιολογημένες, καθώς το σχόλιο του σκηνοθέτη κάνει λόγο για δοκιμαστικό βίντεο, αλλά και επειδή ήταν πολύ νωρίς για να αποκαλυφθεί η τελική εμφάνιση του Φίνιξ ως Τζόκερ. Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού στο Χόλιγουντ θα έπρεπε να περάσουν ακόμη τουλάχιστον 2-3 μήνες, ενώ ακόμη και τότε δεν θα έπρεπε να δούμε ολόκληρο το πρόσωπο – ίσως το μισό, ίσως μια λεπτομέρεια, ίσως μια εικόνα με πολλή σκιά.

Την επόμενη ημέρα όμως, το Hollywood Pipeline ξαναχτύπησε με νέες φωτογραφίες και νέο βίντεο από τα γυρίσματα. Διαδηλωτές δημιουργούν χάος στο μετρό της Νέας Υόρκης διαμαρτυρόμενοι κατά της υποψηφιότητας του Τόμας Γουέιν (ναι, του πατέρα του Μπρους Γουέιν – Μπάτμαν που σε αυτή την ιστορία είναι ακόμη ζωντανός) για δήμαρχος της πόλης. Η πόρτα του βαγονιού ανοίγει και, ανάμεσα στον πανικόβλητο κόσμο που βγαίνει τρέχοντας, βλέπουμε τον Τζόκερ με πλήρες μακιγιάζ και κοστούμι να τους ακολουθεί γελώντας, προφανώς ικανοποιημένος με αυτό που προκάλεσε.

Το κακό είναι ότι μάλλον αυτό είναι και το τελικό λουκ, μια και συνοδεύεται από το κλασικό κοστούμι του ήρωα που γνωρίζουμε από τα κόμικς και από άλλες ταινίες. Το καλό είναι ότι το λουκ αυτό δεν είναι και τόσο άσχημο, τώρα που το βλέπουμε σε συνδυασμό με τις εκφράσεις και τις κινήσεις του πρωταγωνιστή.

Γιατί όμως έγιναν όλα τόσο νωρίς και τόσο γρήγορα; Την εξήγηση έδωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης στην ιστοσελίδα Deadline: «Το θέμα έχει ως εξής. Τα μέρη όπου κάνουμε εξωτερικά γυρίσματα έχουν γεμίσει με παπαράτσι, βρίσκονται παντού, σε κάθε στροφή. Και με ενοχλεί που δημοσιεύουν συνεχώς τις κακής ποιότητας φωτογραφίες τους. Και αποφάσισα, αφού δεν μπορώ να το σταματήσω, να δημοσιεύσω εγώ καλύτερες».

Γι’ αυτό και στις 23 Σεπτεμβρίου ανέβασε φωτογραφία του πρώτου γυναικείου ρόλου της ταινίας, που ανήκει στη Ζάζι Μπιτζ.

Και στις 25 Σεπτεμβρίου μία ακόμη φωτογραφία του Φίνιξ ως κλόουν  – κανονικού αυτή τη φορά, όχι Τζόκερ.

Η ταινία «Τζόκερ» θα προβληθεί στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 2019. Τώρα που είδαμε τον πρωταγωνιστή με και χωρίς μακιγιάζ, το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι το teaser τρέιλερ και τα πλήρη τρέιλερ. Μέχρι τότε οι παπαρατσικές αποκαλύψεις αναμένεται να συνεχιστούν. Οι φωτογράφοι πρέπει να έχουν ήδη στήσει καρτέρι στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος θα εμφανιστεί σε ρόλο παρουσιαστή τοκ-σόου, που οδηγεί τον Φλεκ/Φίνιξ στην τρέλα.