Μηνύματα ότι η Τουρκία ίσως να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον τον ερχόμενο μήνα έχει στείλει η Άγκυρα στην Ουάσιγκτον, όπως υποστηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεση της, η  «Wall Street Journal», με το δημοσίευμα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατευνασμού της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο συμμάχους.

Σημειώνεται ότι το επόμενο αίτημα για απελευθέρωση του Α. Μπράνσον, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό θα εξεταστεί στις 12 Οκτωβρίου και όπως υποστηρίζουν στην WSJ τούρκοι αξιωματούχοι, δεν αποκλείεται να έχει θετική εξέλιξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να πιέζουν την Άγκυρα για την υπόθεση. «Είναι πιθανή κατάληξη», είπε μια πηγή.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφασίσει να αποκλιμακώσει τις πιέσεις για άμεση απελευθέρωση του κ. Μπράνσον, εν μέσω φόβων ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία θα διαδοθούν σε άλλες αναδυόμενες αγορές.

Αμερικανική πηγή ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά «επιτέλους αναγνωρίζει» ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να δράσει για την υπόθεση Μπράνσον, και συνεπώς «η καλύτερη στρατηγική είναι, ακριβώς πριν την ακρόαση του Οκτωβρίου, να υπάρξει λίγη ηρεμία».

Αποσαφήνισε όμως πως εάν τον Οκτώβριο δεν υπάρξει λύση οι ΗΠΑ θα «ξεσπαθώσουν» εναντίον της Τουρκίας. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση και δεν θέλει κανείς να τους φέρει σε δύσκολη θέση», προσέθεσε.

Ο κ. Μπράνσον κρατείται επί σχεδόν δύο χρόνια στην Τουρκία κατηγορούμενος ότι υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κι ότι δρούσε ως κατάσκοπος – κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει πως οι τουρκικές κατηγορίες είναι απολύτως αβάσιμες.

Η κράτηση του έχει γίνει αφορμή για πρωτοφανή ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο NATOϊκών συμμάχων.

Ο Λευκός Οίκος και ειδικά ο αντιπρόεδρος Πενς, έχει αναδείξει το θέμα Μπράνσον ως σημείο συσπείρωσης για την χριστιανική, συντηρητική δεξιά, που είναι ένας από τους εκλογικούς πυλώνες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.