Σε εκτενή του συνέντευξη προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ μιλάει για το επικείμενο δημοψήφισμα στη χώρα του και εξηγεί τι θα γίνει σε περίπτωση απόρριψής του.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ απαντά ότι «η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ΄ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. […] Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η Μακεδονία θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη Μακεδονία στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. […] Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτύχει τελικώς το δημοψήφισμα λόγω ισχνής συμμετοχής, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραπέμπει ουσιαστικά στο μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας. «Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή. Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ‘ονοματολογικό’. Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της ιστορίας».

Περί ρωσικής ανάμειξης

Το δημοψήφισμα έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές επισημαίνει ο Ν. Ντιμιτρόφ

Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξής του προς την FAZ ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για «Μακεδονία» ενώ αναφέρεται και σε «μακεδονικό λαό»:

«Σύντομα θα δούμε τι θέλει ο μακεδονικός λαός. Το δημοψήφισμα δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία στην οποία μάχονται κόμματα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη Μακεδονία. Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα βάρος το οποίο επιβάρυνε τη Μακεδονία επί τρεις δεκαετίες».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις προσπάθειες παρέμβασης της Μόσχας. «Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά λέω πάντα σε ρώσους διπλωμάτες: το μακεδονικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη το 1993 με ομοφωνία ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διαθέτουμε ισχυρή στήριξη ως προς αυτό που ξεπερνά το 70%».