Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν αναμένεται να χάσει αύριο την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, ενώ αγνωστο παραμένει ποιος θα μπορούσε να είναι ο πιθανός αντικαταστάτης του, μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή και όπου η άκρα δεξιά σημείωσε σημαντική άνοδο.

Οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, με το κεντροαριστερό μπλοκ του Σοσιαλδημοκράτη Λεβέν να εξασφαλίζει 144 έδρες, μία περισσότερη από τους κεντροδεξιούς αντιπάλους του, τη Συμμαχία.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, με 62 έδρες αναμένεται να συνταχθούν με τη Συμμαχία και να ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης του Λεβέν κατά την αυριανή ψήφο εμπιστοσύνης.

«Λυπάμαι για το γεγονός ότι η κεντροδεξιά προχωρεί και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης για τον πρωθυπουργό χωρίς να έχει ένα σχέδιο για το πώς θα επιλεγεί ο νέος πρωθυπουργός», δήλωσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Άντερς Ίγκεμαν.

Η σουηδική πολιτική βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά τις εκλογές καθώς και τα δύο κατεστημένα μπλοκ διεκδικούν τη νίκη.

Έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να στηρίξουν το ένα το άλλο όπως και τη συνεργασία με τους Σουηδούς Δημοκράτες, ένα κόμμα με νεοφασιστικές και ρατσιστικές καταβολές που έχει αποκλειστεί από όλα τα άλλα κόμματα αφότου εισήλθε στο Ρίκσνταγκ το 2010.

Ενώ η αυριανή ψηφοφορία αναμένεται να σημάνει το τέλος του συνασπισμού μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, παραμένει ασαφής ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Το κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα πρόεδρο από τη Συμμαχία, δίνοντας στον τετρακομματικό συνασπισμό ένα μικρό πλεονέκτημα. Κύρια αποστολή του προέδρου του σώματος είναι να επιλέξει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό στον οποίο θα ανατεθεί να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.

Όμως η περίπλοκη αριθμητική του κοινοβουλίου δεν καθιστά καθόλου βέβαιο ότι οι Μετριοπαθείς, το Κέντρο, οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες που συγκροτούν τη Συμμαχία μπορούν να αναλάβουν την εξουσία.

Η Συμμαχία ελπίζει πως οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι θα την υποστηρίξουν, μια πρόταση την οποία έχει απορρίψει ήδη ο Λεβέν. Αντίθετα, εκείνος ελπίζει ότι θα αποσπάσει το Κέντρο και τα φιλελεύθερα κόμματα από τη Συμμαχία και θα σχηματίσει κεντρώα κυβέρνηση.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν υποσχεθεί ότι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν τους δίνει επιρροή στην πολιτική, ιδιαίτερα στο θέμα του μεταναστευτικού. Μέχρι τώρα κανένα κόμμα δεν έχει δείξει προθυμία να συμβιβαστεί.

«Επειδή όλοι έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με τους Σουηδούς Δημοκράτες, τα παραδοσιακά μπλοκ θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους», δήλωσε ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος Γιαν Μπγιόρκλουντ.

«Αν δεν υπάρξει κάποιο είδος συνεργασίας, η Σουηδία θα έχει νέες εκλογές», είπε.