Μία πλατφόρμα γεώτρησης θα προσφέρει η εταιρεία Rowan companies στην εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤPA) προκειμένου η Άγκυρα να προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο έως το τέλος του έτους. Την συμφωνία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι δύο εταιρείες, εξέλιξη που φανερώνει ότι η Τουρκία θέλει να δηλώσει ταχύτατα και εμφατικά την παρουσία της στο ενεργειακό πεδίο, την ώρα που η Κύπρος προχωράει το δικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι χαρακτηριστικός δε των τουρκικών προθέσεων ο τρόπος που παρουσιάζεται αυτή η συμφωνία για την πλατφόρμα γεώτρησης στα τουρκικά ΜΜΕ. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Yenisafak παρουσίαζε το ρεπορτάζ με τον τίτλο «Κίνηση στη Μεσόγειο από την Τουρκία: Η εταιρεία Rowan θα παρέχει πλατφόρμα γεώτρησης».

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την ΤPAO για την παραχώρηση της πλατφόρμας για δύο γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και με διάρκεια εργασιών περίπου 100-140 ημέρες. «Η συμφωνία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο τέλος του 2018» αναφέρει η Rowan companies η οποία έχει έδρα το Χιούστον του Τέξας.

Η εφημερίδα Yenisafak υπενθυμίζει μάλιστα στο ρεπορτάζ της πως την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Φυσικών πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είχε ανακοινώσει ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει την πρώτη της γεώτρηση στη Μεσόγειο σε λίγους μήνες.