Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ καθώς και τον φόρο εισοδήματος.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 6,45 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA). Ακολουθούν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.

Την ίδια στιγμή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ.

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Αναλυτικότερα:

  • Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2018
  • Η δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2018
  • Η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου 2018
  • Η 4η δόση έως τις 28 Δεκεμβρίου 2018
  • Η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου 2019
  • Να σημειωθεί ότι ακόμη και αν κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει το ποσό εφάπαξ, δεν θα απολαύσει καμία έκπτωση. Αυτό που μπορεί να πράξει κάποιος είναι να επιλέξει τη ρύθμιση των 12 δόσεων της Εφορίας για ολόκληρο το ποσό με επιτόκιο 5% ετησίως ή να επιλέξει την πληρωμή με πιστωτική κάρτα σε έως 12 άτοκες δόσεις. Στην περίπτωση της κάρτας, αν δεν πληρωθεί μία δόση, τότε αυτή επιβαρύνεται με τα υψηλότατα επιτόκια που επιβάλλονται από τις τράπεζες για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εφάρμοσαν και φέτος τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ΔΟΥ συμψηφίζουν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος που έπρεπε κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους, με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά θα μπορούσαν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους σε 5 μηνιαίες δόσεις.