Με τη φράση «αυτόνομο Ποτάμι και ξερό ψωμί» απαντά ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» για το ενδεχόμενο προεκλογικών συνεργασιών και τονίζει πως «όσο πλησιάζουν οι εκλογές οι πολίτες θα εκτιμήσουν ποιοι από εμάς είναι χρήσιμοι την επόμενη μέρα, γιατί έχουν βαρεθεί τα μεγάλα ψέματα. Πρέπει να αναζητήσουν λύσεις και ανοιχτά μυαλά που μυρίζουν έμπνευση και όχι ναφθαλίνη».

Ωστόσο εμφανίζεται ανοιχτός σε μετεκλογικές συνεργασίες. «Οι πολίτες θέλουν λύσεις χωρίς χάσιμο. Και δίχως το Ποτάμι οι λύσεις στην επόμενη Βουλή θα είναι συντηρητικές. Όσοι σκέφτονται «εκλογές και ξανά εκλογές με απλή αναλογική, μήπως αυξήσουμε τη δύναμη μας, σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους» λέει.

Στην ερώτηση γιατί να ψηφίσει κάποιος Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει πως «αντιπροσωπεύει μια νέα, σημερινή νοοτροπία. Δεν τοποθετείται ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά, ούτε στη μέση. Τοποθετείται απλά Μπροστά. Όλοι οι άλλοι, λίγο ή πολύ, είναι σαν τους κατάδικους που σέρνουν μια σιδερένια μπάλα. Τα λάθη τους και το κυβερνητικό τους παρελθόν. Ειδικά για τους σημερινούς πάντως οι μπάλες είναι πολλές. Αριστερίστικες ιδεοληψίες, ΑΝΕΛ και ανικανότητα σε υπερθετικό βαθμό».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνει ότι ναι μεν «δεν είναι η συμφωνία που θέλουμε, αλλά δεν έχουμε και άλλο δρόμο» και εκτιμά πως «η παράταση της διαμάχης θα κάνει μεγαλύτερο κακό στην χώρα». Υπογραμμίζει δε, πως στο Ποτάμι «δεν αλλάζουμε άποψη με βάση τις αλλαγές του καιρού. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει λύση» καταλήγει σχετικά. Υπογραμμίζει πάντως ότι «το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και αυτή είναι μια απόφαση όλων των βουλευτών. Οπότε χωρίς ψήφο των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναλύει επίσης την καμπάνια που ξεκίνησε εδώ και μια βδομάδα το Ποτάμι με τον τίτλο #thelopotami καλώντας τους πολίτες να πουν τα «θέλω» τους και να ακούσουν τις τολμηρές και εφαρμόσιμες λύσεις που προτείνει το Ποτάμι για τη χώρα. «Είναι “θέλω” χωρίς φτιασιδώματα -πικρά, σκωπτικά, με χιούμορ- που καθρεφτίζουν τα αδιέξοδα μας» σημειώνει και συμπληρώνει: «Είναι αυτά που συζητά ο κόσμος, εμείς τα αναπαράγουμε, προσθέτοντας όμως – και εδώ φαίνεται η δύναμη του κόμματος μας – τις συγκεκριμένες λύσεις για να γίνουν τα “θέλω” πραγματικότητα».