Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο χώρος του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού στο Ηράκλειο μετά την καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές του τόπου.

Το μεσημέρι συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας στο Ηράκλειο όπου έγινε μία πρώτη εκτίμηση στα όσα άφησε πίσω της η φωτιά.

Με απόφαση του Συντονιστικού οργάνου οι φοιτητές προσωρινά θα μείνουν στο κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών, όπου τους παρέχονται όλες οι βοήθειες, ενώ δίπλα τους βρίσκονται και ψυχολόγοι. Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να πάρουν μαζί τους τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωση του καλεί τους πολίτες να προσφέρουν σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια, ρούχα ανδρικά και γυναικεία, παπούτσια, οδοντόκρεμες , οδοντόβουρτσες, πετσέτες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ! λόγω της φωτιάς στα κτήρια της Κνωσού υπάρχει μεγάλη και άμεση ανάγκη για τα παρακάτω είδη, σεντόνια, κουβερτες, μαξιλάρια, ρούχα ανδρικά και γυνακεία, παπούτσια, οδοντόκρεμες , οδοντόβουρτες, πετσέτες. Μπορείτε να τα φέρετε στο Πανεπιστημιακο Γυμναστήριο στις Βούτες. Εκεί θα φιλοξενηθουν προσωρινά τα παιδιά από τις φοιτητικές εστίες».

Ψάχνουν λύσεις για τους φοιτητές

Το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τόσο την πρυτανεία του Πανεπιστημίου όσο και τους φορείς του Ηρακλείου είναι τι θα γίνει με την στέγαση των φοιτητών, οι οποίοι εξαιτίας της καταστροφικής φωτιάς έμειναν… στον δρόμο.

Οι φοιτητές αυτή την ώρα βρίσκονται στο Κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών όπου τους παρέχονται όλες οι βοήθειες, ενώ δίπλα τους βρίσκονται και ψυχολόγοι. Σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη το θέμα της σίτισης έχει εξασφαλισθεί και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για τη στέγαση τους με πρώτη κίνηση τη μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων.

Μάλιστα αύριο αναμένεται στο Ηράκλειο και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου ο οποίος θα συμμετέχει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου θα συζητηθεί η επόμενη ημέρα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάλιστα, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν, για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.

Επίσης, αύριο, Δευτέρα, ο κ. Γαβρόγλου θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.

Καλά στην υγεία τους όλοι οι φοιτητές

«Όλοι οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επικοινωνήσει με τις αρχές», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης μετά από την ενημέρωση που είχε επισήμως, όπως επισήμανε, από τον Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Κωσταντίνο Λαγουδάκη.

Οι φοιτητές έχουν επικοινωνήσει και με τους οικείους τους αλλά και με άλλους φοιτητές και ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είπε ο κ. Κουκιαδάκης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πληροφορία ότι πυροσβέστες σπάζοντας τα παράθυρα των εστιών ερευνούσαν τα δωμάτια για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στους χώρους του Πανεπιστημίου προκειμένου να εξακριβωθεί ποια είναι η κατάσταση.

Μάλιστα, ήδη μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου βρίσκονται αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι που προσπαθούν να σώσουν όσα δεν κατέστρεψε η φωτιά.

Παράλληλα, στο Ηράκλειο αναμένεται να έρθει ο εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

«Από το πρωί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν ενημερωθεί για την φωτιά στο Πανεπιστήμιο. Το έργο της κατάσβεσης προχωράει κανονικά από την πυροσβεστική και πλέον βρίσκεται σε ύφεση. Για την φωτιά έχει ενημερωθεί και η γενική γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας που κατεβαίνει στο Ηράκλειο», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαμπρινός.

Όλα συνέβησαν στις 8 το πρωί όταν φωτιά ξέσπασε στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού, που βρίσκεται κοντά στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα υπόγεια του Πανεπιστημίου και πήρε γρήγορα διαστάσεις με πυκνούς καπνούς να «σκεπάζουν» την ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως γίνονταν συνεχώς εκρήξεις καθώς υπήρχαν εύφλεκτα υλικά στους χώρους όπως παραφίνη αλλά και φιάλες υγραερίου.

Πηγή: Cretapost