Πάνω από ένας τόνος κοκαΐνης κατασχέθηκε στον Ισημερινό, σε μια περιοχή στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή αυτού του ναρκωτικού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών.

Το φορτίο, περίπου 1,1 τόνος κοκαΐνης, που προφανώς προοριζόταν για την κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ, κατασχέθηκε στο δημοφιλές θέρετρο Μομπίτσε, στην επαρχία Εσμεράλδας (βορειοδυτικά), κατά την ίδια πηγή.

Ένας φύλακας στην τοποθεσία όπου είχαν αποθηκευτεί τα ναρκωτικά εν αναμονή της μεταφοράς τους συνελήφθη στο πλαίσιο της επιχείρησης, που βαπτίστηκε «Perla Blanca» («Λευκό Μαργαριτάρι»), διευκρίνισε το υπουργείο.

Η επαρχία Εσμεράλδας γειτονεύει με την επαρχία Ναρίνιο της Κολομβίας, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη επιφάνεια παράνομων καλλιεργειών κόκας — του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν τη βάση στη διαδικασία παρασκευής της κοκαΐνης — στη χώρα: είναι σχεδόν ίση με εκείνη (439.000 στρέμματα) σε όλο το Περού, τη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη στην παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως.

Η Κολομβία παραμένει στην πρώτη θέση στην παραγωγή κοκαΐνης στον πλανήτη, με 1.710.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας το 2017, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC), που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη στην Μπογοτά.

Συνολικά 63 τόνοι ναρκωτικών, ποσότητα που αποτελείτο σχεδόν όλη από κοκαΐνη, έχουν κατασχθει από τον Ιανουάριο στον Ισημερινό, κατά την κυβέρνηση.

Πέρυσι οι αρχές του Ισημερινού, η επικράτεια του οποίου χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για την αποθήκευση και τη διαμετακόμιση ναρκωτικών προς το Μεξικό, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είχαν κατασχέσει 98 τόνους, ενώ το 2016 είχαν κατασχέσει 110 τόνους ναρκωτικών, ποσότητα ρεκόρ, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.